Video Războiul din Ucraina, în a 65-a zi. Rusia lansează rachete de pe submarine. Atacul a venit din Marea Neagră. Un depozit de petrol a luat foc în Doneţk. Peste 600 de persoane rănite în urma bombardamentului din Mariupol. Statele Unite au început să antreneze forţele armate ucrainene

 • Rachetele ruseşti lovesc Kievul în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres
 • "Inamicul creşte ritmul operaţiunii ofensive. Ocupanţii ruşi exercită foc intens în aproape toate direcţiile", susţine comandamentul militar al Ucrainei
 • Ucraina a tras trei rachete în centrul oraşului Herson dar forţele de ocupaţie ruse au doborât două dintre ele
 • Ucraina a suferit pierderi serioase în războiul cu Rusia, dar forţele Moscovei au pierdut mult mai mulţi soldaţi, susţine un consilier al preşedintelui Zelenski
 • Statele Unite au început să antreneze forţele armate ucrainene în situri americane situate în afara Ucrainei.
 • Rusia nu se consideră în război cu NATO, dând vina pe Ucraina pentru blocarea negocierilor de pace.
31091 afișări

UPDATE 23:50 

Urmările unui atac cu rachete din Kiev. Fotografie realizată de The New York Times.

UPDATE 23:40

Aparent, Beijingul îşi sporeşte sprijinul retoric pentru Rusia. Bloomberg relatează că autorităţile chineze au calificat relaţiile cu Rusia drept un "nou model" pentru lume.

"O concluzie importantă din succesul relaţiilor sino-ruse este că ambele părţi depăşesc modelul de alianţă militară şi politică din epoca Războiului Rece", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

Lijian a declarat că Beijingul este "angajat să dezvolte un nou model de relaţii internaţionale". Aceasta presupune să se abţină de la confruntarea sau de la atacarea altor ţări. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe subliniază că actuala abordare diferă de "mentalitatea de Război Rece" afişată de unele state.

UPDATE 23:00

Partenerii internaţionali au oferit Ucrainei să predea centrala nucleară Zaporizhzhya Federaţiei Ruse, a declarat Zelenskyy într-un interviu acordat canalelor de televiziune poloneze.

Dl Zelensky a declarat pentru televiziunea poloneză: "Am respins oferta, deoarece specialiştii noştri sunt responsabili pentru aceasta, dar dacă ei sunt din Rusia - nu putem fi responsabili pentru o astfel de instalaţie nucleară. Şi de aceea, astăzi, din punct de vedere tehnic, controlăm situaţia, 'mai mult sau mai puţin', pentru că există luptători acolo", a spus el.

UPDATE 22:00 Rusia nu se consideră în război cu NATO, dând vina pe Ucraina pentru blocarea negocierilor de pace.

Rusia nu se consideră în război cu NATO din cauza Ucrainei, deoarece o astfel de evoluţie ar creşte riscurile unui război nuclear, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, potrivit The Guardian.

RIA a mai spus că Lavrov a declarat pentru canalul Al Arabiya, cu sediul în Dubai, că Ucraina este de vină pentru blocarea negocierilor de pace cu Rusia, dând vina pe ceea ce a spus el că este schimbarea poziţiilor de negociere ale Kievului.

UPDATE 21:00 Statele Unite au început să antreneze forţele armate ucrainene în situri americane situate în afara Ucrainei, inclusiv unul din Germania, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului american, potrivit The Guardian.

În timp ce susţinea un briefing despre războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat: „Astăzi pot anunţa că Statele Unite au început antrenamentul cu forţele armate ucrainene pe sisteme cheie la instalaţii militare americane din Germania”.

UPDATE 20:00 Administraţia de la Washington monitorizează atent situaţia, dar, în pofida afirmaţiilor oficialilor ruşi, nu crede că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare sau să atace state membre NATO, afirmă un oficial american.

UPDATE 19:00 Ucraina va primi alte 495 de milioane de euro sub formă de granturi de la Banca Mondială pentru a acoperi cheltuielile sociale, umanitare şi de sănătate prioritare şi pentru a sprijini persoanele strămutate în interiorul ţării.

Subvenţia va merge în fondul general al bugetului de stat al Ucrainei, a declarat serviciul de presă al Ministerului de Finanţe.

UPDATE 17:00 Peste 600 de persoane au fost rănite în ultimul bombardament asupra uzinei siderurgice din Mariupol, anunţă primarul oraşului. Edilul susţine că numărul răniţilor a crescut după ce forţele Kremlinului au aruncat bombe asupra unităţii medicale improvizate din interiorul oţelăriei.

UPDATE 16:00 Guvernul Germaniei a condamnat, vineri, "bombardamentele inumane" comise de armata rusă în Kiev în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

UPDATE 15:00 O conversaţie telefonică între preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski şi liderul francez reales, Emmanuel Macron, este aşteptată în această seară.

UPDATE 14:33 Autorităţile ucrainiene verifică peste 11.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse care au venit pe teritoriul Ucrainei înainte de război 

Se stabilesc locaţia şi filtrarea acelor ruşi care au ajuns în Ucraina în perioada 1 decembrie 2021 - 23 februarie 2022.
 
Acest lucru a fost declarat de către directorul Biroului de Stat de Investigaţii Alexei Suhachev, scrie „Ucrainean News”. 
Reprezentantul mai spune şi că vineri a fost înfiinţată o nouă unitate în Birou pe baza Departamentului Principal de Investigaţii pentru a investiga crimele de război ale Federaţiei Ruse.

UPDATE 14:20 Putin şi Zelenski au fost invitaţi la reuniunea G20 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să spună dacă Putin va participa în persoană. În timp ce Rusia se pregăteşte pentru summitul de la Bali, este „prematur” să discutăm detaliile participării sale, a spus el reporterilor într-o conferinţă telefonică vineri, răspunzând întrebărilor despre posibilitatea unei întâlniri cu Zelenski acolo. 
 

UPDATE 13:30 Rezistenţa în Mariupol - Oamenii care pleacă din oraş sunt controlaţi de către soldaţii ruşi - aceştia vor să se asigure că retorica mincinoasă a Kremlinului are şanse să rămână în picioare

„Tata are două contuzii de la bătăi. Când am plecat din Mariupol ni s-a ordonat de către soldaţii ruşi să „ştergem toată galeria foto din telefon. Ruşii se tem de orice dovadă a distrugerii pe care o provoacă aici”, spune un tânăr, fiul lui Anatolii Petrovych, care a făcut fotografiile.  

UPDATE 13:10 Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a început să lanseze lovituri cu rachete asupra Ucrainei din submarine 

UPDATE 12:25 Ucraina acuză 10 militari ruşi de crime de război la Bucha 

Procurorii au depus joi primele acuzaţii pentru crime de război împotriva a 10 militari ruşi acuzaţi de torturarea şi luarea ostatică a civililor la periferia capitalei. Ruşii nu sunt în arest, iar acuzaţiile au fost depuse în lipsă la instanţele ucrainene. 

UPDATE 11:30 Ameninţarea la adresa Kievului a crescut

Femeile cu copii, studenţii şi persoanele în vârstă sunt rugate să nu se întoarcă în capitală. Acest lucru a fost anunţat de Administraţia Militară a oraşului pe fundalul atacului cu rachete de la Kiev. 

UPDATE 10:10 Regiunea Harkiv - în ultimele 24 de ore, forţele de ocupaţie ruse au tras 16 obuze de artilerie

Focul a avariat obiective civile din raioanele: KhTZ, Pyatihatki, Saltivka, Pivnichna Saltivka, a declarat şeful administraţiei militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov.
 
În ultimele 24 de ore, 5 civili au fost ucişi şi 11 au fost răniţi în urma bombardamentelor. 

UPDATE 9:40 Alarme aeriene în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporizhia, Poltava, Harkov, Doneţk, Luhansk

UPDATE 9:10 Este planificată evacuarea civililor de pe teritoriul uzinei metalurgice Mariupol „Azovstal”. Va avea loc curând, spun autorităţile ucrainiene.

UPDATE 8:50 Un depozit de petrol a luat foc în Doneţkul ocupat

Incendiul a izbucnit în zorii zilei în cartierul Kirovskyy din oraş. Acesta a fost raportat online de către locuitorii din zonă.
 
Cauzele sunt necunoscute.

UPDATE 8:00 Peste 1.900 de rachete ruseşti au fost lansate asupra Ucrainei, anunţă Pentagonul

UPDATE 7:10 Veteranul armatei britanice Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, a fost ucis în Ucraina

A devenit primul cetăţean britanic care a murit în Ucraina pe timp de război.
 

UPDATE 05:03 Pentagon: O parte din trupele ruseşti se retrag din Mariupol şi se îndreaptă spre regiunea Zaporizhzhia

"Asta nu înseamnă că Mariupol se află sub controlul ruşilor. Ei continuă să bombardeze oraşul. Nu ar face asta dacă l-ar controla", a declarat un oficial de la Pentagon.

UPDATE 04:37 

Marea Britanie va trimite aproape 8.000 de soldaţi în Europa de Vest pentru un antrenament pe scară largă.

UPDATE 03:00 APCE propune înfiinţarea unui tribunal penal pentru urmărirea ruşilor acuzaţi de crime de război 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie prin care solicită statelor membre şi observatorilor să înfiinţeze un tribunal penal internaţional cu puterea de a investiga şi urmări în justiţie politicienii şi soldaţii ruşi care ar fi comis crime de război în Ucraina.

UPDATE 02:41 

100 de milioane de dolari vor fi donate refugiaţilor din Ucraina de către investitorul miliardar rus Yuri Milner.

Investitorul rus Milner a înfiinţat fondul Breakthrough Prize, în care vor fi implicate mari companii IT, printre care Airbnb, Flexport şi Spotify, potrivit proiectului.

UPDATE 01:10 

Secretarul general al ONU, António Guterres, este şocat de faptul că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Kievului în timp ce el purta discuţii cu ZelenskI.

The New York Times a publicat şi o fotografie cu urmările atacului cu rachete de la Kiev.

În acelaşi timp, au apărut mai multe înregistrări video după ce racheta a lovit o clădire rezidenţială.

UPDATE 00:45 

Israelul şi-a îndemnat cetăţenii să părăsească "Transnistria" cât mai curând posibil.

UPDATE 00:30 Guvernul Suediei nu vrea referendum pe tema eventualei aderări la NATO 

Guvernul Suediei nu intenţionează să organizeze un referendum dacă Parlamentul decide lansarea procedurii de aderare la NATO, a declarat joi premierul Magdalena Anderson, citată de agenţia Reuters.

Rezumatul zilei

 • Forţele ruse au folosit gaze lacrimogene şi grenade paralizante pentru a dispersa un miting pro-Ucraina în oraşul ocupat Herson
 • Două explozii puternice au fost confirmate în oraşul rus Belgorod, lângă graniţa cu Ucraina
 • Ţările occidentale cer în mod deschis Ucrainei să atace Rusia
 • Rusia împiedică luptătorii ucraineni răniţi să fie evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol
 • „NATO este pregătită să menţină sprijinul pentru Ucraina ani de zile în războiul împotriva Rusiei”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg
 • Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea Kiev şi 50-70% dintre aceştia au răni de gloanţe de la arme de calibru mic

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici