Preşedintele Austriei, reales cu 78,94 la sută din voturi - rezultate parţiale

Candidata extremei-dreapta, Barbara Rosenkranz, controversată din cauza declaraţiilor sale privind Holocaustul, a înregistat un eşec duminică la alegerile prezidenţiale din Austria, şeful statului în exerciţiu, social-democratul Heinz Fischer, fiind reales triumfal cu 78,94 la sută.

35 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Austriei, reales cu 78,94 la sută din voturi - rezultate parţiale

Preşedintele Austriei, reales cu 78,94 la sută din voturi - rezultate parţiale (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

Conform rezultatelor oficiale parţiale, Barbara Rosenkranz, în vârstă de 51 de ani, obţine, cu numai 15,62 la sută, un scor mult mai slab decât al celor două formaţiuni de extremă-dreapta la alegerile europene din 2009: partidul său FPOe şi BZOe, al carismaticului Joerg Haider, care a murit într-un accident rutier în octombrie 2008, au obţinut în total 17,74 la sută din sufragii atunci. La alegerile legislative din 2008, acestea se apropiaseră chiar de pragul de 30 la sută, cu 27,9 procente.

Scorul mediocru al candidatei sale, cu atât mai mult cu cât nici un candidat al dreptei clasice nu a fost în cursă, va fi subiect de reflecţie pentru liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, în vârstă de 40 de ani, care estima la "35 la sută potenţialul" extremei-dreapta.

În capitală, candidata FPOe rămâne cu mult sub scorul naţional, cu numai 14,10 procente, în timp ce Heinz Fischer câştigă 82,52 la sută.

Un al treilea candidat, Rudolf Gehring, în vârstă de 61 de ani, liderul partidului creştin CPOe, care se opune avortului, a obţinut 5,44 la sută din voturi.

În 2004, Heinz Fischer a învins-o pe conservatoarea Benita Ferrero-Waldner cu 52,39 la sută din sufragii, dar pentru acest scrutin, Partidul Democrat-Creştin OeVP, care participă la Guvernul de mare coaliţie condus de social-democratul Werner Faymann, a renunţat să prezinte un candidat.

Un total de 6,35 de milioane de austrieci au fost chemaţi la urne şi pentru prima dată tinerii de numai 16 ani. Rata de participare a scăzut puternic, de la 71,6 la sută în 2004, la mai puţin de 50 de procente, respectiv 49,17. Voturile prin corespondenţă ar urma să ducă la o creştere a participării cu 3-4 puncte procentuale.

Dacă realegerea lui Heinz Fischer, în vârstă de 71 de ani - susţinut de Verzi pentru a bara extrema-dreaptă - pentru un al doilea mandat de şase ani nu era pusă sub semnul întrebării, atenţia se îndrepta asupra scorului lui Rosenkranz, o mamă de familie în vârstă de 51 de ani, după ce extrema-dreaptă a progresat la toate scrutinele în ultimii ani, în special la cel legislativ din 2008.

Campania electorală, care nu a fost marcată de dezbateri sau pasiune, ar fi trecut aproape neobservată dacă nu ar fi existat afirmaţiile controversate făcute de Barbara Rosenkranz pe tema Holocaustului. Rosenkranz, al cărei soţ este unul dintre fondatorii unui partid neonazist, s-a declarat, iniţial, în favoarea unei reforme a legii care reprimă activităţile neonaziste şi opiniile negaţioniste, sub pretextul respectării libertăţii de exprimare. Ulterior, ea a fost nevoită să revină asupra acestor afirmaţii, în urma criticilor inclusiv din partea partidului populist de extremă-dreapta FPOe.

Iniţial susţinută de cotidianul popular Kronen Zeitung, în special pentru poziţiile sale anti-europene, acest ziar şi-a schimbat opţiunea, în urma declaraţiilor sale controversate.

Creditată anterior cu aproximativ 20 la sută din voturi, această mamă a zece copii, care poartă toţi nume nordice şi germanice tradiţionale, nu şi-a putut niciodată relansa candidatura după acest derapaj.

Preşedintele în exerciţiu a refuzat orice dezbatere televizată cu ea, explicând că nu doreşte "o dezbatere pe tema camerelor de gazare".

Preşedintele austriac are în special un rol onorific, protocolar şi moral, dar este singurul lider ales direct de cetăţeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici