Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl - VIDEO - Mediafax

Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl - VIDEO

Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat marţi la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.

570 afişări
Imaginea articolului Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl - VIDEO

Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia a precizat însă că nivelul emisiilor radioactiveînregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushimaeste de 10 la sută din cel măsurat în 1986, după catastrofanucleară de la centrala situată în Ucraina.

Măsurătorile disponibile privind radioactivitatea de lacentrala Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) "arată niveluriechivalente nivelului 7", a declarat un reprezentant alAgenţiei.

El a subliniat că această decizie a fost luată "pe bazamăsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiu dinatmosferă".

"Vom continua să monitorizăm situaţia. Este un nivelprovizoriu", a precizat el, adăugând că decizia definitivăde a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luată ulterior, de uncomitet de experţi internaţionali.

Doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent,la acest nivel maxim al scalei internaţionale INES, ceea ceînseamnă că s-a produs "o emisie majoră de materii radioactive", cu"efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului".

Agenţia japoneză a precizat, totuşi, că emisiileradioactive măsurate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi,nu reprezintă decât "aproximativ 10 la sută din cele emise laCernobîl", în 1986.

"Noi nu am înregistrat acelaşi (niveluri de) iradieri alepersoanelor. La Fukushima, au existat emisii de vapori şi gaze, darnu de aceeaşi amploare şi nici de aceeaşi natură ca la Cernobîl", asubliniat un purtător de cuvânt al Agenţiei.

Potrivit scării INES, care evaluează gravitatea incidentelornucleare, nivelul 0 corespunde absenţei unei anomalii, iar nivelul7, cel mai important, unui "accident major".

Agenţia japoneză a clasat, anterior, accidentul la nivelul 5,corespunzând unui "accident care are consecinţe extinse", în timpce agenţia franceză din domeniu aprecia că acesta este de nivelul6, cel al unui "accident grav".

Fukushima Daiichi este grav avariată, după ce a fost afectată deun cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de untsunami uriaş, la 11 martie.

Sistemele de răcire ale reactoarelor sunt în pană, lucru care aantrenat explozii şi emisii radioactive în atmosferă şi în OceanulPacific.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate, pe orază de 20 de kilometri în jurul centralei, iar Guvernul a adăugat,luni, câteva localităţi, situate mai departe, pe lista zonelor caretrebuie părăsite.

Legumele verzi şi laptele provenind din vecinătatea centralei aufost retrase din vânzare, din cauza unei radioactivităţi excesive,iar mai multe ţări au luat măsuri de control consolidat, chiarinterzicerea unor produse alimentare japoneze.

Autorităţile încearcă să împiedice acest accident să degenerezeîntr-o catastrofă majoră, vărsând importante cantităţi de apă înreactoare, pentru a opri combustibilul nuclear să intre înfisiune.

Tehnicienii operatorului centralei încearcă, în plus, să repareinstalaţiile, sperând să poată reporni sistemul de răcire normal alreactoarelor.

În cadrul acestor operaţiuni, trei angajaţi au fost iradiaţi,după ce au mers cu echipament necorespunzător prin apa puternicradioactivă care a inundat sala turbinelor unuia dintre cele şasereactoare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici