Raport NATO: România nu a atins procentul minim pentru apărare în 2023. Klaus Iohannis vorbea de 2,5% din PIB, dar ţara noastră este sub media europeană / Prima reacţie a autorităţilor de la Bucureşti

  • România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO.
  • Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB.
6928 afișări
Imaginea articolului Raport NATO: România nu a atins procentul minim pentru apărare în 2023. Klaus Iohannis vorbea de 2,5% din PIB, dar ţara noastră este sub media europeană / Prima reacţie a autorităţilor de la Bucureşti

NEWS ALERT Raport NATO: România nu a atins procentul minim pentru apărare în 2023. Klaus Iohannis vorbea de 2,5% din PIB, dar ţara noastă este sub media europeană

Raportul NATO arată că România nu a atins ţinta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare în 2023. Mai mult, ţara noastră pare să fi atins acestă cifră doar în anul 2020, când a cheltuit 2,01% din PIB. 
 
 
O posibilă explicaţie a discrepanţei între cifrele anunţate de ţări şi raportul NATO este definiţia cheltuielilor de apărare dată de NATO şi definiţiile naţionale. Unele cheltuieli făcute în România "pentru armată" nu sunt considerate de NATO ca fiind chetuieli cu apărarea. 
 
 
Potrivit raportului NATO, la investiţia propriu-zisă în echipamente, România se situează la coada clasamentului, cu 21,9% din totalul bugetului de apărare. Lider detaşat al cheltuieilor pentru arme noi este Polonia (53,6% din bugetul total al apărării merge la înzestrare).
 
Opt miliarde de euro este bugetul Ministerului Apărării Naţionale în 2024, în creştere faţă de anul trecut cu 25%, dar sub ţinta asumată verbal de 2,5% din PIB. Din cei 8 mld. euro însă, doar 3 mld. euro merg spre investiţii, şi 5 mld. euro merg spre funcţionare: salarii, pensii şi bunuri şi servicii, conform bugetului Armatei publicat de Ministerul de Finanţe.

 
Raportul vine într-un moment prost pentru Klaus Iohannis, care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
 
Într-un decalog referitor la viziunea sa pentru viitorul NATO, publicat în Politico, Iohannis punea procentul de 2% minim cheltuit de toate ţările în topul priorităţilor pentru alianţă.
Susţinătorii lui Iohannis l-au atacat constat pe adversarul acestuia, Mark Rutte - premierul Ţărilor de Jos, pentru că ţara sa nu îndeplineşte pragul de 2%. Pe raportul oficial al NATO, Ţările de Jos nu îndeplinesc pragul, dar sunt mai sus ca România.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici