Războiul din Ucraina, a 75-a zi. Militarii ucraineni prinşi în combinatul siderurgic Azovstal nu renunţă. Bombardamentele ruse continuă. Ruşii îmbrăcaţi în militari ucraineni ar putea ataca civilii. Patru rachete au lovit zona Odesa

  • 60 de persoane au fost ucise în bombardamentul rusesc care a lovit o şcoală din Lugansk
  • Militarii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au promis că îşi vor continua rezistenţa atâta timp cât vor fi în viaţă
  • Peste 300 de civili au fost salvaţi din oţelărie
  • Liderii lumii intenţionează să izoleze tot mai mult Rusia pe plan economic
  • Chiar dacă pregătirile pentru paradă sunt în toi la Moscova, ofensiva rusă continuă cu bombardamente puternice în estul Ucrainei
  • Patru rachete de „înaltă precizie" au lovit zona Odesa
  • Preşedintele Consiliului European s-a adăpostit de un atac cu rachete în timpul vizitei la Odesa
  • Zelenski: Vom învinge. Nu există cătuşe care să poată lega spiritul nostru liber
  • Rusia şi-a dublat numărul de rachete transportate în Marea Neagră.
65431 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 75-a zi. Militarii ucraineni prinşi în combinatul siderurgic Azovstal nu renunţă. Bombardamentele ruse continuă. Ruşii îmbrăcaţi în militari ucraineni ar putea ataca civilii. Patru rachete au lovit zona Odesa

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:47 Armata rusă a bombardat un cimitir evreiesc din regiunea Sumy 

Un obuz a căzut pe un cimitir din comunitatea Glukhiv din districtul Shostka.

UPDATE 23:35 Ursula von der Leyen este în Ungaria, în contextul disensiunilor privind sancţiunile contra Rusiei

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat luni după-amiază în Ungaria, în cadrul eforturilor pentru a-l convinge pe premierul Viktor Orban să susţină aplicarea de către Uniunea Europeană a unor noi sancţiuni în domeniul energiei împotriva Rusiei.

UPDATE 23:20 Ucraina aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene

„Astăzi am mai făcut un pas, un pas foarte important şi nu doar formal, în drumul nostru spre Uniunea Europeană.

Ucraina a trimis cealaltă parte a răspunsurilor la inventarul special care trebuie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană.

Bineînţeles, acest proces durează luni de zile. Noi am făcut totul în doar câteva săptămâni”, a declarat preşedintele Ucrainei, Voldomir Zelenski.

UPDATE 22:45

 Au avut loc cel puţin şapte explozii în Odesa, una dintre rachete a lovit oraşul şi s-a produs un incendiu, au relatat canalele locale de pe Telegram.

UPDATE 22:00

Rusia şi-a dublat numărul de rachete  transportate în Marea Neagră. Statele Unite impun sancţiuni severe împotriva Rusiei.

UPDATE 20:30

Primul ministru al Ucrainei, Denis Şmigal:

  • Astăzi, Ucraina va preda Uniunii Europene răspunsurile la partea a doua a chestionarului pentru obţinerea statutului de candidat la aderarea la UE.
  • UE este îndemnată să ia în considerare un nou pachet de sancţiuni cât mai curând posibil.
  • Aproape 70 de nave şi 90 de tone de produse agricole sunt blocate în porturile maritime ucrainene.

Preşedintele Uniunii Europene, Charles Michel:

  • Susţinem iniţiativa de renovare a infrastructurii rupte a ţării.
  • Suntem, de asemenea, pregătiţi să continuăm presiunea asupra Kremlinului prin aplicarea de sancţiuni. 
  • Suntem deja aproape de a rezolva problema interzicerii importurilor de petrol rusesc. 
  • Am îngheţat activele oligarhilor ruşi şi acum discutăm posibilitatea de a confisca aceste active pentru a le transfera la dispoziţia ţării.
  • Milioane de tone de produse alimentare sunt acum blocate în Odesa - Rusia este responsabilă pentru această situaţie.

UPDATE 19:30 -Literele Z şi V, interzise în Ucraina 

Literele Z şi V vor fi eliminate de pe plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelo ucrainene şi va fi introdusă litera Y, a declarat un deputat al partidului "Slujitorul Poporului", Igor Fris.

Modificările vor intra în vigoare începând de astăzi.

UPDATE 19:13  - Un soldat olandez, ucis de ruşi 

Un cetăţean olandez care a luptat pentru Ucraina împotriva ruşilor în regiunea Harkov. Voluntarul se numea Ron Vogelar, avea 55 de ani şi plecase în Ucraina de îndată ce au început ostilităţile. La mijlocul lunii martie, în Ucraina se aflau aproximativ 70 de cetăţeni olandezi care au luptat împotriva invadatorilor ruşi.

UPDATE 18:15 Ucraina cere ca ONU să organizeze o sesiune specială privind războiul cu Rusia

Kievul a menţionat necesitatea ca organismul să analizeze situaţia „în continuă deteriorare" din Ucraina, inclusiv informaţiile privind victimele numeroase din oraşul portuar Mariupol din sudul ţării.

„Situaţia actuală necesită atenţia urgentă a Consiliului, având în vedere rapoartele recente privind crime de război şi încălcări pe scară largă în oraşul Bucea şi în alte zone eliberate ale ţării şi rapoartele continue privind victimele în masă din oraşul Mariupol", a anunţat Evghenia Filipenko, ambasadorul Ucrainei la ONU.

UPDATE 17:40 Xi Jinping: Conflictul din Ucraina nu trebuie să devină o "situaţie imposibil de gestionat"

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a avertizat pe Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că sunt necesare eforturi internaţionale pentru a evita transformarea conflictului din Ucraina într-o "situaţie imposibil de gestionat", informează Sky News.

UPDATE 17:20  Preşedintele Consiliului European s-a adăpostit de un atac cu rachete în timpul vizitei la Odesa

În timpul unei întâlniri cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, „participanţii au fost nevoiţi să întrerupă întâlnirea pentru a se adăposti, deoarece rachetele au lovit din nou regiunea", anunţă BBC.

Michel se afla în vizită în oraşul din sud-vestul Ucrainei pentru a analiza impactul războiului asupra lanţurilor de aprovizionare globale.

El a fost informat de către şeful marinei ucrainene cu privire la pagubele provocate de rachetele ruseşti lansate din mare.

UPDATE 17:00 Zelenski: Vom învinge. Nu există cătuşe care să poată lega spiritul nostru liber

„Vom învinge”, transmite sfidător Zelenski Rusiei, într-un mesaj video puternic: „Nu există cătuşe care să poată lega spiritul nostru liber. Nu există niciun ocupant care să poată prinde rădăcini în ţara noastră liberă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina va învinge şi nu va renunţa la nicio bucată de pământ.

Zelenski, într-un discurs video, a comemorat moartea a peste 8 milioane de ucraineni în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Invazia din 24 februarie a Moscovei în Ucraina a ucis mii de oameni şi a strămutat milioane de persoane, reducând la ruine oraşul Mariupol.

UPDATE 16:35 Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei vor să transforme Mariupol într-o staţiune

Şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), Denis Puşilin, a declarat luni că intenţionează să facă din Mariupol un oraş-staţiune. Declaraţia a fost făcută în timpul evenimentelor organizate la Mariupol pentru a marca Ziua Victoriei.

„Rusia este aici pentru totdeauna, iar voi sunteţi în sfârşit acasă. Acum acesta este teritoriul Republicii Populare Doneţk pentru totdeauna. Nimeni nu ni-l va lua... Avem putere, avem oportunităţi, avem sprijinul celei mai mari ţări frumoase – Rusia. Sarcina este de a face din Mariupol un oraş staţiune, ceea ce nu a fost posibil de făcut înainte", le-a spus Puşilin locuitorilor din Mariupol, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

UPDATE 16:15 Macron vrea revizuirea tratatelor UE şi propune integrarea Ucrainei într-o nouă structură politică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, luni, pentru revizuirea tratatelor Uniunii Europene şi propune integrarea Ucrainei într-o nouă structură politică de cooperare comunitară.

"Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei conferinţe de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European, iar eu o aprob", a afirmat Emmanuel Macron, la Conferinţa pentru Viitorul Europei, desfăşurată la Strasbourg. Liderii statelor UE urmează să discute despre modificarea tratatelor la reuniunea Consiliului European din iunie. Franţa deţine în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

UPDATE 15:30 Macron denunţă "crimele" comise de armata rusă

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, luni, "crimele incalificabile" comise de armata rusă în Ucraina, dar a subliniat că Occidentul nu este în război cu Rusia, ci doar susţine "lupta pentru libertate" a cetăţenilor ucraineni.

"În această zi de 9 mai, libertatea şi încrederea în viitor au imaginea Uniunii Europene. În numele acestei libertăţi şi speranţe, noi continuăm să susţinem Ucraina, preşedintele ţării şi poporul ucrainean. Rusia comite crime incalificabile în Ucraina", a declarat Emmanuel Macron în discursul rostit la Conferinţa pentru Viitorul Europei, la Strasbourg.

"Trebuie să menţinem cu orice preţ pacea în Europa şi să evităm escaladarea conflictului. Noi nu suntem în război cu Rusia. Pentru menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, pentru reinstaurarea păcii pe continentul nostru, doar Ucraina poate defini condiţiile negocierilor cu Rusia", a precizat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

UPDATE 14:00 Negociatorul-şef al Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat luni că negocierile de pace cu Ucraina nu s-au oprit şi că acestea se desfăşoară de la distanţă, potrivit agenţiei de presă Interfax.

UPDATE 13:00 Un jurnalist ucrainean a distribuit o înregistrare video în care pretinde că arată mai mulţi pe ruşi care transportă o panglică de 300 de metri lungime prin Mariupol, oraşul port asediat.

UPDATE 12:00 Patru rachete de „înaltă precizie" au lovit zona Odesa, anunţă, luni, armata ucraineană, potrivit Sky News.

UPDATE 11:00 Ruşii îmbrăcaţi în militari ucraineni ar putea ataca persoanele care participă la acţiuni de masă, informează Administraţia militară regională Zaporizhzhya

Potrivit IAB, este probabil ca ruşii îmbrăcaţi în soldaţi ai Forţelor de Apărare ucrainene să atace colonii de civili, să arunce grenade asupra militarilor şi să deschidă focul.

UPDATE 10:00 La Mariupol, după ce un convoi al ONU a părăsit regiunea Doneţk, ocupanţii au început să ia cu asalt Azovstal. Acest lucru a fost raportat de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko.

„În special, au încercat să spargă podul, care era o poartă de evacuare. Nu a avut succes. Este greu de înţeles cum eroii noştri reflectă atac după atac", a spus el.

UPDATE 09:00 Ocupanţii ruşi de lângă Izyum, regiunea Harkov, se pregătesc să îşi continue ofensiva spre sud-vest şi sud-estul oraşului - Institutul american pentru studii de război.

UPDATE 08:00 Forţele ruseşti au bombardat o şcoală dintr-un sat din estul Ucrainei, omorând aproximativ 60 de persoane, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce Rusia se pregătea să marcheze luni aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 04:00 Războiul va provoca prăbuşirea Rusiei. Se va repeta scenariul din 1991, afirmă un reputat istoric

Renumitul istoric Iaroslav Hrytsak a prezis viitorul Rusiei:

"Rusia va ieşi din acest război foarte slăbită, va exista o prăbuşire, un scenariu asemănător ca cel din 1991. Şi în aceste condiţii va fi posibil să se dicteze anumite condiţii în schimbul sancţiunilor. Europa de Vest nu ar fi devenit niciodată Europa pe care o avem acum dacă nu ar fi existat Planul Marshall. Pentru că Planul Marshall nu este doar o componentă economică, reformele politice au fost foarte importante", a declarat Hrytsak.

UPDATE 03:00 Monumentul „Patria Mamă” a fost iluminat la Kiev în această noapte în culorile drapelului naţional 

UPDATE 02:43 Preşedintele Ucrainei premiază un câine pirotehnist. A detectat peste 200 de explozibili 

Patron este un câine din rasa Jack Russell Terrier în vârstă de doi ani care ajută echipele de pirotehnişti la deminarea terenurilor.

UPDATE 01:35 Marea Britanie impune sancţiuni suplimentare Rusiei şi Belarusului

Marea Britanie a anunţat, duminică seară, impunerea de noi sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului, în scopul perturbării invaziei militare ruse în Ucraina, informează publicaţia The Evening Standard.

UPDATE 00:15 

Au apărut detalii privind asistenţa militară suplimentară acordată Ucrainei de către Canada. Aceasta se va ridica la 38.7 milioane de dolari, a precizat biroul premierului canadian Justin Trudeau.

De asemenea, Canada va impune sancţiuni împotriva a 40 de persoane din Rusia, inclusiv oameni de afaceri şi persoane legate de sectorul apărării.
Restricţiile vor afecta, printre altele, cinci organizaţii ruseşti acuzate de "sprijin indirect sau direct" al armatei ruse.

Rezumatul zilei

  • Într-o declaraţie comună, Liderii Grupului celor Şapte vor consolida izolarea economică a Rusiei şi vor continua campania împotriva elitelor ruse care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin
  • Statele Unite au dezvăluit sancţiuni împotriva a trei posturi de televiziune ruse, le-au interzis americanilor să ofere servicii de contabilitate şi consultanţă ruşilor şi i-au amendat pe directorii de la Gazprombank, pentru a pedepsi Moscova de invadarea Ucrainei
  • Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene au convenit sancţiuni dure împotriva Rusiei, care includ interdicţia de a cumpăra petrol rusesc
  • Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o vizită neanunţată în oraşul ucrainean Irpin, pentru a vedea daunele produse de ruşi
  • Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a făcut, de asemenea, o călătorie neanunţată în Ucraina pentru a-şi arăta sprijinul pentru poporul ucrainean

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici