Populaţia nord-coreeană, între propagandă şi complot american. Cum se trăieşte cu teama unui atac din partea SUA. Propaganda nord-coreeană, ca o paranoia de masă

Ameninţările cu un război "termonuclear" proferate de Phenian pot părea absurde sau exagerate, dar ele sunt destinate în primul rând populaţiei nord-coreene, care trăieşte continuu cu teama unui atac din partea Statelor Unite, subliniază analişti.

3781 afișări
Imaginea articolului Populaţia nord-coreeană, între propagandă şi complot american. Cum se trăieşte cu teama unui atac din partea SUA. Propaganda nord-coreeană, ca o paranoia de masă

Populaţia nord-coreeană, între propagandă şi complot american. Cum se trăieşte cu teama unui atac din partea SUA. Propaganda nord-coreeană, ca o paranoia de masă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru a fi remarcată în străinătate, este necesar ca retorica belicoasă a Coreei de Nord să atingă un anumite nivel. Nord-coreenii cresc pe fondul unei propagande zilnice, potrivit căreia Coreea de Nord este înconjurată de inamici, conduşi de Statele Unite, care complotează pentru a invada această naţiune a cărei locuitori aparţin unei rase pure.

"Un membru al Consiliului de Securitate de la Casa Albă ştie bine că este absurd, dar tânărul care urmăreşte televiziunea, la Phenian, îşi încurajează fără îndoială ţara cu voce tare", declară Daniel Pinkston, analist la Centrul de studii International Crisis Group.

Lipsurile alimentare sunt cauzate de sancţiuni injuste ce vizează slăbirea Nordului. Prin urmare, Coreea de Nord trebuie să îşi aloce resursele apărării naţionale, pentru asaltul final, care se poate produce oricând, repetă neobosit această îndoctrinare.

"Regimul nu mai poate însufleţi populaţia cu o viziune credibilă sau coerentă a viitorului socialist. Prin urmare, ea încearcă să se bazeze pe toată forţa sa de muncă (...) o forţă auxiliară pentru armată", apreciază B. R. Myers, expert în propaganda nord-coreeană pentru New York Times.

"Locurile de muncă sunt «câmpuri de luptă», iar orice activitate consolidează ţara pentru victoria finală a unificării" peninsulei, adaugă cercetătorul de la Universitatea Dongseo din Busan (sud).

Relatări ale unor nord-coreeni trecuţi în Sud subliniază că viaţa profesională se desfăşoară într-un context marţial şi de război. "Suntem tot timpul în război, tot anul", declară Oj Ji-Heon, care a fugit din Coreea de Nord în 2010.

"Primăvara era «războiul pentru cultura orezului», vara «războiul pentru plivit », toamna «războiul pentru recoltă», iar iarna «războiul pentru pescuit»", declară ea pentru site-ul New Focus International, administrat de către transfugi. "Fiecare anotimp aduce câte un nou inamic de cucerit", adaugă ea.

Cu o asemenea condiţionare, tiradele regimului care promite apocalipsa pentru Statele Unite şi Coreea de Sud nu sunt puse la îndoială niciodată de către populaţia nord-coreeană.

Manifestări extreme de bucurie sau tristeţe exprimate de mulţime în timpul marilor reuniuni uimesc telespectatorii străini. Ele sunt în mod sigur orchestrate de regim, dar aceasta nu înseamnă că participanţii nu le cred.

Regimul stăpâneşte arta de a trezi emoţii naţionaliste în timpul unor vestivităţi, ca cele comemorând moartea ceor doi lideri. La 15 aprilie, ţara va sărbători naşterea fondatorului naţiunii, Kim Il-Sung, bunicul liderului actual.

"Nord-coreeanul de mijloc crede mai mult sau mai puţin realitatea aşa cum îi este prezentată de către Guvern", subliniază Andrei Lankov, profesor la Universitatea Koomkin din Seul. "Chiar şi cei sceptici sunt extrem de mândri de ţara lor, gândind că sunt victimele unui complot american şi că se află sub ameninţarea iminentă a unui atac", adaugă el.

Pentru a menţine această mentalitate de asediu, elita nord-coreeană se sprijină pe îndoctrinare şi un control foarte strict al informaţiei.

Noile tehnologii - telefoane mobile sau MP3 player-ele introduse prin contrabandă din China - au ajutat puţin la slăbirea strânsorii, dar nord-coreenii trăiesc în continuare într-una dintre cele mai izolate societăţi din lume.

"Este uşor de «citit» propaganda nord-coreeană, la un anumit nivel, ca o paranoia de masă. Dar nord-coreenii nu sunt nici paranoici, nici plini de iluzii. Ei doar nu au acces la o realitate care le-ar permite să pună la îndoială declaraţiile pe care (regimul) li le serveşte", apreciază Andrei Lankov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici