LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 147. Rusia recunoaşte că nu vrea doar Donbasul. Putin nu vede o pace la orizont. Americanii trimit încă patru sisteme de rachete HIMARS în Ucraina

  • Jill Biden se întâlneşte cu prima doamnă ucraineană la Casa Albă
  • Putin nu vede o pace la orizont. Liderul rus acuză Kievul nu a respectat termenii a ceea ce el a descris ca fiind un acord preliminar de pace convenit în martie
  • Rusia plănuieşte încercări de anexare în Ucraina, transmite Casa Albă
  • SUA lansează o iniţiativă de sprijinire a fermierilor ucraineni afectaţi de războiul cu Rusia
  • Casa Albă transmite că nu există indicii că Iranul ar fi vândut drone Rusiei
  • Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie
8491 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 147. Rusia recunoaşte că nu vrea doar Donbasul. Putin nu vede o pace la orizont. Americanii trimit încă patru sisteme de rachete HIMARS în Ucraina

UPDATE Rusia afirmă că obiectivele din Ucraina depăşesc Donbasul

"Acum, geografia este diferită, este departe de a fi doar RPD şi RPL, ci şi regiunile Herson şi Zaporojîie şi o serie de alte teritorii", a spus el, referindu-se la teritorii mult dincolo de Donbas pe care forţele ruseşti le-au confiscat în totalitate sau parţial.

Dacă Occidentul, din "furie neputincioasă" sau din dorinţa de a agrava şi mai mult situaţia, a continuat să alimenteze Ucraina cu arme cu rază lungă de acţiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, "înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde şi mai mult de la linia actuală", a declarat Lavrov.

Ministrul de externe este cea mai înaltă personalitate care vorbeşte în mod deschis despre obiectivele de război ale Rusiei în termeni teritoriali, la aproape cinci luni după ce preşedintele Vladimir Putin şi-a lansat invazia negând că Rusia ar intenţiona să îşi ocupe vecinul.

Putin a declarat atunci că scopul său este de a demilitariza şi "denazifica" Ucraina, o declaraţie respinsă de Kiev şi de Occident ca fiind un pretext pentru un război de expansiune de tip imperial.

UPDATE Liderii ucraineni vor ca aliaţii să-şi testeze noile echipamente de război în Ucraina

Reznikov le-a cerut aliaţilor Ucrainei să testeze mai multe dintre echipamentele lor pe frontul ucrainean.

„Ucraina este acum, în esenţă, un teren de testare. Multe arme sunt acum testate pe teren în condiţiile reale ale bătăliei împotriva armatei ruse... Suntem interesaţi să testăm sisteme moderne în lupta împotriva inamicului şi invităm producătorii de arme să îşi testeze noile produse aici. Cred că pentru partenerii noştri din Polonia, din Statele Unite, Franţa sau Germania, este o şansă bună de a-şi testa echipamentele. Sau pentru partenerii noştri din Turcia. Daţi-ne uneltele, noi vom termina treaba", a declarat Oleksii Reznikov.

UPDATE SUA şi alte naţiuni aliate analizează posibilitatea de a instrui piloţi militari ucraineni

"Se doreşte configurarea unui plan pe termen lung despre construirea unei forţe aeriene care să corespundă necesităţilor viitorului", a afirmat generalul Charles Brown, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din SUA, într-un discurs rosit la Forumul de securitate Aspen, în statul Colorado.

Forţele Aeriene ucrainene speră să achiziţioneze la un moment dat avioane de vânătoare F-15 şi F16, de fabricaţie americană.

Afirmaţiile generalului american intervin la o zi după ce membri ai Camerei Reprezentanţilor au propus un proiect prin care să fie alocate fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloţilor militari ucraineni.

Generalul Brown nu a făcut niciun comentariu pe tema proiectului de lege, dar a subliniat că instruirea militarilor ucraineni este o problemă complexă, care necesită plecarea piloţilor din Ucraina pentru a se antrena în Statele Unite între două şi patru luni.

UPDATE Ministrul Apărării din Ucraina: noile rachete americane au încetinit semnificativ asaltul ruşilor

Noile sisteme de rachete de artilerie HIMARS, furnizate de SUA Ucrainei, au „încetinit semnificativ" avansul Rusiei în ţară, potrivit unui ministru al guvernului ucrainean.

„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de staţii de comandă şi depozite de muniţii, folosim doar opt sisteme HIMARS. Acest lucru a încetinit în mod semnificativ avansul Rusiei şi a scăzut dramatic intensitatea bombardamentelor lor de artilerie", a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.

UPDATE Putin nu vede o pace la orizont. Liderul rus acuză Kievul nu a respectat termenii a ceea ce el a descris ca fiind un acord preliminar de pace convenit în martie

Putin, care s-a adresat reporterilor în comentarii televizate după o vizită în Iran, a declarat că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite se oferă să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Nu a existat un răspuns imediat din partea guvernului ucrainean la comentariile făcute de Putin în primele ore ale zilei de miercuri.

Putin, întrebat despre o posibilă întâlnire cu preşedintele ucrainean Zelenski, a declarat că Kievul nu a respectat termenii unui acord de pace preliminar despre care a spus că a fost "practic obţinut" în martie, fără a detalia.

"Rezultatul final, desigur... depinde de dorinţa părţilor contractante de a pune în aplicare acordurile la care s-a ajuns. Astăzi vedem că puterile de la Kiev nu au o astfel de dorinţă", a delcrat Putin.

Putin s-a întâlnit marţi, la Teheran, cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, aprofundând legăturile dintre cele două ţări care se află amândouă sub sancţiuni occidentale.

În timpul vizitei în Iran, Putin s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele turc Tayyip Erdogan pentru a discuta despre un acord care ar relua exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, blocate acum de Rusia.

UPDATE Bombardamente în Ucraina: un copil de 13 ani şi patru adulţi au murit

Două persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în urma bombardamentelor asupra unei zone rezidenţiale din Nikopol, în sudul Ucrainei. Atacul a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administraţiei regionale din Odesa.

Patru dintre persoanele rănite sunt copii, a precizat el, adăugând că bombardamentele au distrus trei case şi au avariat alte 12 locuinţe.

Un alt atac aerian a avut loc la miercuri dimineaţă, la Harkov, în nord-estul ţării. Un băiat în vârstă de 13 ani se numără printre cele trei victime ale atacului, a declarat Oleh Synehubov, şeful administraţiei militare regionale.

„Din nefericire, trei persoane, printre care un băiat de 13 ani, un bărbat şi o femeie, au fost ucise în urma bombardamentului de dimineaţă al ocupanţilor districtului Saltivskyi din Harkov. O femeie în vârstă de 72 de ani a fost rănită", a anunţat Synehubov pe Telegram.

Synehubov i-a sfătuit pe locuitorii din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, să nu iasă afară decât dacă este necesar.

Ruşii au bombardat peste noapte Bilohirivka şi Verhnyokam'yanske în regiunea Luhansk

Verhnyokam'Yanske a fost grav lovită - ruşii au lovit casele oamenilor care au rămas acolo cu artilerie, Grăniceri şi chiar cu aviaţia.

Potrivit lui Serhiy Haidai, şeful Ministerului de Interne din Luhansk, ofensiva inamicului în apropiere de Bilohoryvka a fost oprită. Ruşii se confruntă cu pierderi semnificative în acest domeniu şi în alte domenii.

Rusia se pregăteşte pentru anexarea teritoriului ocupat în Ucraina şi impunerea rublei

Rusia pregăteşte terenul pentru anexarea teritoriului ucrainean, în timp ce încearcă să stabilească un control total asupra câştigurilor sale din est, potrivit serviciilor secrete americane citate de Sky News.

Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie

Oleksandr Klymenko, un detectiv care a luat parte la mai multe investigaţii importante, a fost numit cel mai important oficial în lupta împotriva corupţiei al ţării.

Klymenko, care are 35 de ani, a fost ales de o comisie specială în decembrie, dar numirea sa a fost confirmată abia acum.

A devenit detectiv la Biroul Naţional Anticorupţie în 2016. El a investigat delapidarea căilor ferate ucrainene şi presupusa implicare a unor personalităţi politice de rang înalt în corupţie.

 

Casa Albă transmite că nu există indicii că Iranul ar fi vândut drone Rusiei

Statele Unite nu au primit încă informaţii care să indice că Rusia a achiziţionat drone iraniene pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina, a declarat marţi John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate.

La începutul lunii iulie, Casa Albă a avertizat că Iranul este de aşteptat să furnizeze Rusiei  „sute” de drone – inclusiv drone cu arme capabile să tragă– pentru a fi folosite în războiul din Ucraina şi că Iranul se pregăteşte să înceapă antrenarea forţelor ruse cu privire la modul de operare a acestora.  

 

SUA lansează o iniţiativă de sprijinire a fermierilor ucraineni afectaţi de războiul cu Rusia

Administraţia Biden investeşte 100 de milioane de dolari într-un nou program pentru a oferi fermierilor ucraineni provizii vitale pentru a menţine recoltele viitoare şi a atenua criza globală a securităţii alimentare.

Unele ferme ucrainene s-au transformat în câmpuri de luptă, iar fermierii care şi-au păstrat recoltele nu au reuşit să obţină provizii cheie, inclusiv îngrăşăminte, seminţe şi containere de depozitare care ar ajungeau de obicei prin porturile Mării Negre.

Ucraina – al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu – nu a putut, de asemenea, să-şi exporte produsele agricole din cauza invaziei Rusiei.

Iniţiativa va include şi finanţare pentru fermierii care se confruntă cu creşterea preţurilor într-un moment în care veniturile lor au fost grav afectate.

Rusia plănuieşte încercări de anexare în Ucraina, transmite Casa Albă

Casa Albă a anunţat marţi că are informaţii care arată că Rusia intenţionează să anexeze în continuare părţi teritoriale ale Ucrainei după modelul anexării Crimeei în 2014 şi Donbassului în 2022. 

John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate, a declarat că paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri „false”, instalarea de reprezentanţi nelegitimi, stabilirea rublei ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă.

Kirby a spus că SUA vor pedepsi Rusia pentru încercările de a anexa în continuare teritoriul ucrainean şi a spus că Casa Albă va dezvălui asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni.

Jill Biden se întâlneşte cu prima doamnă ucraineană la Casa Albă

Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska se află la Casa Albă pentru a se întâlni în privat cu prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, şi pentru a participa la o întâlnire bilaterală cu oficiali americani.

Zelenska a fost întâmpinată la Casa Albă de preşedintele Joe Biden şi Jill Biden. Preşedintele i-a înmânat lui Zelenska un buchet mare de flori când aceasta a coborât din maşină. Apoi, cele două prime doamne s-au îmbrăţişat.

Potrivit Casei Albe, primele doamne „vor discuta despre sprijinul continuu al Statelor Unite pentru guvernul Ucrainei şi poporul său, în timp ce îşi apără democraţia şi fac faţă impactului războiului Rusiei, care se va simţi în anii următori". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici