Preşedintele sud-coreean: Denuclearizarea Coreei de Nord este o chestiune de supravieţuire pentru Coreea de Sud

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a declarat, luni, că vrea să colaboreze cu liderii japonezi şi americani pentru eliminarea armelor nucleare din Coreea de Nord, considerând că este singura modalitate de a asigura pacea în regiune şi supravieţuirea ţării sale, informează site-ul agenţiei Yonhap.

996 afișări
Imaginea articolului Preşedintele sud-coreean: Denuclearizarea Coreei de Nord este o chestiune de supravieţuire pentru Coreea de Sud

Preşedintele sud-coreean: Denuclearizarea Coreei de Nord este o chestiune de supravieţuire pentru Coreea de Sud

"Denuclearizarea Coreei de Nord este necesară pentru a asigura pacea în lume şi în Asia de Nord-Est, dar pentru Coreea de Sud este o chestiune de supravieţuire", a declarat Moon Jae-In, în cadrul unei întâlniri cu Toshihiro Nikai, trimisul special al premierului japonez Shinzo Abe.

Toshihiro Nikai, parlamentar şi secretar general al partidului aflat la guvernare în Japonia, a transmis o scrisoare din partea preşedintelui japonez, care a subliniat necesitatea de a menţine presiunea şi sancţiunile internaţionale asupra Phenianului, până când statul comunist îşi va abandona ambiţiile nucleare.

Moon Jae-In a fost de acord cu necesitatea de a menţine presiunea, dar a subliniat şi nevoia de a readuce Coreea de Nord la masa tratativelor.

"Preşedintele Moon este de părere că situaţia nu se va rezolva doar cu presiuni şi sancţiuni şi că trebuie să aducem Coreea de Nord înapoi la masa negocierilor, înainte de a putea denucleariza complet Coreea de Nord. Trebuie să trimitem un mesaj că ne vom oferi ajutorul odată ce nord-coreenii renunţă la armele nucleare", a spus Park Soo-Hyun, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

De cealaltă parte, Coreea de Nord a transmis Coreei de Sud să pună în aplicare un acord din 2000, pentru îmbunătăţirea relaţiilor lor şi pentru aducerea păcii în peninsulă.

"Validitatea şi vitalitatea acestui acord au fost dovedite deja de marile programe comune de reunificare. Implementarea declaraţiei comune din 2000 este modalitatea perfectă pentru a repara relaţiile Nord-Sud şi pentru a obţine pacea şi prosperitatea", se arată într-un comentariu al televiziunii nord-coreene de stat.

Nord-coreenii au criticat Administraţia Moon de la Seul, spunând că "urmează indicaţiile SUA pentru a înăbuşi Coreea de Nord", în timp ce vorbeşte despre îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene.

"Un astfel de act atât de stupid ignoră lecţia învăţată cu ajutorul istoriei. Succesiunea către o politică anacronică de confruntare cu ţara noastră nu va face decât să atragă o pedeapsă mai severă din partea cetăţenilor, precum cei din grupul conservator", se arată în comentariul de la Phenian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici