Războiul din Ucraina, ziua 859. Rusia revendică cucerirea a două sate în regiunea Doneţk / Şeful Statului Major din Belarus ameninţă cu arme nucleare tactice / Rusia încearcă noi modalităţi de a ataca Kievul

  • Forţele ruse au cucerit satele Spirne şi Novooleksandrivka din estul regiunii Doneţk din Ucraina, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.
  • Şeful Statului Major General din Belarus, Pavel Muraveiko, a declarat că Minskul ar folosi armele nucleare tactice pe care Rusia le-a desfăşurat pe teritoriul său dacă suveranitatea sau independenţa Belarusului ar fi ameninţată.
  • Condamnaţilor ucraineni - inclusiv ucigaşilor - li se oferă eliberarea pentru a lupta împotriva Rusiei.
Urmărește
2909 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 859. Rusia revendică cucerirea a două sate în regiunea Doneţk / Şeful Statului Major din Belarus ameninţă cu arme nucleare tactice / Rusia încearcă noi modalităţi de a ataca Kievul

UPDATE Ukrenergo: Situaţia energetică din Ucraina se aşteaptă să se îmbunătăţească în luna august

Acest lucru s-ar putea întâmpla după finalizarea reparaţiilor la unele unităţi nucleare, care vor oferi o capacitate disponibilă mai mare, precum şi în urma schimbărilor meteorologice, a declarat Volodimir Kudriţki, şeful operatorului de reţea de stat din Ucraina, Ukrenergo, la 1 iulie.

UPDATE Explozii zguduie Crimeea

Explozii au fost auzite în Balaklava, o aşezare din oraşul Sevastopol, în Crimeea, după ce o alertă de raid aerian a fost declanşată pe 1 iulie, a raportat canalul Telegram Crimean Wind. Reprezentantul rus Mikhail Razvozhayev a susţinut că patru ţinte aeriene au fost distruse, "dar resturile au căzut în zona de coastă".

UPDATE Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească "ţinte militare valide" în Rusia, afirmă preşedintele Comitetului pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA

Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească "ţinte militare valide" în Rusia, a declarat la Kiev, la 1 iulie, Mike Turner, preşedintele Comitetului permanent pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor şi congresman republican din Ohio.

UPDATE Sursă: Atacul cibernetic ucrainean lasă cel puţin 250 000 de consumatori fără conexiune în teritoriile ocupate de Rusia

Un atac din luna mai ar fi afectat atât reţelele consumatorilor, cât şi reţelele operatorilor care foloseau infrastructura afectată pe teritoriile ocupate de Rusia. Reprezentanţii furnizorilor ruşi îl numesc "cel mai puternic atac DDoS pe care l-au experimentat vreodată", a declarat o sursă din serviciile de informaţii militare pentru Kyiv Independent.

UPDATE Turcia, România şi Bulgaria demarează operaţiuni de deminare în Marea Neagră pentru a încuraja exporturile către Ucraina

În cadrul acordului condus de Turcia, cele trei ţări vor supraveghea eforturile de dezamorsare a minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră de la începutul războiului. Alte state membre NATO nu sunt implicate în această iniţiativă.

Rusia "capturează sistemul de ghidare al unei rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în SUA

Un sistem de ghidare intact de la o rachetă ATACMS cu rază lungă de acţiune, fabricată în SUA, a fost capturat de forţele ruse, a anunţat agenţia rusă de ştiri de stat RIA, scrie Sky News.

Imaginile video difuzate de RIA arată un individ neidentificat, cu faţa ascunsă de o cagulă, examinând ceea ce a declarat a fi o parte a unei arme Army Tactical Missile Systems.

Sky News nu a putut verifica independent imaginile.

Zelenski afirmă că numărul victimelor ruseşti este de şase ori mai mare decât cel al victimelor ucrainene

Raportul dintre pierderile de personal militar ucrainean şi rus în această etapă a războiului este de unu la şase, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 30 iunie într-un interviu acordat publicaţiei The Philadelphia Inquirer.

"Într-adevăr, ei (forţele ruse) au mult mai mulţi oameni şi, într-adevăr, noi ne îngrijim mai mult de oamenii noştri. Nu vom avea mai mulţi oameni decât Rusia (pe câmpul de luptă)", a declarat Zelenski, scrie Kyiv Independent.

Zelenski a adăugat că raportul a fost anterior de unu la patru, dar acum este de şase la unu, având în vedere situaţia din direcţiile oraşelor Pokrovsk şi Harkov.

ONU condamnă interferenţa sateliţilor ruşi în Europa

WP: Un document dezvăluie motivul pentru care Rusia continuă să se bombardeze din greşeală

Un document obţinut de Washington Post (WP) sugerează că Rusia a lansat bombe planetare pe propriul teritoriu de aproape 40 de ori într-un an, cel mai probabil din cauza funcţionării defectuoase a sistemelor de ghidare, a relatat publicaţia pe 1 iulie, scrie Kyiv Independent.

Documentul, despre care se crede că a fost întocmit de departamentul de urgenţă al oraşului Belgorod, înregistrează 38 de incidente în perioada aprilie 2023 - aprilie 2024.

Experţii cred că bombardamentele accidentale sunt cauzate de muniţii defecte. Ruslan Leviev, expert militar în cadrul Conflict Intelligence Group, a declarat, în comentarii citate de WP: "Un anumit procent din bombele ruseşti este defect".

Ucraina respinge informaţiile potrivit cărora îşi consolidează frontiera cu Belarus

Ministerul Apărării de la Minsk a declarat recent că deţine informaţii care arată că Kievul a mutat mai multe trupe, arme şi echipamente militare în regiunea sa nordică Zhytomyr.

În urma acestor acuzaţii, Ucraina a respins informaţiile potrivit cărora îşi consolidează trupele de-a lungul frontierei cu Belarus, afirmând că afirmaţiile fac parte dintr-o "operaţiune de informare", scrie Sky News.

"Nu este prima dată când Belarus oferă informaţii despre faptul că Ucraina prezintă o ameninţare... aceasta este o altă parte a operaţiunii de informare condusă de Belarus cu sprijinul Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de frontieră ucrainene, Andriy Demchenko, la televiziunea naţională.

Vladimir Putin iese din vizuină, dar nu riscă să fie atins de mandat internaţional de arestare

Zelenski: americanii nu sunt pregătiţi să invite Ucraina în NATO

Rusia încearcă noi modalităţi de a ataca Kievul, afirmă armata

Armata rusă încearcă o nouă abordare pentru a ataca capitala Kiev, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, pe 30 iunie, scrie Kyiv Independent.

"Agresorul încearcă noi tactici - caută momentul, metodele şi mijloacele potrivite pentru a lovi Kievul. Deoarece capitala Ucrainei a fost întotdeauna şi va fi una dintre ţintele prioritare pentru invadatori", a scris Popko pe Telegram.

Forţele ruse au atacat Kievul pe 30 iunie cu rachete în jurul orei locale 20.00. Resturile au lovit o clădire rezidenţială cu 14 etaje din cartierul Obolon.

Condamnaţilor ucraineni - inclusiv ucigaşilor - li se oferă eliberarea pentru a lupta împotriva Rusiei

Condamnaţilor ucraineni li se oferă libertatea în schimbul serviciului lor în războiul împotriva invadatorilor ruşi - inclusiv ucigaşilor.
 
Cei condamnaţi pentru viol, agresiune sexuală, uciderea a două sau mai multe persoane sau crime împotriva securităţii naţionale a Ucrainei nu sunt eligibili, scrie Sky News.
 
Jurnaliştii de la Associated Press au vizitat o colonie penală rurală din sud-estul Ucrainei.
 
Au urmărit cum mai mulţi condamnaţi s-au adunat lângă un gard de sârmă ghimpată pentru a auzi cum un recrutor militar le oferă o şansă la eliberare condiţionată.

Rusia afirmă că Ucraina a lansat zeci de drone în trei regiuni

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone lansate de Ucraina asupra a trei regiuni limitrofe Ucrainei, a transmis luni Ministerul rus al Apărării.

Optsprezece drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk din vestul Rusiei, nouă au fost distruse în regiunea Kursk la sud de Briansk şi nouă deasupra regiunii Belgorod mai la sud, a declarat ministerul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Guvernatorii regiunilor Bryansk şi Kursk au declarat pe Telegram că nu au fost răniţi sau pagube importante ca urmare a atacurilor.

Kievul a declarat că atacurile asupra infrastructurii militare, de transport şi energetice a Rusiei sunt un răspuns la atacurile continue ale Moscovei asupra teritoriului Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 543.810 militari în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 543.810 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.110 pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8.099 de tancuri, 15.550 de vehicule blindate de luptă, 19.643 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 14.599 de sisteme de artilerie, 1.111 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 874 de sisteme de apărare aeriană, 360 de avioane, 326 de elicoptere, 11.620 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Şeful Statului Major din Belarus ameninţă că va folosi arme nucleare tactice "dacă suveranitatea este ameninţată"

Şeful Statului Major General din Belarus, Pavel Muraveiko, a declarat că Minskul ar folosi armele nucleare tactice pe care Rusia le-a desfăşurat pe teritoriul său dacă suveranitatea sau independenţa Belarusului ar fi ameninţată, a relatat agenţia Belta.

"Am învăţat cum să mânuim aceste arme. Ştim cum să le aplicăm cu încredere. Suntem capabili să o facem. Şi puteţi fi siguri: o vom face dacă suveranitatea şi independenţa ţării noastre sunt ameninţate", a declarat Pavel Muraveiko în timpul unei emisiuni TV, potrivit Belta.

Cu o zi mai devreme, armata bielorusă a susţinut că Ucraina şi-ar fi desfăşurat forţele la graniţă  pentru potenţiale "sabotaje, acte teroriste". 

Rusia susţine că a cucerit două sate din regiunea Doneţk

Forţele ruse au cucerit satele Spirne şi Novooleksandrivka din estul regiunii Doneţk din Ucraina, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

Într-un scurt comunicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, ministerul a afirmat că forţele sale şi-au îmbunătăţit, de asemenea, poziţiile de-a lungul liniei frontului din jurul satelor.

Spirne este situat în estul regiunii Doneţk, aproape de graniţa cu regiunea Luhansk din Ucraina. Satul Novooleksandrivka se află la aproximativ 130 km vest de Spirne.

Statul Major al Ucrainei a declarat în actualizarea zilnică privind situaţia de pe câmpul de luptă că în zona din jurul satelor au loc "lupte grele", dar nu a raportat nicio pierdere.

Doneţk este una dintre cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei pe care Rusia a susţinut că le-a anexat la sfârşitul anului 2022, într-o mişcare condamnată ca ilegală de majoritatea ţărilor în cadrul Adunării Generale a ONU. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici