Premierul grec, dispus să retragă proiectul de referendum privind euro. Zvonurile privind demisia, infirmate

Premierul Greciei, George Papandreou, ar urma să îşi prezinte demisia în scurt timp, anunţă surse de la Atena, citate de BBC News online. Un colaborator al premierului a transmis presei informaţia conform căreia premierul a exclus posibilitatea demisiei.

2227 afișări
Imaginea articolului Premierul grec, dispus să retragă proiectul de referendum privind euro. Zvonurile privind demisia, infirmate

George Papandreou (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papandreou se va întâlni cu preşedintele Karolos Papoulias imediat după încheierea şedinţei de urgenţă a Guvernului.

Potrivit surselor citate, Papandreou va propune formarea unui guvern de coaliţie condus de fostul guvernator al Băncii Centrale Lucas Papademos.

Georges Papandreou a exclus posibilitatea de a demisiona, anunţă Televiziunea publică elenă. Informaţia a fost transmisă presei de un colaborator al lui Papandreou.

Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

La finalul întrevederii, Georges Papandreou a confirmat că miza referendumului este apartenenţa ţării sale la zona euro. El nu a precizat însă cum va fi formulată întrebarea la referendum.

Papandreou, dispus să retragă proiectul de referendum privind euro

Premierul grec s-a declarat dispus să retragă proiectul de referendum privind euro, care a generat panică în Grecia şi în zona euro, pentru a garanta planul de salvare european pentru această ţară, se arată într-un comunicat al serviciilor sale.

"Chiar dacă nu vom recurge la un referendum, care nu a fost niciodată un scop în sine (...), salut poziţia partidului de opoziţie de dreapta", care s-a declarat pregătit să ratifice în Parlament acordul zonei euro din 27 octombrie, a declarat Papandreou în cadrul consiliului de miniştri, potrivit acestui comunicat.

Papandreou s-a declarat dispus să "discute cu liderul dreptei (Noua Democraţie) Antonis Samaras pentru a avansa în privinţa unui (guvern) de consens".

El a propus ca doi dintre apropiaţii lui, "ministrul Transporturilor Dimitris Reppas şi consilierul său Nikos Athanassakis să se ocupe de negocierile cu oficialii din partidul de dreapta pe această temă".

"Cred în acest moment istoric că partidele politice pot să ajungă la un acord", a subliniat Papandreou.

Cu două ore înainte, Samaras a propus formarea unui guvern de tranziţie care să aibă ca misiune mai întâi ratificarea acordului european, apoi organizarea alegerilor legislative anticipate.

"Acolo unde s-a ajuns cu politica Guvernului (socialist), noul acord privind continuarea ajutorului pentru Grecia este inevitabil şi trebuie garantat", a declarat Samaras.

Opoziţia de dreapta din Grecia cere un guvern de tranziţie pentru aprobarea ajutorului UE

Liderul partidului de opoziţie de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut, joi, formarea unui guvern de tranziţie înainte de organizarea alegerilor, pentru a aproba noul plan de ajutor european elaborat la 27 octombrie la Bruxelles.

"Acolo unde s-a ajuns cu politica Guvernului (socialist), noul acord pentru continuarea (acordării) de ajutor Greciei este inevitabil şi trebuie garantat", a declarat presei Samaras, care până în prezent s-a opus ferm măsurilor de austeritate dictate Greciei de zona euro şi FMI, precum şi oricărei idei de guvern de uniune naţională.

"Cer un guvern temporar de tranziţie care să aibă ca misiune exclusivă organizarea alegerilor (legislative anticipate) şi aprobarea acordului (UE)", a adăugat Samaras.

Samaras a subliniat că acordul privind noul ajutor acordat Greciei "nu ar trebui să rămână «în suspans» pentru ţară şi pentru Europa şi că a şasea tranşă de împrumut de 110 miliarde de euro din partea UE şi a FMI ar trebui să fie vărsată cât mai repede posibil pentru ca alegerile să se desfăşoare în condiţii normale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici