Războiul Israel - Hamas. Militanţii palestinieni spun că vor respecta orice ordin de încetare a focului, dacă armata israeliană va face acelaşi lucru

  • Hamas afirmă că va respecta orice ordin de încetare a focului emis de Curtea Internaţională de Justiţie dacă Israelul va face acelaşi lucru.
  • Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut apel la încetarea focului şi la o "soluţie adevărată" la conflictul israeliano-palestinian.
9022 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Militanţii palestinieni spun că vor respecta orice ordin de încetare a focului, dacă armata israeliană va face acelaşi lucru

UPDATE Curtea de Justiţie de la Haga nu a ordonat Israelului să pună capăt operaţiunii militare din Gaza

 Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga nu a ordonat Israelului să pună capăt operaţiunii sale militare din Fâşia Gaza. Obligă însă Israelul să ia mai multe măsuri pentru a proteja palestinienii.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza.

CIJ a spus că Israelul trebuie să permită acordarea de ajutor umanitar palestinienilor şi să nu distrugă nicio dovadă legată de acest caz.

Aceste "măsuri provizorii" sunt diferite de cererea principală solicitată de Africa de Sud, care a intentat acţiunea şi care dorea o încetare totală şi imediată a focului.

Preşedinta CIJ, judecătoarea Joan E. Donoghue, a declarat că instanţa a ordonat aceste "măsuri provizorii" deoarece "situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza riscă să se deterioreze înainte ca instanţa să pronunţe o hotărâre finală", relatează NBC News.

UPDATE SUA au creat un canal cu Israelul pentru a cere răspunsuri cu privire la victimele civile

Statele Unite au creat un canal cu Israelul pentru a discuta despre preocupările legate de incidentele din Gaza, în care civili au fost ucişi sau răniţi de armata israeliană şi au fost vizate instalaţii civile, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Canalul a fost înfiinţat după o întâlnire la începutul acestei luni între secretarul de stat american Antony Blinken şi cabinetul de război al Israelului, în timpul căreia Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele "constante" despre atacurile israeliene care fie au lovit clădiri civile, fie au avut ca rezultat un număr mare de civili.

Canalul vine ca un răspuns la presiunea tot mai mare asupra administraţiei Biden cu privire la numărul mare de victime printre civilii palestinieni în urma campaniei israeliene împotriva Hamas, care a ucis peste 25.000 de persoane, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, şi a strămutat milioane de oameni.

UPDATE O delegaţie a rebelilor Houthi, în vizită la Moscova

În timpul unei vizite rare la Moscova, o delegaţie a rebelilor houthi din Yemen a discutat joi despre "necesitatea de a intensifica eforturile pentru a exercita presiuni" asupra Statelor Unite şi Israelului pentru a pune capăt războiului din Fâşia Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Mohammed Abdel Salam, a declarat că el şi adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, au discutat despre loviturile americane şi britanice asupra rebelilor, afirmând că este mai presant ca Statele Unite să "oprească agresiunea asupra Fâşiei Gaza şi să livreze asistenţă umanitară acolo decât să militarizeze Marea Roşie".

Între timp, ministerul rus de externe a "condamnat cu fermitate" loviturile americane şi britanice în timpul discuţiilor cu delegaţia Houthi, afirmând că acestea sunt "capabile să destabilizeze situaţia la scară regională".

UPDATE Şeful OMS descrie condiţiile din Gaza

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut apel la încetarea focului şi la o "soluţie adevărată" la conflictul israeliano-palestinian, într-o pledoarie emoţionantă adresată joi organului de conducere al organismului mondial de sănătate, în care a descris condiţiile din Gaza ca fiind "infernale".

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a trăit războiul în copilărie, a devenit emoţionat când a descris condiţiile din Fâşia Gaza bombardată, unde peste 25.000 de persoane au fost ucise.

"Cred cu adevărat, datorită propriei mele experienţe, că războiul nu aduce soluţii, decât mai mult război, mai multă ură, mai multă agonie, mai multă distrugere. Aşa că haideţi să alegem pacea şi să rezolvăm această problemă pe cale politică", a declarat Tedros în faţa Consiliului Executiv al OMS de la Geneva, în timpul unei discuţii despre urgenţa sanitară din Gaza.

"Cred că toţi aţi vorbit despre soluţia celor două state şi aşa mai departe şi sper că acest război se va încheia şi se va trece la o soluţie adevărată", a spus el, descriind situaţia actuală ca fiind "dincolo de cuvinte".

Hamas afirmă că va respecta orice ordin de încetare a focului emis de Curtea Internaţională de Justiţie dacă Israelul va face acelaşi lucru

Hamas a declarat joi că, în cazul în care Curtea Internaţională de Justiţie va emite o hotărâre prin care va cere încetarea focului în Fâşia Gaza, gruparea palestiniană o va respecta, cu condiţia ca Israelul să facă acelaşi lucru.

Hamas va elibera toţi ostaticii israelieni din Gaza dacă Israelul îi va elibera pe toţi prizonierii palestinieni, a declarat Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas, în cadrul unei conferinţe de presă la Beirut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici