Preşedintele Ungariei a promulgat legea care ar putea închide universitatea fondată de George Soros şi pentru care au existat proteste masive de stradă/ Ministerul de resort: Nu avem în perspectivă închiderea niciunei universităţi

Preşedintele Ungariei a promulgat legea care aduce modificării legii educaţiei superioare, noul act legislativ conducând la închiderea Universităţii Central Europene, potrivit Reuters. UPDATE: Guvernul nu va închide nicio universitate, nici măcar Universitatea Central Europeană, a declarat marţi Ministerul Resurselor Umane al Ungariei, referitor la temerile cu privire la noul act legislativ care ar fi dus la închiderea unităţii de învăţământ superior, informează MTI.

424 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ungariei a promulgat legea care ar putea închide universitatea fondată de George Soros şi pentru care au existat proteste masive de stradă/ Ministerul de resort: Nu avem în perspectivă închiderea niciunei universităţi

Preşedintele Ungariei a promulgat legea care a cauzat proteste masive în Ungaria

Potrivit anunţului ministerului, scopul Guvernului este de a se asigura că universităţile funcţionează conform unor standarde legale uniforme.

Laszlo Palkovics, secretarul de Stat pentru Educaţie din Ungaria, va participa marţi la o şedinţă informaţivă la Bruxelles cu privire la conţinutul noului act legislativ care aduce modificării legii educaţiei superioare.

Conform noii legi universităţiile internaţionale sunt obligate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior.

”Este regretabil faptul că mai mulţi politicieni din Bruxelles au comentat în privinţa acestui subiect înainte de a afla care este situaţia reală”, a declarat Ministerul ungar, adăugând că aceşti politicieni ”se bazează pe informaţiile furnizate de organizaţiile non-guvernamentale finanţate din străinătate”.

Potrivit Financial Times, Ungaria a aprins o dispută cu o universitate fondată de miliardarul George Soros printr-un proiect de lege despre care instituţia susţine că ar putea să o oblige să închidă porţile.

Prin noua lege a învăţământului superior, universităţiile internaţionale sunt obligate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. Astfel, Universitatea Central Europeană, una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ internaţionale din Ungaria, care este acreditată în Statele Unite, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii.

Mai mult de 500 de personalităţi academice, incluzând 17 laureaţi Nobel, au venit în sprijinul UCE, care a fost fondată în Budapesta în anul 1991 după prăbuşirea comunismului, miercuri fiind programat un important protest în capitala Ungariei.

Preşedintele Janos Ader a declarat că legislaţia nu limitează libertatea academică sau legile internaţionale şi a sfătuit Guvernul să poarte discuţii cu universităţile.

”Este în interesul tuturor ca valoarea pe care o aduc universităţile străine în Ungaria să continue şi să acumuleze cât mai multe lucrări academice”, a spus Ader pentru agenţia de presă MTI.

Universitatea Central Europeană a transmis printr-un comunicat de presă că este dispusă să negocieze cu guvernul ungar pentru a găsi o soluţie să rămână în Budapesta, însă libertatea academică ”nu este negociabilă”.

”Această lege reprezintă un atac politic premeditat asupra unei instituţii libere care a fost întotdeauna o parte din viaţa Ungariei”, se precizează în comunicat.

Aproximativ 70.000 de persoane au participat, duminică, la Budapesta, la un miting de susţinere a Universităţii Central Europene, după ce Parlamentul ungar a emis o lege care ar afecta activitatea instituţiei de învăţământ fondate de miliardarul George Soros, notează The Associated Press.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului de la Budapesta, aceasta fiind cea mai amplă demonstraţie antiguvernamentală din ultimii ani. Participanţii au cerut preşedintelui Janos Ader să respingă iniţiativa legislativă prin care Universitatea Central Europeană ar putea fi forţată să-şi înceteze activitatea ori să se mute în altă ţară.

Central European University (CEU), care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria.

Departamentul american de Stat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele acestei iniţiative legislative. Hoyt Yee, Adjunct al Secretarului american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, urmează să întreprindă luni o vizită la Budapesta, unde va discuta înclusiv despre situaţia Universităţii Central Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici