Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko ar putea modifica noua Lege a educaţiei, contestată de România, după discuţiile cu parteneri europeni - presă

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnalat vineri că ar putea introduce amendamente la Legea educaţiei, la nivelul standardelor limbilor minorităţilor, după discuţii cu partenerii europeni.

1661 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko ar putea modifica noua Lege a educaţiei, contestată de România, după discuţiile cu parteneri europeni - presă

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, ar putea modifica noua Lege a educaţiei, contestată de România, după discuţiile cu parteneri europeni-presă

"Noua Lege a educaţiei nu trebuie să îndepărteze Ucraina de Europa, ci, dimpotrivă, să o apropie; din ce am înţeles, Ministerul Educaţiei a transmis deja argumentele mele Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia. Am cerut Ministerului să nu aibă o abordare pasivă, ci să susţină activ punctul nostru de vedere privind drepturile obligatorii ale minorităţilor naţionale; voi insista şi ca rezultatele acestor discuţii să fie luate în considerare pentru nivelul secundar, în noua versiune a Legii educaţiei", a declarat vineri Petro Poroşenko, potrivit agenţiei Tass.

Noua Lege a educaţiei din Ucraina a intrat în vigoare vineri. Actul normativ a fost criticat de unele ţări europene, inclusiv de România, pentru limitarea predării în limbile minorităţilor etnice. Potrivit Legii, cursuri în limbile minorităţilor se vor putea desfăşura doar în şcolile elementare. La celelalte niveluri cursurile vor fi doar în limba ucraineană.

După promulgarea Legii educaţiei de către preşedintele Petro Poroşenko, reprezentanţii Consiliului Europei au exprimat dezamăgire că actul normativ a fost adoptat fără consultări. La rândul său, Comisia Europeană a îndemnat vineri autorităţile ucrainene să ţină cont de poziţiile Consiliului Europei, informează site-ul bulgar Novinite.com.

România, Polonia, Bulgaria şi Grecia au criticat noua Lege a educaţiei din Ucraina.

Ministrul român al Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a avut miercuri, la Kiev, o întrevedere cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitaţia părţii ucrainene. "Ministrul Liviu Marian Pop şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din Ucraina şi a solicitat menţinerea drepturilor existente pentru etnicii români la nivelul anterior promulgării legii. Cu acest prilej, a atras atenţia asupra necesităţii de a asigura protecţia, la standarde internaţionale, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina, aşa cum a fost cerută şi de Parlamentul României în Declaraţia nr. 2/2017 referitoare la adoptarea Legii Educaţiei în Parlamentul de la Kiev", conform comunicatului de presă transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat săptămâna trecută contramandarea vizitei pe care o avea programată în Ucraina din cauza adoptării de către Parlamentul de la Kiev a noii Legi a educaţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici