Purtătorul de cuvânt al PE: Alegerile europarlamentare se confruntă cu provocarea unor ştiri false

Pentru a contracara ştirile false înainte de alegerile europarlamentare din 2019, Parlamentul European va lansa o amplă campanie de informare, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Jaume Duch, relatează site-ul euractiv.com.

298 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al  PE: Alegerile europarlamentare se confruntă cu provocarea unor ştiri false

Purtătorul de cuvânt al PE: Alegerile europarlamentare se confruntă cu provocarea unor ştiri false

"Problema informaţiilor false este fundamentală, dar nu este nouă. Ştirile false despre problemele europene au existat de mult timp. Brexitul este rezultatul a 30 de ani de informaţie falsă", a declarat Duch la un prânz informal organizat de Forumul New Economy de la Madrid.

"Ce este nou este în primul rând faptul că multe dintre aceste ştiri false nu sunt create în interiorul, ci cel mai probabil în afara UE. Este o problemă de care suntem foarte preocupaţi, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare viitoare, deoarece sunt alegeri foarte sensibile", a adăugat acesta.

Primul motiv pentru această fragilitate constă în faptul că temele europene sunt, în general, necunoscute şi "este, prin urmare, uşor să le transmitem oamenilor informaţii false despre Uniunea Europeană, de obicei nu suntem suficient de informaţi despre UE pentru a distinge între ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals ", a spus Duch.

Cea de-a doua explicaţie este aceea că aceste alegeri "sunt din punct de vedere tehnic suprapunerea în acelaşi timp a 27 de alegeri naţionale şi, prin urmare, ştirile false nu vor veni dintr-o singură ţară, ci din cele 27", a adăugat el.

Comisia a lansat un plan de acţiune împotriva informaţiilor false, în cooperare cu Parlamentul European (care are un serviciu special dedicat ştirilor false). În ceea ce priveşte Serviciul de Acţiune Externă, acesta încearcă să reducă cât mai mult posibil "implicarea puterilor externe în dezinformarea europeană".

Duch a spus că Parlamentul "îşi va dubla eforturile de a comunica în perspectiva alegerilor din luna mai, în care viitorul proiectului european va fi în joc".

Această campanie de informare "nu va fi neutră", a spus Duch, adăugând că iniţiativele vor fi descentralizate şi vor combina două tipuri de acţiuni: în mass-media şi direct pe stradă.

Provocarea este "a restabili în permanenţă legitimitatea [Uniunii]", în special în rândul tinerilor care nu au experimentat nici războiul, nici ruinele de la care a pornit UE, toate într-un context politic şi social tot mai participativ.

Jaume Duch este convins că UE este din nou în plină ascensiune. "Ieşirea din această criză politică nu a fost uşoară, marile imperii au scăzut pentru mult mai puţin decât asta". Mai mult, a adăugat el, Brexitul "permite oamenilor să vadă costul dorinţei de a fi în afara UE".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici