Războiul din Ucraina, ziua 119. Boris Johnson se teme că Occidentul „a obosit” să sprijine Ucraina, iar concesiile cu Putin ar fi o „catastrofă”. Germania trimite obuziere autopropulsate. Zelenski spune că situaţia din Luhansk este foarte dificilă. Explozii în regiunea Kherson

  • Zelenski spune că situaţia militară din regiunea Luhansk este foarte dificilă.
  • Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu se teme de fracturarea alianţei occidentale, pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina avansează.
10470 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 119. Boris Johnson se teme că Occidentul „a obosit” să sprijine Ucraina, iar concesiile cu Putin ar fi o „catastrofă”. Germania trimite obuziere autopropulsate. Zelenski spune că situaţia din Luhansk este foarte dificilă. Explozii în regiunea Kherson

UPDATE 22:00 În Skadovka, regiunea Kherson au avut loc două explozii 

Yakovlev, primarul oraşului, a raportat o explozie în zona industrială a portului. Informaţiile privind bombardamentele şi victimele sunt în curs de clarificare.

UPDATE 21:00 Peste 8 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului

Potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, cei mai mulţi ucraineni au plecat în Polonia (peste 4 milioane).

Mai mult de 1,3 milioane de persoane au ajuns din Ucraina în Rusia.

Ucrainenii pleacă şi în România, Moldova, Slovacia, Ungaria şi alte ţări europene.

UPDATE 19:00 Ocupanţii încearcă să avanseze spre Bakhmut, regiunea Doneţk, a declarat Statul Major General.

UPDATE 18:00 Cancelarul Germaniei vrea să discute despre un Plan Marshall pentru Ucraina la summitul G7

Cancelarul Olaf Scholz vrea să discute despre reconstrucţia Ucrainei în timpul summitului G7 care se va desfăşura săptămâna viitoare, potrivit Sky News.

UPDATE 17:00 jumătate dintre combatanţii separatişti pro-ruşi au murit sau au fost răniţi

Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din serviciile de informaţii citaţi de BBC.

UPDATE 14:58 Zelenski: Situaţia din prima linie nu s-a schimbat semnificativ

„Armata ucraineană îşi întăreşte apărarea în regiunea Lugansk. Este într-adevăr cel mai greu încercat loc din zonă, în prezent. Ocupanţii avansează masiv, atât pe linia frontului Doneţk, cât şi înspre Harkiv. Loviturile de artilerie brutale şi cinice ale ruşilor nu vor face nimic pentru ocupanţi, dar armata rusă este surdă la orice raţiune: nu face decât să distrugă şi să omoare, demonstrând astfel comandantului său că nu stă pe loc, aparent. În sud, ne apărăm regiunea Mykolaiv şi Zaporojie şi reluăm treptat controlul în regiunea Herson”, declară Zelenski, miercuri.

 
UPDATE 14:10 Ocupanţii au făcut progrese în Severodonetsk şi controlează acum aproximativ 85% din oraş. 
 
Armata rusă a capturat probabil Podlesne şi Myrna Dolyna, la sud de Lysychansk. Totodată, a desfăşurat o ofensivă asupra Pavlovka din regiunea Luhansk dinspre nord-est. Unele rapoarte susţin că ocupanţii s-au retras în Yegorovka.
 
UPDATE 13:30 Belarus va organiza exerciţii de mobilizare în apropierea graniţei cu Ucraina între 22 iunie şi 1 iulie. În regiunea Gomel este planificată o tabără de antrenament pentru recruţi. Exerciţiul se va axa pe recrutarea recruţilor în rezervă la birourile de înregistrare şi înrolare militară. 

UPDATE 12:20 Premierul britanic se teme că Occidentul „a obosit” să sprijine Ucraina. Ce spune despre Zelenski şi Putin

UPDATE 10:00 Ucraina anunţă o victorie "semnificativă" împotriva forţelor ruseşti în campania de recucerire a insulei 

Într-o postare pe Facebook, comandamentul operaţional de sud al armatei ucrainene a declarat că a folosit "lovituri ţintite" pe insulă, provocând "pierderi semnificative" trupelor ruseşti.
 
Imagini din satelit furnizate de compania americană Maxar Technologies arată o imagine de ansamblu a Insulei Şerpilor de marţi, cu pagube vizibile la turnul din capătul sudic al insulei şi vegetaţie arsă în mai multe locuri. 

UPDATE 7:30 Germania trimite armament Ucrainei 

Obuziere autopropulsate germane au ajuns în Ucraina, în prima livrare de arme grele promisă de Berlin, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE 06:30 Un fost comandant american consideră războiul dintre Rusia şi Ucraina un "meci de box la categoria grea"

Un fost comandant al forţelor terestre americane din Europa a descris luptele din estul şi sud-estul Ucrainei ca fiind un "meci de box la categoria grea" în care "nu a existat încă o lovitură de knock-out".

Severodoneţk, Popasna, Dibrivne, Rubizhne şi Zaporizhia "au văzut toate această acţiune de pumn-contrapumn", a scris pe Twitter generalul-locotenent în rezervă, Mark Hertling.

"Este un meci de box la categoria grea. În 2 luni de lupte, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forţele Rusiei se vor epuiza tot mai mult", a mai spus el.

UPDATE 05:00 Zi importantă în Rusia şi Ucraina

22 iunie este o dată importantă în Rusia - "Ziua amintirii şi a durerii" - care marchează momentul în care forţele Germaniei naziste a lui Hitler au invadat Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, este comemorată şi în Ucraina şi în ţara vecină, Belarus, care făceau atunci parte din Uniunea Sovietică.

Războiul a început prin Operaţiunea Barbarossa de pe 22 iunie 1941 şi s-a sfârşit pe 9 mai 1945, iar istoricii estimează că au murit aproximativ 27 de milioane de soldaţi şi civili sovietici.

UPDATE 04:00 Consilierul lui Zelenski: Rusia există doar prin atacarea altor state

Rusia este expansionistă şi există doar prin atacarea altor state, a declarat consilierul lui Zelenski, Mikhail Podolyak.

"Atacă în diferite moduri, folosindu-şi resursele energetice, armata, migraţia, folosind hrana ca armă. În acest context, Ucraina nu poate semna niciodată un acord cu Rusia", a declarat Podolyak într-un interviu pentru Al Jazeera.

După ce a fost întrebat despre cedarea de teritorii Rusiei pentru a preveni alte morţi şi distrugeri, Podolyak a spus: "orice cedare de teritoriu ucrainean ar însemna că războiul va continua cu o intensitate şi o amploare şi mai mare".

"Vrem să încheiem acest război în mod corect, iar asta înseamnă să ne eliberăm în totalitate teritoriile şi să ne restabilim suveranitatea în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional".

UPDATE 03:00 Rusia cucereşte localitatea Toshkivka

Forţele ruseşti au pătruns mai adânc în regiunea Donbas, iar oficialii ucraineni au anunţat căderea unui sat de pe linia frontului din apropierea oraşelor de importanţă strategică Severodonetsk şi Lysychansk.

Roman Vlasenko, şeful administraţiei militare din districtul Severodonetsk, a declarat marţi că aşezarea Toshkivka este acum "controlată în întregime de ruşi".

Toshkivka avea o populaţie de aproximativ 5.000 de persoane înainte de război şi se află la aproximativ 25 km la sud de Severodonetsk, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei.

UPDATE 01:00 Administraţia militară din Harkov a declarat că 15 persoane au murit şi 16 au fost rănite în întreaga regiune.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu se teme de fracturarea alianţei occidentale, pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina avansează.

Dar a avertizat asupra unui conflict prelungit şi a declarat că va discuta cu aliaţii despre calea de urmat la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid.

"Nu mi-e teamă", a spus el când a fost întrebat despre potenţialul de fractură în rândul aliaţilor SUA din Europa.

"Cred că, la un moment dat, acest lucru va fi un joc de aşteptare", a adăugat el. "Ce pot susţine ruşii şi ce va fi pregătită să susţină Europa. Acesta este unul dintre lucrurile despre care vom vorbi în Spania", a conchis el.

Biden pleacă sâmbătă pentru un summit G7 în Germania, urmat de reuniunea NATO din Spania.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situaţia militară din regiunea estică Luhansk este foarte dificilă, în condiţiile în care Rusia a intensificat eforturile de evacuare a trupelor ucrainene din zonele cheie.

"Acesta este într-adevăr cel mai greu loc. Ocupanţii fac presiuni puternice", a declarat Zelenski într-un discurs video de seară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici