RĂZBOIUL DIN SIRIA: Al-Assad se declară pregătit să organizeze alegeri prezidenţiale, cu acordul poporului

Preşedintele sirian Bashar al-Assad le-a spus duminică unor parlamentari ruşi, la Damasc, că este pregătit să ia parte la alegeri prezidenţiale, dacă poporul sirian susţine această idee, potrivit presei ruse, relatează Reuters online.

4559 afișări
Imaginea articolului RĂZBOIUL DIN SIRIA: Al-Assad se declară pregătit să organizeze alegeri prezidenţiale, cu acordul poporului

RĂZBOIUL DIN SIRIA: Al-Assad se declară pregătit să organizeze alegeri prezidenţiale, cu acordul poporului (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut, pentru RIA Novosti, de către un parlamentar rus care a participat la întâlnire.

Interfax l-a citat pe acelaşi parlamentar rus spunând că al-Assad şi-a exprimat de asemenea voinţa de a discuta o eventuală amendare a Constituţiei siriene şi de a organiza alegeri parlamentare.

Moscova este un aliat străin cheie al lui al-Assad, iar ministrul rus de Externe a declarat sâmbătă, pentru televiziunea rusă, că Kremlinul vrea ca Siria să se pregătească pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale.

Potrivit RIA Novosti, al-Assad i-a primit pe parlamentarii ruşi la reşedinţa sa din Damasc, duminică dimineaţa. Presa siriană de stat a anunţat că liderul sirian se întâlneşte cu o delegaţie rusă, fără să spună ce i-a transmis.

"(Al-)Assad a spus că, dacă poporul sirian consideră acest lucru necesar, el nu se va opune să ia parte la alegeri prezidenţiale", a declarat parlamentarul rus Aleksandr Iuşcenko pentru RIA Novosti.

Dmitri Sablin, alt parlamentar din cadrul delegaţiei ruse, a declarat pentru agenţia rusă Tass că al-Assad a spus că eficienţa operaţiunii militare a Rusiei în Siria i-a întrecut aşteptările.

Rebelii sirieni resping propunerea Moscovei şi-i cer să nu-i mai bombardeze

Pe de altă parte, rebelii sirieni care luptă sub umbrela Armatei Siriene Libere (ASL) au subliniat sâmbătă că este necesar ca Rusia să nu-i mai bombardeze, înainte să se ofere să-i ajute, şi au respins ideea Kremlinului cu privire la organizarea de alegeri, denunţând-o ca vizând să-l meţină pe al-Assad la putere.

Într-o declaraţie care marchează o schimbare a poziţiei Rusiei, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că forţele aeriene ruse, care-i bombardează pe insurgenţi în Siria din 30 septembrie, ar fi dispuse să ajute opoziţia siriană "patriotică".

Tot el a declarat că Kremlinul vrea ca Siria să se pregătească pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale - o idee pe care un lider rebel a denunţat-o drept "ilogică şi nerealistă", având în vedere numărul mare de oameni care au fugit din ţară, sunt închişi sau persecutaţi de către Guvern.

Scepticismul rebelilor faţă de politica Rusiei evidenţiază provocările uraşe ale oricărei încercări de relansare a diplomaţiei, în contextul în care sunt nevoiţi să lupte împotriva unor ofensive ale armatei siriene şi aliaţilor ei regionali - Iranul şi Hezbollahul libanez - susţinute aerian de Rusia.

Raidurile ruseşti au lovit o serie de grupări afiliate ASL în zone din vestul Siriei, o regiune crucială pentru supravieţuirea lui al-Assad.

"Rusia trebuie ca mai întâi să-şi oprească bombardamentele asupra cartierelor generale ale ASL, înainte să ofere o susţinere aeriană pe care noi nu i-am cerut-o", a declarat Fares Bayoush, liderul grupării Fursan al-Haq din cadrul ASL.

Îndemnul Rusiei la organizarea de alegeri este nesincer, a apreciat el. "Înseamnă că ei cer ca al-Assad să stea la putere în perioada de tranziţie", a subliniat liderul rebel.

Grupări afiliate ASL au fost eclipsate, în Siria, de către jihadişti, inclusiv din grupările Frontul al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, şi Statul Islamic (SI) - ţinta declarată a intervenţiei Rusiei în război.

Însă un număr mic de grupări rebele există în continuare, conduse de către foşti ofiţeri din armata siriană care au dezertat. Unele au primit susţinere militară străină, inclusiv formări din partea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA).

Ele au primit armament de la state care i se opun lui al-Assad, via Turcia şi Iordania. Între oponenţii lui al-Assad din regiune se află ţări arabe de la Golf şi Turcia.

Unele dintre aceste grupări rebele au primit rachete antitanc de fabricaţie americană de tip Tow, cele mai redutabile din arsenalul insurgenţilor. ASL nu operează printr-o structură de comandament centralizată.

Atacuri aeriene ruseşti au distrus, luna aceasta, principalul depozit de armament al unei astfel de grupări, Liwa Suqour al-Jabal, care luptă atât împotriva SI, cât şi forţelor guvernamentale, în apropiere de Alep.

"Nu voi sta de vorbă cu ucigaşul meu", a declarat pentru Reuters Hassan Haj Ali, liderul grupării rebele

Lavrov a anunţat sâmbătă că Rusia este pregătită să ofere susţinere aeriană ASL, dacă Statele Unite o vor ajuta să identifice locurile în care se află.

Fadi Ahmad, un purtător de cuvânt al grupării Divizia I de Coastă, vizată de cel puţin trei ori de raiduri ruseşti, a subliniat că este necesar ca Rusia să înceteze să-l mai susţină pe al-Assad. "După aceea, ne vom gândi la o eventuală cooperare cu ei", a spus el.

Un lider rebel de rang înalt, Bashar al-Zoubi, a declarat că este necesar ca Rusia să-l îndepărteze pe al-Assad de la putere, dacă vrea să fie luată în serios când spune că vrea o soluţie la război. "Organizarea de alegeri este ilogică şi nerealistă, pentru că poporul sirian fie e strămutat, fie a dispărut în închisori, fie e urmărit de regim", a declarat al-Zoubi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici