Premierul Donald Tusk nu exclude organizarea unor alegeri anticipate în Polonia, în urma scandalului interceptărilor

Premierul polonez Donald Tusk nu a exclus joi posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, în urma publicării înregistrării unei conversaţii între oficiali de rang înalt care a provocat îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta pe care-l conduce.

160 afișări
Imaginea articolului Premierul Donald Tusk nu exclude organizarea unor alegeri anticipate în Polonia, în urma scandalului interceptărilor

Premierul polonez Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă acest caz nu poate fi deblocat în săptămânile viitoare (...), în cazul în care criza de încredere este efectiv profundă, alegeri anticipate vor fi, poate, unica soluţie", a declarat el pentru presă.

Premierul a deplâns incidente care au avut loc în cursul unei percheziţii efectuate miercuri seara la sediul ziarului care a publicat aceste înregistrări. El a îndemnat presa să ajute justiţia să "identifice infractorii care se află la originea interceptărilor ilegale".

Într-o conversaţie înregistrată fără ca aceştia să ştie, vara trecută, şi publicată duminică de către Wprost, guvernatorul Bănciii centrale Marek Belka îi propunea ministrului de Interne Bartlomiej Sienkiewicz să-l susţină, în cazul unei crize a politicii bugetare a Guvernului, cerând în schimb demisia ministrului Finanţelor de la vremea respectivă, Jacek Rostowski, care a părăsit postul între timp.

În urma acestor dezvăluiri, interpretate ca trafic de influenţă de către opoziţie, şeful partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk.

Parchetul şi serviciile de contraspionaj poloneze au procedat miercuri seara la o percheziţie la sediul publicaţiei care a publicat înregistrările conversaţiei purtate de oficiali de rang înalt, provocând îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta al lui Donald Tusk.

Potrivit site-ului săptămânalului Wprost, procurori însoţiţi de poliţişti şi agenţi din cadrul serviciilor de contraspionaj (ABW) au "încercat să ia cu forţa" laptopul redactorului-şef Slawomir Latkowski, după ce publicaţia a refuzat să le transmită înregistrările originale aflate la originea scandalului.

După ce Latkowski a opus rezistenţă, susţinut de jurnalişti, procurori şi agenţi ABW au "renunţat, către ora locală 23.00 (joi, 0.00, ora României) la operaţiune, însă poliţiştii au rămas la faţa locului".

Parchetul a confirmat, în cursul nopţii de miercuri spre joi abandonarea operaţiunii, "în urma escaladării conflictului", iar publicaţia a anunţat că depune o plângere în justiţie.

Presa şi politicieni au sugerat că înregistrarea secretă ar putea sa fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse, cu scopul de a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene.

Parchetul a anunţat miercuri că l-a inculpat pentru "interceptări ilegale" pe managerul unui restaurant în care s-a purtat conversaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici