Primele ţări care aproape înving coronavirusul. Care e reţeta succesului şi ce putem învăţa din exemplul lor

  • Cum să stăpâneşti pandemia? Modelul de succes scris de Australia şi Noua Zeelandă.
  • Cele două state au printre cele mai mici rate de îmbolnăvire, după ce au ascultat de oamenii de ştiinţă şi au luat măsuri de protecţie din timp.
  • Australia şi Noua Zeelandă mizează pe eradicarea virusului, nu doar pe ţinerea lui sub control.
7047 afișări
Imaginea articolului Primele ţări care aproape înving coronavirusul. Care e reţeta succesului şi ce putem învăţa din exemplul lor

Sursa: Hepta

Dacă pentru mulţi dintre noi, reîntoarcerea la normalitate, cu restaurante, baruri şi mall-uri deschise, este încă un vis îndepărtat, două ţări se apropie de acest scenariu ideal. Australia şi Noua Zeelandă arată că epidemia poate fi controlată. Cum au ajuns la acest succes? Au luat măsuri dure de carantină din timp, au ascultat de oamenii de ştiinţă, au răspuns în timp record nevoilor din sistemul sanitar şi au oferit ajutor rapid afacerilor afectate de pandemie. În plus, mesajele transmise populaţiei au fost întotdeauna clare. 

Aflate la depărtare de alte continente, au avut avantajul timpului. Australia a raportat primul caz pe 25 ianuarie, Noua Zeelandă pe 28 februarie. Dar, în comparaţie cu Donald Trump şi alţi lideri europeni, premierii celor două state au avut răspunsuri rapide şi avertismente clare. Premierul Australiei a interzis zborurile din China pe 1 februarie şi a declarat pandemie pe 27 februarie, cu două săptămâni înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să facă asta.

În statul vecin, în Noua Zeelandă, premierul Jacinta Arden a introdus carantina totală la mai puţin de o lună de la primul caz.

Pe lângă măsurile luate, cei doi lideri au ascultat şi au dat voce oamenilor de ştiinţă pe care i-au strâns în jurul lor. În pus, au printre cele mai mari rate de testare din lume.

Rezultatele sunt de necontestat: Australia, o naţiune de 25 de milioane de locuitori, a raportat 6.675 de cazuri, 79 de morţi şi are o rată de infectare sub 1%

În Noua Zeelandă, stat cu 5 milioane de locuitori, au fost confirmate doar 1.456 de cazuri şi 17 decese.

Dar totul a început cu oamenii de ştiinţă. În Australia, imediat ce China a publicat codul genetic al noului coronavirus la începutul lunii ianuarie, epidemiologii au început să împărtăşească planuri de testare a populaţiei, înaintea politicienilor.

În Noua Zeelandă, oamenii de ştiinţă au avut o abordare şi mai îndrăzneaţă – eradicarea virusului, nu doar ţinerea epidemiei sub control.

“ Trebuie să faci toate sistemele să funcţioneze împreună: frontierele, identifcarea contacţilor, testarea, supravegherea. Proiecţiile ne-au arătat că trebuie să menţinem carantina timp de două luni, pentru a avea o probabilitate mai mare de a-l elimina total. Trebuie să aştepţi până când numerele (infectărilor, n.r.) sunt foarte scăzute, pentru a avea capacitatea de a reprima un focar dacă apare.” este de părere Michael Baker, medic şi profesor la Universitatea Otago, din Wellington.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici