Rasmussen: Planul de pace al lui Putin este contrazis de implicarea rusă în Ucraina

"Implicarea rusă în teren", în estul Ucrainei, generează îndoieli privind voinţa reală a Rusiei de a se ajunge la un armistiţiu, a declarat joi, la Newport, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

647 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: Planul de pace al lui Putin este contrazis de implicarea rusă în Ucraina

Rasmussen: Planul de pace al lui Putin este contrazis de implicarea rusă în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Referitor la aşa-zisul plan de pace (propus de preşedintele rus Vladimir Putin), permiteţi-mi să salut toate eforturile pentru găsirea unei soluţii paşnice la criza din Ucraina", a declarat el în faţa presei, la sosirea sa la summitul NATO, la care participă circa 60 de lideri, până vineri, în Ţara Galilor.

"Dar ceea ce contează este ce se întâmplă cu adevărat pe teren. Şi continuăm să observăm, din nefericire, o implicare rusă în destabilizarea situaţiei din Ucraina", a adăugat el.

"Continuăm să cerem Rusiei să-şi retragă trupele, să întrerupă fluxul continuu de arme trimise în Ucraina şi rebelilor înarmaţi", a insistat el. "Acesta ar fi un veritabil efort pentru a face posibilă o soluţie paşnică".

Criza din Ucraina, unde Rusia este acuzată de occidentali că trimite soldaţi să lupte alături de separatiştii proruşi, ar urma să domine dezbaterile în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice.

Miercuri, preşedintele rus a propus un plan de reglementare a conflictului în şapte puncte, care prevede în special "încetarea ofensivelor la Doneţk şi Lugansk", două bastioane ale rebelilor.

Acest plan, primit iniţial favorabil de Kiev, a fost descris ulterior de premierul Arseni Iaţeniuk drept "praf în ochi cu destinaţia comunităţii internaţionale".

O primă reuniune între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi liderii american, german, britanic, francez şi italian este prevăzută spre prânz la Newport.

După-amiază, o comisie NATO-Ucraina, la care participă cei 28 de şefi de stat ai Alianţei şi Poroşenko, ar putea fi ocazia de a demonstra solidaritatea occidentală cu această ţară şi de a înfiinţa patru fonduri de sprijin pentru modernizarea armatei ucrainene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici