Putin asculta The Beatles, iar Obama visa să joace baschet profesionist. DETALII INEDITE din tinereţea celor doi preşedinţi - FOTO

Ca lideri ai două dintre cele mai puternice ţări din lume, Vladimir Putin şi Barack Obama sunt mereu în atenţia publică, dar informaţii din adolescenţa şi tinereţea celor doi preşedinţi sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât ajung mai greu să fie cunoscute de publicul larg.

507 afișări
Imaginea articolului Putin asculta The Beatles, iar Obama visa să joace baschet profesionist. DETALII INEDITE din tinereţea celor doi preşedinţi - FOTO

Vladimir Putin, Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Adolescentul Vladimir Putin

Deţine centura neagră la judo, de la 18 ani. Tânărul Putin a început să practice sambo, (n.r. apărare fără arme, în rusă) o formă de arte marţiale, la vârsta de 14 ani. La scurt timp s-a alăturat unui club unde se preda şi se practica judo, unde l-a cunoscut pe Anatoli Rakhlin, antrenorul şi mentorul său, care avea să-i fie aproape toată viaţa. Putin a obţinut centura neagră la judo la vârsta de 18 ani şi a ajuns Maestru al Sportului în ambele discipline. A fost campion regional atât la sambo, cât şi la judo şi, în prezent, deţine centura neagră 6 dan la karate kyokushin şi la judo.

A învăţat la un liceu prestigios, Şcoala 281, care accepta numai elevi cu note aproape de perfecţiune. Instituţia era singura din Rusia care punea accent pe chimie, materia care îl interesa pe Putin. Totuşi, s-a reorientat curând spre arte liberale şi biologie.

Putin a lucrat la postul de radio al liceului, unde punea muzică de la The Beatles şi alte trupe rock occidentale. Deşi mergea la petreceri, ar fi fost mai matur decât alţii de vârsta sa, potrivit unor colegi ai acestuia citaţi într-un articol în The New York Times.

Era fascinat de cărţile şi filmele cu spioni. Putin citeşte cu plăcere clasicii ruşi, în special Tolstoi, Cehov şi Gogol. Apreciază, în schimb, şi romanele şi filmele despre spionaj. Pelicula sa preferată rămâne "Shchit i mech" (n.r.Sabie şi scut), o ecranizare a romanului cu acelaşi nume, cu Vladimir Basov şi Stanislav Lyubshin în rolurile principale. Putin era un fan al personajului Max Otto von Stirlitz, erou principal al romanelor lui Iulian Semionov şi al ecranizărilor ulterioare.

Voia să lucreze în KGB încă de la 16 ani. În 1968, la 16 ani, tânărul Putin s-a prezentat la sediul KGB-ului din Leningrad/Sankt Petersburg, cu dorinţa de a se înrola. A fost refuzat, din cauză că serviciul nu accepta voluntari şi nu angaja decât persoane cu studii superioare sau care şi-au satisfăcut stagiul militar. La sugestia ofiţerului cu care a discutat, Vladimir Putin a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Leningrad, după absolvire înrolându-se în KGB. A fost iniţial repartizat la departamentul Contraspionaj şi informaţii interne, după care a fost mutat la Contrainformaţii externe, fiind detaşat la Dresda, în Germania de Est. Putin s-a retras din activitate în 1991, cu gradul de locotenent-colonel, după aproape 17 ani petrecuţi în KGB.

Campionul Universităţii din Leningrad la judo în 1974, Putin a absolvit facultatea de drept în '75. Potrivit The New York Times, Putin a absolvit cu onoruri, dar un articol din publicaţia Newsweek îl citează pe coordonatorul tezei acestuia, Valeriu Musin, potrivit căruia studentul Putin ar fi primit "note bune, dar nu grozave", deşi era un student "meticulos". Acelaşi articol al revistei americane mai informează că istoricul notelor sale a fost scos din arhivele universităţii. Mai târziu, Putin a primit şi o diplomă de doctorat în economie.

Într-un articol din 2014 pentru publicaţia electronică The Jewish Daily Forward, fosta profesoară de limba germană a preşedintelui rus povesteşte cum era Vladimir Putin la sfârşitul anilor '60: "tăcut, studios, în mod evident deştept şi inteligent, dar nu gălăgios sau remarcabil în vreun fel". Adolescentul Putin sărea peste făcutul temelor pentru antrenamentul de judo, îşi aminteşte Mina Iudiţkaia, în vârstă de 93 de ani, deşi ştia că îi plăcea ora ei, pentru că l-a prins odată scriind propoziţii în limba germană în caietul de chimie. "Era ca toţi ceilalţi. Era serios. Nu obişnuia să piardă timpul cu prostii. Făcea ce îi spuneam. Era foarte tăcut şi gândea foarte mult. Făcea totul bine".

 

Adolescentul Obama

Barack Obama nu era un elev de nota 10. Pe când învăţa la şcoala exclusivistă Punahou, Obama împrumuta notiţele altora şi nu a candidat niciodată pentru guvernul elevilor. Dar era un scriitor bun şi se descurca bine la teste. "Nu se pregătea... dar ştia despre ce voia să vorbească şi se pricepea foarte bine să o treacă pe hârtie", potrivit unui fostu coleg, citat de Washington Post.

Visa să joace baschet profesionist. Urmărea "eroii" NBA la televizor din vremea respectivă: Tiny Archibald, the Iceman, Earl the Pearl şi Dr. J. Obişnuia să joace baschet timp de jumătate de oră  în fiecare dimineaţă şi activa şi în echipa liceului Punahou, care a câştigat campionatul naţional în ultimul său an de liceu. "Într-o zi, când voi fi un baschetbalist profesionist şi voi vrea să îmi dau în judecată echipa pentru mai mulţi bani, o să te sun", i-a scris Obama pe când era în clasa a noua în albumul de final de liceu al unui prieten mai mare, care alesese şcoala de drept.

Avea probleme cu mama sa. Deşi se păstra de obicei indiferent la exterior, Barack Obama le mărturisea adesea prietenilor că îi era dor de mama sa, Ann Dunham, care muncea în Indonezia. Foştii colegi  de clasă îşi amintesc că îl supăra distanţa de mama sa şi faptul că părea să nu aibă niciodată timp pentru el.

Nu era în grupurile populare. În clasa a noua, Barack Obama ieşea în pauze cu doi prieteni de culoare din Punahou. "Colţul etnic" al acestora era vizavi de banca rezervată celor din ultimul an, unde stăteau de obicei atleţii şi majoretele. Vorbeau despre subiecte sociale, "cum ar fi dacă aveam să prindem vreodată un preşedinte negru cât eram în viaţă. Niciunul dintre noi nu discuta dacă am putea fi noi persoana aceea", îşi aminteşte Rik Smith, unul dintre cei doi prieteni. Obama făcea surf cu prietenii pe plaja Sandy Beach şi obişnuia să bea bere într-un loc izolat de munte, în timp ce asculta Aerosmith sau Stevie Wonder.

Preşedintele Statelor Unite nu a negat obiceiul său de a fuma marijuana în tinereţe, în cartea sa de memorii "Vise de la tatăl meu". Dar ar fi exprimat cu subînţeles entuziasmul faţă de acest drog. Foşti colegi de clasă spun că Obama ar fi obişnuit să inhaleze atunci când folosea drogul, inventând un termen numit "absorbţie totală".

La liceul Punahou, Barack Obama împrumuta cărţi scrise de giganţi ai literaturii afro-americane - Baldwin, Ellison, Hughes, Wright şi Du Bois - petrecând zile întregi citindu-le acasă, în camera sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici