Războiul din Ucraina, ziua 845. Peste 2700 de deţinuţi ucraineni eliberaţi s-au înrolat în armată / Concluziile summitului de pace din Elveţia / Serviciile secrete britanice: Rusia majorează taxele pentru continuarea eforturilor de război

  • Cel puţin 2.750 de deţinuţi au fost eliberaţi din detenţie pentru a se înrola în armata ucraineană.
  • Programul întreruperilor de energie electrică în Ucraina luni va fi în vigoare de la 08:00 la 24:00.
  • Serviciile secrete britanice: Rusia majorează taxele pentru continuarea eforturilor de război
  • NATO poartă discuţii pentru a pune în aşteptare arme nucleare.
  • Reporterul american Evan Gershkovici va fi judecat pentru ,,spionaj” luna aceasta, cu uşile închise.
Urmărește
1818 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 845. Peste 2700 de deţinuţi ucraineni eliberaţi s-au înrolat în armată / Concluziile summitului de pace din Elveţia / Serviciile secrete britanice: Rusia majorează taxele pentru continuarea eforturilor de război

Războiul din Ucraina, ziua 845. Peste 2700 de deţinuţi ucraineni eliberaţi s-au înrolat în armată / Serviciile secrete britanice: Rusia majorează taxele pentru continuarea eforturilor de război

UPDATE Putin numeşte o rudă la Ministerul Apărării

Preşedintele rus Vladimir Putin a demis patru miniştri adjuncţi ai apărării şi a numit o rudă pentru a ocupa unul dintre posturile rămase vacante în cea mai recentă remaniere a ministerului.

Potrivit decretelor Kremlinului, Nikolai Pankov, Ruslan Tsalikov, Tatiana Shevtsova şi Pavel Popov şi-au pierdut posturile.

Anna Tsivilyova, o fiică a vărului decedat al lui Putin, a ocupat unul dintre locurile libere şi va fi responsabilă de îmbunătăţirea sprijinului social şi de locuinţe pentru personalul militar.

Ea este preşedinta companiei ruseşti de exploatare a cărbunelui JSC Kolmar Group şi a fost sancţionată de guvernul britanic în 2022.

Tsivilyova este căsătorită cu Serghei Tsivilyov, ministrul rus al energiei.

Schimbările sunt cele mai recente mişcări care au zguduit Ministerul Apărării din Rusia.

UPDATE Ucrainenii ar putea avea curent electric timp de 6-7 ore pe zi în timpul iernii

Ucrainenii ar putea avea electricitate timp de 6-7 ore pe zi în iarna care urmează, dacă deficitul de electricitate se menţine la 35%, a declarat Serhiy Kovalenko, directorul general al furnizorului de energie Yasno (DTEK).

În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, într-un nou asalt împotriva reţelei energetice a ţării.

Ucrainenii se vor confrunta cu întreruperi zilnice şi de lungă durată ale energiei electrice până la sfârşitul lunii iulie, din cauza reparaţiilor programate la centralele nucleare, potrivit Ukrenergo.

Kovalenko a declarat că este dificil de prezis situaţia din timpul iernii, deoarece nu este clar ce capacitate de generare a energiei electrice va fi disponibilă înainte de începerea sezonului de încălzire.

Oricum, va exista un deficit de electricitate în timpul iernii, a adăugat el.

Kovalenko a spus că acest lucru trebuie discutat în luna august pentru a evalua cantitatea de energie electrică importată de Ucraina şi cât de mult ar putea fi restaurată capacitatea energetică internă.

Directorul general al Yasno, o filială a DTEK, a cerut clienţilor rezidenţiali şi întreprinderilor să se pregătească pentru o penurie "semnificativă" de energie electrică. 

UPDATE Lovitura Rusiei împotriva regiunii Poltava: 12 răniţi, inclusiv copii

Rusia a atacat regiunea Poltava pe 17 iunie, lovind un sit de infrastructură civilă, a anunţat guvernatorul Filip Pronin.

UPDATE Ucraina a lovit 15 sisteme ruseşti de apărare antiaeriană în Crimeea în ultimele 2 luni, potrivit armatei

Potrivit comunicatului, armata ucraineană a lovit recent mai multe sisteme de apărare aeriană S-300, S-350 şi S-400. De asemenea, Ucraina a lovit peste 15 staţii radar şi peste 10 centre de control staţionate în peninsula ocupată de Rusia.

UPDATE Cea mai nouă dronă navală ucraineană Stalker a fost prezentată la Odesa

Se pare că drona Stalker 5.0 poate accelera până la 75 km/h şi are o viteză de croazieră de 55 km/h. Are un preţ estimat de aproximativ 60.000 de euro (64.000 de dolari).

UPDATE Putin va vizita Coreea de Nord şi Vietnam în această săptămână

În ciuda alianţei din ce în ce mai puternice dintre Rusia şi Coreea de Nord, preşedintele rus Vladimir Putin nu a mai vizitat această ţară din 2000, când s-a întâlnit cu fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il.

UPDATE Dronele navale Magura pot opera acum rachete antiaeriene

Una dintre dronele Magura a fost deja echipată cu aceste rachete, creând o provocare serioasă pentru Forţele Aeriene Ruse care operează în regiune, a declarat comandantul unităţii Grupului 13 de informaţii militare într-un interviu acordat jurnalistului Maksym Krapyvnyi.

UPDATE Timpul va juca în favoarea Ucrainei odată ce vor sosi avioanele F-16 şi mai mult ajutor occidental, spune Sîrskiî

Odată cu sosirea treptată a ajutorului militar, inclusiv a primului lot de avioane de luptă F-16, timpul va fi în favoarea Ucrainei, în timp ce şansele de succes ale Rusiei vor scădea, a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskiî, la 17 iunie.

UPDATE Danemarca ar putea bloca ruta de transport a petrolului rusesc din Marea Baltică

UPDATE Zelenski: Discuţiile de pace pot începe de mâine, dacă Rusia părăseşte Ucraina

UPDATE Distrugerea podului de la Kerch nu va mai fi la fel de eficientă, spune armata

Podul reprezintă mai puţin de un sfert din totalul mărfurilor în tranzit, iar pentru restul, Rusia foloseşte o trecere cu feribotul la Kerch, pe care armata ucraineană a lovit-o la sfârşitul lunii mai, a declarat Pletenchuk.

UPDATE Elveţia doreşte să discute rezultatele summitului de pace cu Rusia, China şi alţi neparticipanţi

Guvernul elveţian intenţionează să discute rezultatele summitului global pentru pace cu ţările care nu au participat, inclusiv Rusia şi China, a declarat ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis la 16 iunie.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare dacă se va confrunta cu o "înfrângere catastrofală"

Nimic nu poate fi exclus în cazul în care Rusia se află în pragul "unei înfrângeri catastrofale", inclusiv utilizarea de către Moscova a armelor nucleare tactice, a declarat Oleksandr Lytvynenko, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, într-un interviu acordat publicaţiei The Times publicat pe 16 iunie.

UPDATE Procurorul general afirmă că cel puţin 12.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului

La începutul lunii iunie, procurorul general Andrii Kostin a declarat că peste 800 de copii ucraineni au fost ucişi de la începutul agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei, în 2014.

UPDATE Letonia a trimis primul lot de drone în Ucraina şi îl pregăteşte pe al doilea

Letonia a trimis deja primul lot de drone în Ucraina şi pregăteşte un al doilea lot, a declarat ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, într-un interviu pentru ArmyInform publicat la 17 iunie.

UPDATE Drone ucrainene atacă o uzină metalurgică şi alte instalaţii din 3 regiuni ruseşti, potrivit unei surse

Drone "kamikaze" ucrainene au atacat în noaptea de 17 iunie o uzină metalurgică şi alte instalaţii folosite în scopuri militare în regiunile ruse Belgorod, Voronej şi Lipetsk, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii militare ucrainene (HUR) pentru Kyiv Independent.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat moartea unei persoane şi rănirea a altor 15 în ultima zi

Rusia a vizat în total nouă oblasturi ucrainene - Cernihiv, Poltava, Luhansk, Zaporojie, Sumî, Dnipropetrovsk, Kherson, Kharkiv şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.

UPDATE Forţele de securitate iau cu asalt centrul de detenţie din Rostov pe Don şi eliberează ostaticii, anunţă Rusia

Şase deţinuţi, dintre care unii ar avea legături cu gruparea teroristă Stat Islamic, i-au luat ostatici pe cei doi angajaţi în dimineaţa zilei de 16 iunie şi i-au ţinut în una dintre celule.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 527.390 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 1.080 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Liderii mondiali fac apel la pace în Ucraina pentru a-i respecta „integritatea teritorială”

Un total de 78 de naţiuni au declarat că „integritatea teritorială" a Ucrainei trebuie să stea la baza oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului de doi ani din Rusia.

Documentul final se concentrează pe probleme de hrană, securitate, schimbul de prizonieri şi siguranţa nucleară, potrivit Sky News. 

Acesta a afirmat că „respectul pentru integritatea teritorială şi suveranitate - poate servi şi va servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, corecte şi durabile în Ucraina".

Printre cei care nu au semnat documentul final se numără Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud, Mexic şi India.

UPDATE Reporterul american Evan Gershkovici va fi judecat pentru ,,spionaj” luna aceasta, cu uşile închise

Procesul de spionaj al reporterului american Evan Gershkovici - deţinut în prezent în Rusia sub acuzaţia de spionaj, va avea loc cu uşile închise, a anunţat astăzi un tribunal din oraşul Ekaterinburg, scrie Sky News.

Domnul Gershkovici a fost reţinut de autorităţile ruse în martie 2023. Se susţine că reporterul de la Wall Street Journal colecta secrete militare pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), acuzaţii pe care acesta le neagă.

Prima audiere urmează să aibă loc pe 26 iunie.

UPDATE Ruşii atacă pe timp de noapte zona de frontieră din regiunea Sumy

Ruşii au atacat hromada de frontieră din regiunea Sumy în noaptea de 16 spre 17 iunie, fiind înregistrate cinci explozii, anunţă administraţia militară a regiunii, scrie Ukrainska Pravda

"Ruşii au atacat hromada Yunakivka pe timp de noapte. Au fost înregistrate focuri de mortieră cu cinci explozii".

UPDATE Coreea de Sud s-a angajat, la Summitul pentru pace, să continue să sprijine Ucraina

În cadrul Summitului Global pentru Pace din Elveţia, Coreea de Sud şi-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei devastate de război, potrivit Yonhap, care citează serviciul de presă al guvernului, relatează Ukrinform.

"În calitate de stat pivot la nivel global, Coreea de Sud a continuat să îşi exprime sprijinul ferm şi solidaritatea cu Ucraina şi a oferit ajutor în diverse domenii, ca parte a Iniţiativei de Pace şi Solidaritate cu Ucraina, anunţată de preşedintele Yoon Suk Yeol în timpul călătoriei sale în Ucraina în iulie anul trecut", a declarat şeful delegaţiei Seulului, ministrul Coordonării Politicilor Guvernamentale, Bang Ki-seon.

UPDATE NATO poartă discuţii pentru a pune în aşteptare arme nucleare

UPDATE Serviciile secrete britanice: Rusia majorează taxele pentru continuarea eforturilor de război

Rusia măreşte taxele pentru a-şi finanţa nevoile tot mai mari, legate în principal de războiul împotriva Ucrainei, se arată în analiza Ministerului britanic al Apărării, scrie Ukrainska Pravda.

Se pare că sarcina fiscală crescută asupra întreprinderilor va restricţiona aproape sigur investiţiile şi creşterea viitoare a sectoarelor civile ale economiei ruseşti.

Rusia se aşteaptă ca modificările fiscale să genereze venituri suplimentare în valoare de aproximativ 29 de miliarde de dolari în 2025.

UPDATE Programul întreruperilor de energie electrică în Ucraina luni va fi în vigoare de la 08:00 la 24:00

Luni, 17 iunie, în toate regiunile din Ucraina vor fi aplicate programe orare de întrerupere a energiei electrice, de la ora 08:00 la ora 24:00, potrivit DTEK Group, citat de Ukrinform.

"În conformitate cu instrucţiunile Ukrenergo, programele de întrerupere a energiei electrice mâine [17 iunie] vor fi aplicate de la 08:00 la 24:00", a declarat compania.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Cel puţin 2.750 de deţinuţi au fost eliberaţi din detenţie pentru a se înrola în armata ucraineană, potrivit Washington Post la 16 iunie, scrie Kyiv Independent

Parlamentul ucrainean a adoptat la 8 mai un proiect de lege care le permite celor condamnaţi sub anumite acuzaţii să servească în forţele armate, deschizând calea pentru mobilizarea voluntară a deţinuţilor. Preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat legea la 17 mai.

Guvernul şi-a propus să intensifice eforturile de mobilizare în 2024 şi s-a angajat să schimbe abordarea privind recrutarea militară, oferind mai multe opţiuni potenţialilor recruţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici