LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 384. Incident deasupra Mării Negre, tensiune între SUA şi Rusia / Ruşii au lansat rachete în mai multe regiuni din Ucraina: cel puţin 5 morţi / Alarme în serie la Kiev / Kremlinul nu recunoaşte Curtea Penală Internaţională, iar Putin se plânge de presiune

  • Volodimir Zelenski a declarat că viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din punctele cheie din estul ţării.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că intrarea Ucrainei în UE şi NATO nu ar trebui să fie văzută ca un act de "caritate" sau o "răsplată"
7740 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 384. Incident deasupra Mării Negre, tensiune între SUA şi Rusia / Ruşii au lansat rachete în mai multe regiuni din Ucraina: cel puţin 5 morţi / Alarme în serie la Kiev / Kremlinul nu recunoaşte Curtea Penală Internaţională, iar Putin se plânge de presiune

UPDATE 23:40 Autorităţile din Belgorod: 3 rachete doborâte, există pagube

Sistemul rus de apărare aeriană a doborât trei rachete deasupra oraşului Belgorod şi a regiunii Belgorod, aproape de graniţa cu Ucraina, a spus guvernatorul Viacheslav Gladkov, potrivit RIA Novosti.

UPDATE 23:30 Ambasadorul Rusiei: Pentru Moscova, prăbuşirea dronei americane este o provocare

„Federaţia Rusă a considerat incidentul cu drona americană de deasupra Mării Negre o provocare”, spune ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov.

UPDATE 23:20 Ambasadorul Moscovei: Rusia nu caută o confruntare cu SUA

„Rusia nu caută o confruntare cu Statele Unite”, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, care astăzi a fost chemat la Departamentul de Stat al SUA, după ciocnirea dintre o dronă americană şi un avion rusesc deasupra Mării Negre. Antonov a spus că s-a întâlnit cu secretarul adjunct al SUA, AntonyBlinken.

UPDATE 23:00 Arme la Kiev: întâlnire în format Ramstein mâine

Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Resnikov, a anunţat pe Facebook că mâine va avea loc o nouă întâlnire în aşa-numitul format Ramstein pentru livrarea de arme la Kiev. Anunţul a fost făcut după întâlnirea cu ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, la Odesa, în timpul căreia a promis că va livra Ucrainei două nave Alkmaar până în 2025. Ţările de Jos vor oferi, de asemenea, pregătire militară.

UPDATE 22:20 Pentagonul: Avioanele ruseşti au zburat lângă drone timp de 40 de minute”

Avioanele ruseşti au zburat aproape de drona americană deasupra Mării Negre timp de aproximativ 30 până la 40 de minute, înainte de a se ciocni. Astfel, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a reconstituit interceptarea unei drone americane de către ruşi. „Continuăm să evaluăm exact ce s-a întâmplat”, a adăugat generalul, în cadrul unei conferinţe de presă, fără a putea clarifica dacă a fost sau nu un accident.

UPDATE 21:10 Pentagon: avionul rusesc, probabil avariat în urma coliziunii

Avionul de vânătoare rusesc Su-27 „probabil a fost avariat” în coliziunea cu drona americană MQ-9 în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, a declarat generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ceea ce am văzut au fost avioane de luptă care aruncau combustibil în faţa acestei drone şi apoi se apropie atât de mult de aeronavă încât au deteriorat elicea lui MQ-9. Estimăm că, probabil, avionul rus a suferit unele avarii”, a spus el.

UPDATE 22:00 Putin: Mână ucraineană în exploziile Nord Stream

Versiunea implicării activiştilor ucraineni în exploziile de-a lungul gazoductului Nord Stream „este o prostie completă”. Preşedintele rus Vladimir Putin este „cert” de acest lucru, după cum a raportat agenţia RIA Novosti. „Actele teroriste comise împotriva Nord Stream”, potrivit lui Putin, au fost comise de un stat, iar „Statele Unite au fost interesate să arunce în aer conductele”.

UPDATE 21:50 Un avion rusesc loveşte o dronă americană în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre

Un avion de luptă rusesc a lovit după-amiaza o aeronavă americană fără pilot în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre. Generalul forţelor aeriene americane James Hecker a spus acest lucru, explicând că „drona noastră MQ-9 desfăşura operaţiuni de rutină în aeronava internaţională spaţială când a fost interceptată şi lovit de o aeronavă rusă, rezultând o prăbuşire şi pierderea completă a MQ-9”. Este, a adăugat generalul american, o „acţiune nesigură şi neprofesională din partea ruşilor” care „aproape a provocat prăbuşirea ambelor avioane”. Argumentând că „aeronavele americane şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional”, Hecker a adăugat că „le cerem ruşilor să se comporte într-un mod profesionist şi sigur”.

UPDATE 21:40 Rusia: drona americană a încălcat regulile spaţiului aerian

Drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbuşit în Marea Neagră „încălca regulile de utilizare a spaţiului aerian”. Dar „nu a existat niciun contact între drona americană şi avioanele ruseşti” care „nu au folosit arme”, susţine Ministerul rus al Apărării într-o notă relansată de agenţia de presă RIA Novosti. „Drona americană, în urma unei manevre bruşte, a pierdut controlul în zbor, a pierdut altitudine şi s-a prăbuşit în apă”, a spus ministerul. „Drona zbura în direcţia graniţei Federaţiei Ruse”, se mai spune în comunicat.

UPDATE 21:20 Moscova: drona americană se apropia de Rusia

UPDATE 21:00 SUA îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru dronă lovită

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a fost convocat după-amiază de Departamentul de Stat cu privire la doborârea dronei militare americane de către un avion rusesc în apele internaţionale ale Mării Negre, a comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Statele Unite, a adăugat el, au transmis un „mesaj puternic” Ministerului rus de Externe.

UPDATE 20:50 SUA: ne vom exprima îngrijorarea la Moscova cu privire la un accident cu dronă

„Departamentul de Stat va vorbi direct cu omologul său rus şi va exprima îngrijorările noastre cu privire la această interceptare periculoasă şi neprofesională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, comentând incidentul de la de la Marea Neagră dintre un avion rusesc şi o dronă americană.

UPDATE 20:40 Alertă aeriană în toată Ucraina

O alertă aeriană a fost declarată în toată Ucraina, pentru a patra oară astăzi. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Transformării Digitale. Prima alarma a fost trasa pentru capitala Kiev si apoi a afectat întreaga Ucraină. Avertismentele anterioare au fost la 13.00, 14.30 şi 16.25, ora Kievului.

UPDATE 20:30 UE, Putin: şi-a pierdut suveranitatea şi independenţa

Vladimir Putin crede că europenii „şi-au pierdut gena independenţei”. „Europenii au pierdut gena independenţei, a suveranităţii, a interesului naţional. Cu cât îi lovesc mai mult în nas sau în vârful capului, cu atât se înclină mai mult şi zâmbesc”, a declarat preşedintele rus, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 1, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti. „Aceasta este generaţia de lideri de astăzi, instinctul de interes naţional s-a pierdut”, a adăugat el.

UPDATE 20:20 Putin, antenă de detonare găsită la 30 km de Nord Stream

„Este dificil pentru Rusia să-şi desfăşoare ancheta asupra atacului terorist Nord Stream dacă nu i se permite accesul”, a afirmat preşedintele Vladimir Putin, potrivit rapoartelor TASS. Adăugând că o antenă a fost găsită la 30 km distanţă de locul unde s-au produs exploziile şi că probabil ar fi trebuit folosită pentru o altă detonare. „Numai specialiştii ar fi putut ataca gazoductele”, a adăugat Putin. Moscova nu a declarat întotdeauna nicio implicare în sabotarea centralelor Nord Stream 1 şi 2, care a avut loc anul trecut şi, într-adevăr, solicită insistent o anchetă internaţională.

UPDATE 20:10 Incident deasupra Mării Negre

UPDATE 19:20 Trei poeţi ruşi antirăzboi riscă 10 ani de închisoare

Trei poeţi ruşi, arestaţi în septembrie la Moscova după ce au participat la o lectură împotriva războiului în Ucraina în Piaţa Maiakovski, au fost acuzaţi de „invitaţii publice de a comite activităţi împotriva securităţii statului” şi „incitare la ură” într-un „grup organizat”. Avocatul Leonid Soloviov, apărătorul unuia dintre poeţi, a declarat pentru AFP, precizând că artiştii - Artiom Kamardin, Yegor Shtovba şi Nikolai Daineko - riscă până la zece ani de închisoare. Iniţial, cei trei poeţi fuseseră acuzaţi doar de „incitare la ură”, riscând doar şase ani de închisoare. Avocatul Leonid Soloviov a spus că este prima dată când află de cetăţeni ruşi acuzaţi de „invitaţii publice de a comite activităţi împotriva securităţii statului”: o infracţiune introdusă în Codul Penal în iulie. 

UPDATE 19:00 Statul Major, convocat de Zelenski

Preşedintele ucrainean a convocat Statul Major al Armatei la Kiev pentru a discuta despre situaţia de la Bahmut şi despre luptele în curs de pe front. „După evaluarea progresului operaţiunii de apărare din zona Bahmut, toţi au căzut de acord asupra necesităţii de a continua controlul şi apărarea oraşului Bahmut” în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a scris biroul preşedintelui Zelenski într-o notă. 

UPDATE 18:50 Israelul ia în considerare trimiterea de ajutor militar în Ucraina

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o întâlnire pentru a lua în considerare trimiterea de ajutor militar Ucrainei, ca să facă faţă invaziei ruse. The Times of Israel scrie, subliniind că este prima dată când Netanyahu abordează problema,de când s-a întors pe scaunul de prim-ministru.

UPDATE 18:40 La scurt timp, avioanele Leopard 2 germane au fost dislocate în Ucraina

Ucraina ar putea desfăşura în curând avioane Leopard 2 germane. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând un purtător de cuvânt al comandamentului special de antrenament al Bundeswehr, forţele armate germane. Soldaţii ucraineni aproape şi-au încheiat antrenamentul cu tancuri în Munster, Germania. Berlinul a promis până acum că va furniza Ucrainei 18 tancuri Leopard 2 model A6. Potrivit purtătorului de cuvânt, militarii ucraineni au fost „foarte motivaţi” şi au folosit cele cinci săptămâni de antrenament în mod eficient, antrenându-se ca şoferi, artileri, tehnicieni, comandanţi şi personal de întreţinere. Antrenamentele au durat 12 până la 14 ore pe zi.

UPDATE 18:30 Prigojin: Peste 10.000 de soldaţi ucraineni au murit în apărarea Bahmutului

„Între 10.000 şi 11.000 de soldaţi ucraineni sunt ucişi” în fiecare lună în apărarea regiunii Bahmut, potrivit lui Evgheni Prigojin, şeful miliţiei private ruse Wagner, aflată în fruntea ofensivei de cucerire a acestui oraş din Donbas. Informaţia aparţiei agenţiei ruse de stat RIA Novosti. Potrivit ultimelor ştiri, adaugă agenţia, forţele ruse deţin controlul sau ţin toate drumurile asfaltate sub foc de artilerie, iar noroiul care începe să se formeze odată cu dezgheţul face foarte dificilă aprovizionarea cu muniţie şi afluxul de întăriri către trupele de la Kiev.

UPDATE 18:00 Putin se teme, dar spune că economia rezistă

UPDATE 17:30 O nouă alarmă la Kiev

Alarma este din nou declanşată la Kiev din cauza ameninţării unui atac aerian, alarmă anunţată de sunetul sirenei. Este a patra oară din această dimineaţă când se dă alarma în capitala Ucrainei.

UPDATE 17:00 Putin: presiunea asupra noastră a început odată cu căderea URSS-ului

Presiunea asupra Rusiei a început după prăbuşirea Uniunii Sovietice, a afirmat preşedintele Vladimir Putin, subliniind că adversarii au folosit şi terorismul împotriva ţării sale. Acum, a adăugat el, interesele geopolitice ale Occidentului au devenit „mult mai importante pentru ei decât conflictele lor ideologice cu URSS”. Putin a făcut aceste consideraţii în timpul vizitei sale la Ulan-Ude, în Orientul Îndepărtat, când a răspuns la o întrebare a unui angajat al fabricii locale de avioane.

UPDATE 16:30 Luptele casă cu casă din Bahmut

UPDATE 16:00 Polonia ar putea livra Ucrainei avioane de luptă Mig-29 în următoarele 4-6 săptămâni

Polonia ar putea livra Ucrainei avioane de vânătoare Mig-29 în următoarele 4-6 săptămâni, ca parte a unei coaliţii internaţionale. Acest lucru a fost anunţat de prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, răspunzând într-o conferinţă de presă despre posibilele termene de livrare a avioanelor către Ucraina. Săptămâna trecută, preşedintele polonez Andrzej Duda, într-un interviu pentru CNN, a declarat că Polonia este pregătită să predea avioanele de luptă.

UPDATE 15:40 Kiev: patru rachete ruseşti doborâte deasupra mării, la Odesa

Patru rachete antiradar au fost trase din aeronave tactice dimineaţa de către unităţile ruse peste regiunea Odesa, dar au fost doborâte peste mare de tunurile antiaeriene ucrainene. Ukrainska Pravda o raportează. Deşi nu au lovit direct ţinte, un azil de coastă şi mai multe case private au fost avariate de resturi şi de valul de explozie. Nu au fost victime.

UPDATE 15:30 Lunetişti ruşi acuzaţi că au violat o fetiţă de 4 ani şi pe mama ei; se extinde ancheta privind crimele sexuale din districtul Brovari

Acuzaţii noi şi foarte grave la adresa armatei ruse. Potrivit Reuters, Ucraina a atribuit agresiunea sexuală a unei fetiţe de patru ani şi violul în grup al mamei sale la doi lunetişti ruşi din garnizoana Samara. Violenţa ar fi avut loc în faţa tatălui copilului, care a fost ameninţat cu arme. Cei doi militari suspectaţi ar fi un rus anonim de 32 de ani şi un tânăr de 28 de ani, Ievgeni Chornoknizhni, care, împreună cu alţi bărbaţi aparţinând armatei, sunt implicaţi într-una dintre cele mai mari anchete privind violenţa sexuală comise în Ucraina încă de la început invaziei. Materialul ar urma să vină de la Parchetul ucrainean. Soldaţii suspectaţi fac parte din Brigada 15 Separată de Puşti Motorizate. Cazul violurilor asupra fetiţei de 4 ani şi a mamei ei ar face parte dintr-o serie de infracţiuni sexuale comise de ruşi în districtul Brovari, din regiunea Kiev, în martie trecut. Cele mai multe atrocităţi ar fi avut loc pe 13 martie.

UPDATE 15:20 Kiev, 32 de ţări se alătură curţii împotriva Rusiei „pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

32 de ţări s-au alăturat deja coaliţiei care sprijină crearea unei instanţe speciale împotriva Rusiei pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, relatează Ukrinform. „Încă două ţări s-au alăturat Coaliţiei pentru crearea unui Tribunal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. 32 de state lucrează acum împreună pentru a cere socoteală liderilor politici şi militari ai Rusiei. Putin şi asociaţii săi vor fi judecaţi”, a spus el.

UPDATE 15:10 Peskov: Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale

„Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass, în răspunsul reporterilor despre informaţia conform cărora CPI ar trebui să emită în curând primele mandate de arestare împotriva cetăţenilor ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina. „Apreciem foarte mult eforturile acelor ţări care au făcut deja eforturi considerabile pentru a duce soluţia acestui conflict într-o direcţie paşnică, dar din nou, acest lucru nu este posibil. Până acum, acest conflict a fost rezolvat prin mijloace militare. Trebuie să ne atingem obiectivele. Acum este posibil doar prin mijloace militare”, a adăugat el.

UPDATE 14:55 Un ministru sârb cere sancţiuni împotriva Rusiei

Ministrul sârb al Economiei, Rade Basta, a cerut guvernului său să impună sancţiuni împotriva Rusiei, declarând că plăteşte un „preţ mare” pentru că nu face acest lucru.
 
Basta a adăugat că devine „din ce în ce mai insuportabil” faptul că guvernul sârb a rămas tăcut.
 

UPDATE 14:00 Ministrul ucrainean de Externe: Încă două ţări se alătură grupului de bază privind Tribunalul Special pentru crime de război comise de ruşi 

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba anunţă marţi faptul că încă două ţări s-au alăturat, la 14 martie, Grupului de bază privind Tribunalul Special pentru crime de război comise de ruşi. 
 
Ministrul nu a precizat care sunt cele două state care s-au alăturat grupului. Pe 7 martie, Kuleba a informat că Grecia devine membru al coaliţiei.  „Treizeci şi două de state lucrează acum împreună pentru a trage la răspundere conducerea politică şi militară de la vârful Rusiei. Putin şi apropiaţii săi vor fi judecaţi”, anunţă oficialul ucrainean. 
 

UPDATE 13:00  4 morţi în regiunea Doneţk, în timp ce Rusia a atacat 8 regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore

UPDATE 12:00 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 160.540 de soldaţi în Ucraina începând cu data de 24 februarie 2022

UPDATE 11:00 Şase clădiri din regiunea Doneţk, atacate cu rachete. O persoană a murit, mai multe au fost rănite 

O persoană a fost ucisă într-un atac asupra unui oraş din estul regiunii Doneţk, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rachetele lansate de ruşi au lovit şase clădiri înalte, au anunţat ucrainenii, potrivit Sky News. 

UPDATE 09:30 Armata ruşilor a atacat o staţie de pompieri din regiunea Harkov. O femeie a fost ucisă

Trupele ruseşti au atacat o staţie de pompieri din oraşul Vovchansk din regiunea Harkov în dimineaţa zilei de 14 martie, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov. 
 
Unul dintre proiectilele ruseşti a lovit o maşină civilă aflată în apropiere, ucigând o femeie de 55 de ani care se afla înăuntru, potrivit lui Syniehubov.

UPDATE 8:00 Armata ucraineană a respins peste 100 de atacuri ruseşti în cinci zone în ultima zi

Raportul arată că forţele ruseşti îşi concentrează eforturile în desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka şi Shakhtarsk în regiunea Doneţk.
 
În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat cinci rachete, vizând infrastructura civilă din regiunile Sumy şi Doneţk, precum şi 35 de lovituri aeriene şi 76 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei. 
 
Ameninţarea cu rachete rămâne ridicată, a precizat armata.
 
Forţele aeriene ucrainene au efectuat 10 lovituri asupra unor baze temporare ruseşti, în timp ce forţele ucrainene de rachete şi artilerie au lovit cinci baze temporare ruseşti, trei depozite de muniţii şi patru sisteme de război electronic (EW), a adăugat Statul Major General.
 

UPDATE 7:10 Premierul finlandez: „Nimeni nu a promis să trimită avioane de luptă Hornet în Ucraina”

Premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat că „nimeni nu a promis Ucrainei avioane Finnish Hornet”, dar a adăugat că Ucraina are nevoie de arme mai puternice pentru a lupta împotriva Rusiei, conform presei finlandeze.

 

Zelenski: Viitorul Ucrainei depinde de rezultatul din estul ţării

Zelenski a declarat că viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din punctele cheie din estul ţării.

"Este foarte greu în est, foarte dureros. Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului. Şi o vom distruge", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, potrivit Al Jazeera.

"Bilohorivka şi Marinka, Avdiivka şi Bahmut, Vuhledar şi Kamyanka - şi alte locuri în care se decide ce fel de viitor vom avea. Unde se luptă pentru viitorul tuturor ucrainenilor".

Ministrul ucrainean de Externe spune că intrarea Kievului în UE şi NATO nu trebuie privită ca un act de caritate

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că intrarea Ucrainei în UE şi NATO nu ar trebui să fie văzută ca un act de "caritate" sau o "răsplată", ci ca ceva în "cel mai bun interes pragmatic al comunităţii europene".

"Aderarea Ucrainei la UE şi NATO va garanta pacea şi stabilitatea pe termen lung. Pe de altă parte, adăugarea unei mai mari ambiguităţi ar fi incredibil de nechibzuită. Soluţiile pe jumătate pregătite, cum ar fi menţinerea Ucrainei în fundal sau în sala de aşteptare, ar avea ca rezultat invariabil o nouă agresiune rusă, ceea ce nu este în interesul Europei", a declarat Kuleba în timpul unui discurs susţinut la Summitul Oxford-Ucraina din Marea Britanie.

În declaraţia sa, Kuleba a afirmat că nu este necesar să se ţină cont de ceea ce spune Rusia, deoarece preşedintele Vladimir Putin este "terminat" şi "şi-a pus toate cărţile pe masă", menţionând că Ucraina trebuie să triumfe în ciuda acestui lucru, pentru a se asigura că Moscova nu este recompensată pentru "ceea ce a făcut".

Administraţia Biden permite ucrainenilor care au fugit de război să rămână în SUA

Administraţia preşedintelui american Joe Biden permite miilor de ucraineni care au fugit din ţara lor când Rusia a invadat-o în urmă cu un an să rămână mai mult timp în SUA, a declarat administraţia.

Decizia oferă o uşurare ucrainenilor a căror autorizaţie de un an de a rămâne în SUA urma să expire în curând.

Departamentul pentru Securitate Internă a precizat că prelungirea se referă la anumiţi cetăţeni ucraineni şi la membrii apropiaţi ai familiilor lor care au fost lăsaţi să intre în SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici