LIVE TEXT   Războiul Israel - Hamas, ziua 21. Israel îşi extinde operaţiunile militare în Gaza: armata atacă folosind artilerie şi bombardamente grele / SUA se tem de escaladarea conflictului / Rezoluţia ONU, ignorată / Hamas ţine ostatici peste 200 de persoane / Teroriştii îi eliberează pe ruşi, la cererea Moscovei

  • SUA nu vor trasa „linii roşii” pentru Israel în războiul cu Hamas
  • Israelul respinge cererea de încetare a focului aprobată de Adunarea Generală a ONU
  • Moscheile din toată lumea arabă strigă ,,,Allahu Akbar"
  • Agenţiile de ajutor ale ONU spun că au pierdut contactul cu personalul din Gaza
  • Armata israeliană îşi intensifică activitatea militară în Fâşia Gaza
6975 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas, ziua 21. Israel îşi extinde operaţiunile militare în Gaza: armata atacă folosind artilerie şi bombardamente grele / SUA se tem de escaladarea conflictului / Rezoluţia ONU, ignorată / Hamas ţine ostatici peste 200 de persoane / Teroriştii îi eliberează pe ruşi, la cererea Moscovei

Telegram

UPDATE - Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia

Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia, în urma comentariilor făcute de preşedintele Tayyip Erdoğan la un miting pro-palestinian, în care a numit Israelul „ocupant”, scrie The Guardian.

Anunţul a fost făcut de ministrul israelian de externe, Eli Cohen, care a spus că reprezentanţii diplomatici din Turcia au fost rechemaţi „pentru a efectua o reevaluare a relaţiilor dintre Israel şi Turcia”.

UPDATE - Haaretz: Negocierile privind ostaticii sunt încă în curs de desfăşurare, acordul rămâne pe masă, afirmă surse implicate în discuţii

Surse implicate în negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas au indicat că discuţiile sunt încă în curs de desfăşurare. Potrivit acestora, extinderea campaniei militare de către Israel a făcut ca procesul de negociere să fie mai dificil, dar nu a scos acordul de pe masă.
 
Fostul şef al Mossad, Yossi Cohen, care este implicat în aceste încercări, a declarat într-un interviu acordat Canal 11 că "lucrează în profunzime în Orientul Mijlociu pentru a găsi o soluţie care să atingă aspecte strategice şi alte aspecte, inclusiv chestiunea ostaticilor". El a adăugat că "tabloul se apropie de o înţelegere deplină" în ceea ce priveşte situaţia tuturor captivilor.
 
Potrivit unor surse diplomatice, negocierile indirecte conduse de Qatar între Israel şi Hamas joacă un rol strategic important pentru ambele părţi, întrucât este cel mai important canal de dialog în timpul conflictului. Sursele diplomatice sugerează că acest canal poate facilita prezentarea de cereri şi solicitări pe măsură ce războiul se desfăşoară.

UPDATE - Netanyahu anunţă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata şi guvernul Hamas şi de a elibera ostaticii reţinuţi în Gaza.

„Luptătorii noştri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic şi să asigure existenţa ţării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de CNN.

UPDATE - Benny Gantz, fostul ministru israelian al apărării, vorbeşte acum în cadrul conferinţei de presă

"Manevra terestră, alături de celelalte etape, ar putea progresa în întoarcerea acasă a celor răpiţi", a spus el.
 
"M-am întâlnit personal cu familiile răpite şi mă pot aborda oricând, promit", a adăugat el.
 
Vorbind despre Hamas, Gantz a spus: "Sunt criminali de război care sacrifică cetăţenii şi locuitorii din Gaza. Hamas le-a adus dezastrul".
 
"Chiar dacă pretind că îi reprezintă, imaginea este clară - este răul pur împotriva justiţiei pure şi justiţia ar trebui să prevaleze", a spus el.
 
"Etapele operaţionale vor dura mult timp", a spus Gantz.
 
"Unitatea noastră este forţa noastră, în timpul războiului şi după. Poporul Israelului este pregătit... Nimeni nu poate învinge împotriva noastră... Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom lupta şi vom învinge", a mai spus el.

UPDATE - Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, vorbeşte acum în cadrul conferinţei de presă

"Am încredere în... luptători şi comandanţi, în forţe, în Mossad şi în oamenii săi şi în toate sistemele de apărare. Împreună, vom obţine... victoria", a declarat el.
 
"În acest moment, pregătim tot frontul - nordul, centrul şi sudul", a adăugat el.
 
"Facem... eforturi pentru a-i readuce pe cei răpiţi la noi, în ţara noastră. Este un efort foarte complicat", a declarat Gallant.
 
"Este vorba de a face faţă unei realităţi pe care nu o cunoşteam în trecut. Suntem pregătiţi să facem orice... Aceasta nu este o misiune secundară. Aceasta este o prioritate naţională", a adăugat el.
 
"Atâta timp cât presiunea militară şi focul vor fi sporite, atâta timp cât vom lovi inamicul mai tare, sunt şanse mai mari... ca inamicul să accepte soluţii pentru a-i înapoia pe cei dragi." a declarat Gallant.
 
"Nu va fi un război scurt. Va fi un război lung. Ar trebui să avem răbdare", a adăugat el.

UPDATE - Premierul israelian Benjamin Netanyahu vorbeşte în aceste momente la o conferinţă de presă la Tel Aviv 

"Aceasta este a doua etapă a războiului... Apelurile noastre sunt foarte clare - să distrugem capacitatea militară şi guvernamentală a Hamas şi să întoarcem victimele acasă", a spus el.

Netanyahu a adăugat că Israelul este "pregătit să se asigure că ucigaşii vor plăti preţul pentru masacrul" comis în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie.
 
El a mai spus că Israelul "va aboli acest rău pentru a promova întreaga umanitate".
 
"Facem apel la populaţia civilă, vă rugăm să mergeţi în zona sigură pe străzi", a declarat Netanyahu, avertizându-i pe palestinienii din Gaza să evacueze regiunea de nord a Fâşiei, în timp ce Israelul îşi extinde prezenţa la sol.
 
În continuare, el s-a adresat aliaţilor Israelului, spunând: "Dacă Israelul nu va câştiga astăzi, vor fi următorii în axa răului... Acesta este începutul războiului", a adăugat el.
 
"Războiul din interiorul Gaza va fi lung. Acesta este al doilea nostru război de independenţă. Ne vom salva ţara. Vom lupta în aer, la sol şi vom lupta şi vom învinge", a mai spus el.
 
"Aceasta este misiunea vieţii mele... în numele vostru şi al tuturor", a adăugat el.

UPDATE - Hamas cere Israelului să elibereze toţi prizonierii palestinieni în schimbul ostaticilor

Aripa armată a Hamas a anunţat că este gata să elibereze ostaticii capturaţi în timpul atacurilor din 7 octombrie în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni deţinuţi în prezent în închisorile israeliene.
 
"Preţul de plătit pentru numărul mare de ostatici inamici aflaţi în mâinile noastre este golirea închisorilor israeliene de toţi prizonierii palestinieni", a afirmat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, Abu Obeida, într-o declaraţie difuzată de canalul de televiziune Al-Aqsa, administrat de Hamas, relatează Agenţia France-Presse.
 
"Dacă inamicul vrea să închidă acest dosar al deţinuţilor dintr-o dată, suntem pregătiţi pentru asta. Dacă vrea să o facă pas cu pas, suntem pregătiţi şi pentru asta", a adăugat el.
 
Israelul relatează că aproximativ 229 de ostatici sunt în prezent reţinuţi în Gaza.

UPDATE - Emiratele Arabe Unite solicită Consiliului de Securitate al ONU să se reunească în legătură cu Gaza

Emiratele Arabe Unite au cerut sâmbătă Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să se reunească "cât mai curând posibil" în urma extinderii operaţiunilor terestre ale Israelului în Gaza şi a deconectării reţelelor de telecomunicaţii, au declarat diplomaţi.
 
Consiliul format din 15 membri s-ar putea reuni încă de duminică, au declarat diplomaţii, iar Emiratele Arabe Unite au cerut ca şeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, şi Philippe Lazzarini, şeful agenţiei ONU care oferă ajutor palestinienilor (UNRWA), să fie informaţi.

UPDATE - Premierul Netanyahu către reprezentanţii familiilor răpite: „Vom exercita şi vom epuiza orice posibilitate de a le aduce acasă”

”Un efort este în desfăşurare, nu sunt sigur că oamenii înţeleg în ce măsură se desfăşoară, inclusiv instrucţiuni către forţele din teren şi pe un domeniu foarte extins, atât global, cât şi local - şi continuă tot timpul.
 
Dacă ar fi să spun care este cheia, cheia este gradul de presiune. Cu cât presiunea este mai mare, cu atât sunt mai mari şansele.”

UPDATE - Haaretz: Manifestaţii pentru eliberarea ostaticilor şi demiterea lui Netanyahu au loc în tot Israelul

Demonstraţii de susţinere a familiilor ostaticilor au loc sâmbătă în diferite localităţi din ţară. În cadrul unora dintre proteste, manifestanţii cer, de asemenea, înlăturarea premierului Benjamin Netanyahu.
 
În faţa complexului Ministerului Apărării din Tel Aviv, unde are loc o veghe periodică de protest a familiilor persoanelor răpite, participă în prezent zeci de persoane. Potrivit estimărilor, mărimea demonstraţiei s-ar putea modifica în funcţie de rezultatele întâlnirii lui Netanyahu cu reprezentanţii familiilor care are loc în acest moment. Aceasta marchează cea de-a treia săptămână consecutivă de proteste de sâmbătă seara în aceeaşi locaţie.
 
La Haifa, participă sute de manifestanţi, iar demonstraţii de susţinere a familiilor ostaticilor au loc sâmbătă seara şi în Haifa, Atlit, Caesarea, Be'er Sheva şi Eilat.

UPDATE - Zeci de protestatari în faţa casei lui Netanyahu din Cezareea: „Demisia, eşti vinovat”

Zeci de oameni protestează în faţa casei familiei premierului Benjamin Netanyahu din Cezareea. Protestatarii aprind lumânări în memoria celor ucişi şi căzuţi şi scandează „Demisia, sângele este pe mâinile tale. Demisia deja, eşti de vină pentru ceea ce s-a întâmplat”.

UPDATE - Ministrul de externe israelian ordonă diplomaţilor israelieni să se întoarcă din Turcia

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a declarat sâmbătă că a ordonat tuturor reprezentanţilor diplomatici israelieni să se întoarcă din Turcia, din cauza "declaraţiilor dure". Într-o postare pe X, Cohen a spus că măsura a fost luată pentru a "reevalua relaţiile israeliano-turce".

UPDATE - Ambasada SUA îi sfătuieşte pe americanii aflaţi în Turcia să-şi ia măsuri de precauţie pe fondul protestelor masive pro-Palestina

Misiunea SUA în Turcia îi sfătuieşte pe americanii aflaţi în Turcia să îşi ia măsuri de precauţie suplimentare pe fondul demonstraţiilor de amploare.
 
Cetăţenii americani au fost sfătuiţi să evite mulţimile şi zonele din preajma protestelor, fiind, de asemenea, încurajaţi să nu se facă remarcaţi şi să rămână atenţi la împrejurimi.

UPDATE - Erdogan: Principalul vinovat în spatele masacrului din Gaza este Occidentul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a adresat unui miting pro-palestinian masiv la Istanbul.
 
Vorbind în faţa a zeci de mii de oameni, Erdogan a declarat că Hamas nu este o "organizaţie teroristă" şi a numit Israelul "ocupantul".
 
"Vom spune întregii lumi că Israelul este un criminal de război, facem pregătiri pentru asta", a spus preşedintele.
 
"Principalul vinovat în spatele masacrului care se desfăşoară în Gaza este Occidentul", a adăugat el.
 
"Occidentul vă este dator, dar Turcia nu vă este datoare", a spus el, referindu-se la Israel.

UPDATE - Forţele de apărare israeliene lansează din nou un apel pentru ca civilii să evacueze nordul Gaza, pe fondul "ostilităţilor intense"

Forţele de Apărare ale Israelului au publicat un "mesaj urgent pentru locuitorii din Gaza", în care solicită civililor din nordul Gaza să se mute temporar în sud.
 
"Mutarea înapoi în nordul Gaza va fi posibilă odată ce ostilităţile intense se vor încheia", a declarat purtătorul de cuvânt într-un mesaj video.
 
"Fereastra voastră de a acţiona se închide, mutaţi-vă spre sud pentru propria siguranţă", a adăugat el. "Aceasta nu este o simplă măsură de precauţie, ci un apel urgent".

UPDATE - Rusia susţine că bombardamentele Israelului în Gaza sunt "împotriva dreptului internaţional"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că bombardamentele Israelului asupra Fâşiei Gaza contravin dreptului internaţional şi riscă să creeze o catastrofă care ar putea dura zeci de ani.
 
Lavrov a făcut aceste comentarii, unele dintre cele mai critice ale Moscovei la adresa Israelului de până acum, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Belta din Belarus, care le-a publicat sâmbătă.
 
"Deşi condamnăm terorismul, nu suntem categoric de acord cu faptul că se poate răspunde la terorism prin încălcarea normelor dreptului umanitar internaţional, inclusiv prin folosirea fără discriminare a forţei împotriva unor ţinte unde se ştie că sunt prezenţi civili, inclusiv ostatici care au fost luaţi", a declarat Lavrov.
 
El a adăugat că este imposibil ca Hamas să fie distrusă - aşa cum a promis Israelul - fără ca Gaza să fie distrusă împreună cu cea mai mare parte a populaţiei civile.
 
"Dacă Gaza este distrusă şi 2 milioane de locuitori sunt expulzaţi, aşa cum propun unii politicieni din Israel şi din străinătate, acest lucru va crea o catastrofă pentru multe decenii, dacă nu secole", a avertizat Lavrov. "Este necesar să se oprească şi să se anunţe programe umanitare pentru a salva populaţia aflată sub blocadă".

UPDATE - Gaza: peste 7.700 de palestinieni ucişi

7.703 de palestinieni au murit de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, după atacul teribil lansat de grupul în Israel pe 7 octombrie, a comunicat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas. Potrivit ştirilor Haaretz, alte 42 de cadavre fără viaţă au fost recuperate după bombardamentele israeliene de aseară.

UPDATE - Hamas a primit lista de ostatici ruşi pe care e gata să-i elibereze

Hamas a primit o listă cu ruşii care ar putea fi printre ostatici de la Ministerul de Externe de la Moscova, îi caută şi este gata să-i elibereze. Musa Abu Marzouk, membru responsabil cu relaţiile externe, a declarat pentru Ria Novosti. „Din partea rusă am primit o listă de cetăţeni care au dublă cetăţenie. Suntem foarte atenţi la această listă şi o vom trata cu atenţie, deoarece privim Rusia ca pe cel mai drag prieten al nostru”, a spus el. Potrivit lui Marzouk, lista conţine în total opt nume pe care Hamas le tratează „ca oaspeţi” şi a adăugat că „de îndată ce îi vom găsi, îi vom elibera”.

UPDATE - Armata israeliană: Efort de maximă importanţă pentru eliberarea ostaticilor

Aducerea ostaticilor răpiţi de Hamas înapoi în Israel „este un efort naţional de maximă importanţă”. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), a spus acest lucru în timpul unei conferinţe de presă. „Operăm conform obiectivelor stabilite: desfiinţarea Hamas, protejarea graniţelor şi depunerea unui efort naţional pentru a aduce ostaticii acasă”, a afirmat Hagari.

UPDATE - Israelul îi caută şi-n gaură de şarpe pe terorişti

UPDATE - Ambasadorul Israelului: operaţiunea continuă până când Hamas este eradicată

„Vrem să ajungem la capătul operaţiunii noastre până când Hamas este eradicată”, a declarat ambasadorul Israelului în Italia, Alon Bar. Comentând escaladarea de aseară, Bar a spus că „nu ştiu dacă s-au schimbat multe, priorităţile noastre sunt să eliberăm ostaticii şi să înlăturăm ameninţarea Hamas. Am efectuat o operaţiune terestră, maritimă şi aeriană. În acelaşi timp, victimele continuă să fie descoperite şi ne pasă de soarta ostaticilor noştri”.

UPDATE - Mass-media: forţele israeliene sunt încă în Fâşia Gaza

Infanteria Forţelor de Apărare Israelului, forţele de inginerie de luptă şi tancurile rămân în interiorul Fâşiei Gaza, în timp ce atacul Israelului asupra Hamas continuă. Times of Israel relatează. IDF a descris raidul ca fiind o „activitate terestră extinsă”, mai degrabă decât o ofensivă terestră completă. Peste noapte, Forţele de Apărare au lovit 150 de ţinte Hamas şi l-au ucis pe şeful forţelor aeriene ale grupului, Atsam Abu Raffa, unul dintre minţile atacului împotriva comunităţilor israeliene din 7 octombrie.

UPDATE - De ce rezoluţia ONU privind armistiţiul nu este obligatorie

Rezoluţia nu este obligatorie, pentru că a fost aprobată de Adunare, iar nu de Consiliul de Securitate. Ea cere este să se garanteze intrarea ajutoarelor şi să prevină strămutarea forţată. Voturile pentru au fost 120, cele împotrivă 14 iar printre cei împotrivă s-a numărat Israelul şi Statele Unite. 45 de ţări s-au abţinut, inclusiv Italia, Regatul Unit şi Germania. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a comentat aprobarea rezoluţiei, spunând că „este o zi întunecată pentru ONU, care nu mai are nicio fărâmă de relevanţă sau legitimitate” şi că „Israelul nu va opri operaţiunea până la Hamas. „Capacităţile teroriste nu vor fi distruse şi ostaticii noştri nu vor fi returnaţi”.

UPDATE - Hamas: Fără negocieri cu raiduri intensificate

„Nu există negocieri în curs cu Israelul” pentru un potenţial încetare a focului sau schimb de prizonieri, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, potrivit „Al Jazeera”. „Au existat discuţii şi eforturi politice pentru a ajunge la un acord” cu privire la un potenţial încetare a focului şi schimb de prizonieri. Dar, odată cu intensificarea raidurilor israeliene „nu sunt negocieri în curs”.

UPDATE - SUA sunt foarte îngrijorate de posibila escaladare a războiului

Administraţia este „foarte îngrijorată” de o posibilă escaladare a războiului dintre Israel şi Hamas. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a spus acest lucru la CNN.

UPDATE - Israel: Nicio încetare a focului împotriva Hamas-Isis. Ministrul de Externe Cohen: Respingem apelul josnic al ONU

„Respinzând în mod deschis apelul dispreţuitor la încetarea focului, Israelul intenţionează să acţioneze pentru a elimina Hamas, aşa cum a acţionat lumea împotriva naziştilor şi ISIS”. Ministrul israelian de externe Eli Cohen a scris acest lucru pe X, după rezoluţia aprobată de Adunarea Generală a ONU.

UPDATE - Autoritatea Palestiniană salută sprijinul internaţional primit pentru rezoluţia ONU de încetare a focului în Gaza

Rezoluţia care a fost adoptată vineri solicită un armistiţiu imediat şi asistenţă umanitară nestingherită, respingând în acelaşi timp orice tentative de transfer forţat al palestinienilor.

„Acest vot semnalează angajamentul unei majorităţi morale a comunităţii internaţionale de a-şi respecta valorile şi de a respinge standardele duble. Comunitatea internaţională s-a unit împotriva crimelor în desfăşurare ale Israelului şi a încălcărilor deliberate ale dreptului internaţional”, a declarat un oficial palestinian din Cisiordania.

Israelul, însă, a respins rezoluţia, ministrul de externe al ţării numind-o „dispreţuitoare” într-o postare pe reţelele de socializare.

UPDATE - SUA nu vor trasa „linii roşii” pentru Israel în războiul cu Hamas 

Purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că SUA nu vor trasa „linii roşii” pentru Israel.

SUA nu „trasează linii roşii” pentru Israel în războiul său cu Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, într-o conferinţă de presă de vineri la telefon.

„Vom continua să-i sprijinim,  dar de la început avem şi vom continua să avem conversaţii despre modul în care fac acest lucru”.

Vineri, armata israeliană a declarat că extinde operaţiunile terestre în Gaza la trei săptămâni de de la atacul sângeros de pe 7 octombrie.

El a adăugat că administraţia „face tot ce putem pentru a aduce” cetăţenii americani prinşi în Gaza „acasa şi pentru a le asigura eliberarea”.

Kirby a spus că SUA încă evaluează impactul atacurilor aeriene împotriva miliţiilor susţinute de Iran şi „nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare în propria noastră autoapărare”.

UPDATE FOX NEWS -„Aceasta este următoarea fază a războiului”, spune reporterul Fox News Trey Yingst

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în „fază următoare”, a raportat vineri seara, ora locală, reporterul Fox News Trey Yingst, din sudul Israelului.

„Nu pot confirma că a început o invazie terestră, dar a început o nouă fază”, a raportat el în direct.

El a subliniat: „Nu am văzut aşa ceva”, adăugând că seara de vineri este „spre deosebire de orice altă noapte pe care am acoperit-o”.

Yingst a adăugat că armata israeliană  intensifică atacurile aeriene şi continuă cu planul de distrugere completă a mişcării Hamas .

Mark Regev, un consilier principal al prim-ministrului Netanyahu a mai spus lui Fox: „Întărim presiunea asupra Hamas. Hamas simte puterea Israelului”.

UPDATE  CNN- Israelul respinge cererea de încetare a focului aprobată de Adunarea Generală a ONU

Israelul respinge cererea de încetare a focului în Fâşia Gaza care a fost aprobată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. 

„Respingem categoric apelul dispreţuitor al Adunării Generale a ONU pentru o încetare a focului”, a scris ministrul israelian de Externe Eli Cohen pe X, platforma cunoscută anterior ca Twitter.

„Israelul intenţionează să elimine Hamas aşa cum lumea a tratat cu naziştii şi ISIS.

Adunarea Generală a ONU a votat vineri să aprobe o rezoluţie prin care se cere încetarea imediată a ostilităţilor în războiul dintre Israel şi Hamas. Un total de 120 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce 14 ţări, inclusiv SUA şi Israel, au votat împotriva acesteia. Alte 45 de ţări s-au abţinut de la vot.

UPDATE - Internetul a fost întrerupt în Fâşia Gaza 

În toată Fâşia Gaza s-a raportat întreruperea internetului. 

Ultimul operator important de internet din regiune, Paltel, a suferit daune la  rutelor sale internaţionale, potrivit NetBlocks, o firmă de monitorizare a întreruperilor de internet cu sediul la Londra.

Mulţi palestinieni nu mai au nici acces la internet, nici nu mai pot da apeluri telefonice.   

UPDATE - Moscheile din toată lumea strigă ,,,Allahu Akbar" 

În una dintre cele mai proeminente moschei sunite din Bagdad, Moscheea Abu Hanifa, cunoscută şi sub numele de Moscheea Marelui Imam, amplifică strigătul „Allahu Akbar” pentru a arăta solidaritate.

UPDATE - Agenţiile de ajutor ale ONU spun că au pierdut contactul cu personalul din Gaza

Mai multe agenţii ale Naţiunilor Unite raportează că şi-au pierdut contactul cu personalul local din Gaza.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe platforma X că organizaţia a pierdut legătura cu personalul său, precum şi cu „facilităţile sale de sănătate, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi restul partenerilor  umanitari de pe teren”.

Lynn Hastings, rezident al Naţiunilor Unite şi coordonator umanitar în Palestina, a spus, de asemenea, la X că „Gaza a pierdut contactul cu lumea exterioară pe fondul unor rapoarte de bombardare intensificată”.

Directorul executiv al Fondului pentru Copii al ONU, Catherine Russell, a declarat într-o postare pe X că este „extrem de îngrijorată” de echipa sa din Gaza după ce a pierdut legătura cu ei.

„Toţi personalul umanitar şi copiii şi familiile pe care îi servesc TREBUIE să fie protejaţi”, a spus Russell. 

 Jurnalistul de la Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh, a continuat să relateze în direct din Gaza vineri, în timp ce puternice lovituri aeriene israeliene au lovit zona, la doar două zile după ce mai mulţi membri ai familiei sale au fost ucişi într-un atac aerian. 

UPDATE - Situaţia devine mai îngrozitoare pentru sute de cetăţeni străini blocaţi în Gaza

Mai mult de două săptămâni de negocieri intense pentru evacuarea cetăţenilor străini din Gaza au dat puţine semne de progres, lăsând sute de civili disperaţi blocaţi în Fâşia sfâşiată de război, în timp ce operaţiunile terestre israeliene s-au extins pe fondul unui baraj de atacuri aeriene de  vineri seară.

Administraţia Biden a declarat joi că speră că în zilele următoare se va ajunge la un acord pentru a permite cetăţenilor americani să evacueze Gaza prin Egipt, deşi Departamentul de Stat a emis anterior o alertă prin care se va deschide punctul de trecere în Egipt, dar nu a făcut-o  niciodată.  

UPDATE - Ambasada SUA din Liban îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească ţara

Ambasada SUA din Liban îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească ţara, pe fondul conflictului armat din ţara vecină. Zborurile comerciale rămân disponibile.

Americanii care aleg să rămână în Liban nu vor beneficia de asistenţa guvernului Statelor Unite după ce au fost avertizaţi în prealabil de pericolul iminent.

„Cel mai bun moment pentru a părăsi o ţară este înainte de criză, dacă este posibil. Evacuările de civili dintr-o ţară străină, asistate de armata SUA, sunt rare. Nu există nicio garanţie că guvernul SUA va evacua cetăţenii americani şi membrii familiei acestora într-o situaţie de criză”, au declarat oficialii ambasadei americane din Beirut.

UPDATE - The New York Times: Arabia Saudită a avertizat administraţia Biden că incursiunea israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală

 

Ştirea iniţială -Tancurile şi trupele israeliene intră în Fâşia Gaza 

„Dacă Netanyahu decide să intre în Gaza în această seară, rezistenţa este pregătită”, spune Ezzat al-Rishaq, un membru senior al biroului politic Hamas, pe platforma de socializare Telegram.

„Rămăşiţele soldaţilor săi vor fi înghiţite de Gaza”, ameninţă membrul Hamas. 

Hamas este gruparea teroristă palestiniană care a comis atacuri sângeroase pe 7 octombrie 2023 asupra Israelului şi care a răpit civili israelieni şi străini la un festival muzical dedicat păcii. 

Israelul coordonează bombardamente intensificate şi operaţiuni la sol pentru eradicarea grupării. Palestinienii, şi în general, majoritatea ţărilor islamice în frunte cu Iran, Siria şi Turcia acuză Israelul pentru crime împotriva civililor palestinieni şi susţin că Hamas este o grupare de eliberare a poporului palestinian care trăieşte în condiţii de ,,închisoare" în Fâşia Gaza, ca urmare a conflictelor anterioare. 

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru reţeaua ABC: „Activitatea care are loc în Gaza nu este o invazie terestră oficială”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici