Prin demiterea şefului FBI, Donald Trump împinge preşedinţia Statelor Unite pe un teren periculos - AP

În urma demiterii şefului FBI, Donald Trump devine primul preşedinte SUA după Richard Nixon care demite un oficial ce coordonează o anchetă într-un caz în care este implicat şeful statului, se afirmă într-un material publicat de agenţia de ştiri The Associated Press.

2245 afișări
Imaginea articolului Prin demiterea şefului FBI, Donald Trump împinge preşedinţia Statelor Unite pe un teren periculos - AP

Prin demiterea şefului FBI, Donald Trump împinge preşedinţia Statelor Unite pe un teren periculos - AP

Decizia liderului de la Casa Albă indică un tipar clar al unui om care manifestă disponibilitatea de a contesta instituţiile create cu rolul de a trage la răspundere preşedintele.

"Din acest motiv acest lucru este fără precedent", a declarat istoricul Michael Beschloss. "A indicat că nu are prea mult respect pentru sistemul în cadrul căruia această anchetă s-a desfăşurat".

Numiţi în funcţie pentru o perioadă de 10 ani, aproape tuturor directorilor FBI le-a fost permis să-şi închieie mandatul, indiferent de schimbarea liderului de la Casa Albă.

Anterior, Bill Clinton era singurul preşedinte SUA care a demis un şef al FBI, în contextul acuzaţiilor că directorul ar fi folosit avioanele FBI în interes personal.

Democraţii, care în timpul campaniei l-au criticat pe Comey pentru modul în care a condus ancheta în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, l-au comparat pe Trump cu Richard Nixon, singurul preşedinte american care a fost forţat să demisioneze.

Pe de altă parte, într-o scrisoare adresată lui Comey, Trump afirma că decizia de demitere a fost motivată de necesitatea restabilirii "încrederii şi siguranţei publice" în FBI. Administraţia de la Casă Albă a ataşat la scrisoare şi un raport al procurorului general adjunct Rod Rosenstein în care acesta critica modul în care Comey a coordonat ancheta în cazul Hillary Clinton, inclusiv decizia şefului FBI de a organiza o conferinţă de presă pentru a prezenta detalii ale anchetei şi lansarea de "informaţii peiorative" despre Clinton.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici