Premierul moldovean vrea reglementeze statutul juridic al limbii române

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, care a fost prezent marţi în Parlamentul European, a promis reglementarea juridică a statutului limbii române în Constituţie, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

21 afișări
Imaginea articolului Premierul moldovean vrea reglementeze statutul juridic al limbii române

Premierul moldovean vrea reglementeze statutul juridic al limbii române (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de europarlamentarul român Traian Ungureanu dacă noul Guvern de la Chişinău are un proiect de reglementare a situaţiei limbii oficiale din Republica Moldova, Filat a menţionat că "la fel cum americanii vorbesc limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română". "Acest lucru cu certitudine urmează a fi reglementat în timp şi sub aspectul normei juridice", a precizat premierul.

Potrivit paginii online a Info-Prim Neo, deputaţii europeni au salutat marţi formarea unui Guvern democratic în R. Moldova şi i-au transmis premierului Vlad Filat, prezent la şedinţa Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, că au aşteptări foarte mari faţă de acesta.

În discursul său, Filat a făcut o retrospectivă a evenimentelor politice din R. Moldova, pe parcursul guvernării de opt ani a Partidului Comuniştilor (PCRM).

"Peste opt ani de zile, R. Moldova a fost condusă de către generalul de miliţie sovietică Vladimir Voronin. Odată cu venirea lui la putere, ţara a ajuns într-o situaţie foarte gravă: nu erau respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor, economia a fost monopolizată, presa a ajuns să nu fie liberă şi peste un milion de cetăţeni moldoveni au plecat la muncă peste hotare pentru a-şi întreţine familia", a declarat premierul.

Ca urmare a alegerilor din iulie 2009, a fost formată o coaliţie parlamentară majoritară, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care potrivit preşedintelui delegaţiei interparlamentare a PE cu Republica Moldova, Monica Macovei, va trebui să dea dovadă de unitate pentru a obţine rezultate bune.

"Aveţi susţinerea noastră pentru adoptarea şi punerea în aplicare a reformelor necesare pentru că aveţi foarte mult de lucru în toate domeniile. Este foarte important ca voinţa politică pentru reforme să fie dovedită prin măsuri imediate, în sensul planificării concrete a reformelor", a declarat Macovei.

Europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu i-a recomandat premierului moldovean să soluţioneze în primă instanţă problemele economice, apoi să colaboreze cu opoziţia.

Potrivit eurodeputatului român Renate Weber, cetăţenii Republicii Moldova "merită o schimbare" şi "este necesar (...) (să fie efectuată o) schimbare a regimului de vize pentru cetăţenii europeni.

"Cetăţenii R.Moldova merită o schimbare. Este foarte neplăcut pentru o ţară cu o situaţie economică dificilă să treacă alte alegeri parlamentare", a spus un alt europarlamentar

De asemenea, europarlamentarul Elena Băsescu şi-a manifestat interesul faţă de relaţiile ulterioare dintre Republica Moldova şi România şi faţă de măsurile întreprinse de Guvern pentru garantarea libertăţii presei în Republica Moldova.

"Relaţiile dintre R. Moldova şi România vor fi fireşti şi vor avea la bază trecutul, istoria, dar şi viitorul nostru comun", a răspuns Filat.

În privinţa libertăţii presei, premierul a anunţat că în scurt timp urmează să fie modificat Codul Audiovizualului.

Un alt reprezentant român în Parlamentul European, Adrian Severin, a precizat că "problema Moldovei este problema Uniunii Europene. Avem nevoie de Republica Moldova mai mult decât de un vecin al UE". Severin a sugerat de asemenea formarea unui spaţiu public în Republica Moldova unde să fie discutate problemele naţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici