Războiul din Ucraina, a patra zi de lupte. Putin pune forţele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă. UE închide spaţiul aerian pentru Rusia şi cumpără arme pentru Ucraina. Kiev, un oraş înconjurat de ruşi LIVE UPDATE

  • Zelenski, duminică dimineaţa: „Noaptea trecută a fost o noapte dezastruoasă”. Preşedintele a ales Gomel ca loc al negocierilor cu Rusia.
  • O nouă noapte grea cu multe lupte a trecut, iar principalele oraşe din Ucraina sunt în continuare în controlul forţelor ucrainiene
  • Două explozii mari au luminat cerul la sud-vest de Kiev duminică dimineaţa. Acestea au avut loc în apropiere de Vasylkiv, la aproximativ 30 de kilometri sud de Kiev - un oraş cu un mare aerodrom militar şi mai multe rezervoare de combustibil. La scurt timp după un incendiu a izbucinit la un depozit de petrolul.
  • Rusia se confruntă cu o rezistenţă "mai dură decât se aştepta" din partea armatei ucrainene, precum şi cu dificultăţi neaşteptate în aprovizionarea forţelor sale, au declarat pentru CNN doi oficiali americani de rang înalt cu cunoştinţe directe.
  • Comisia Europeană a anunţat, sâmbătă seară, că, în coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, va propune excluderea unui anumit număr de bănci ruse din sistemul de tranzacţii interbancare "Swift".
72108 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a patra zi de lupte. Putin pune forţele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă. UE închide spaţiul aerian pentru Rusia şi cumpără arme pentru Ucraina. Kiev, un oraş înconjurat de ruşi LIVE UPDATE

Războiul din Ucraina. Urmează o noapte grea pentru Kiev şi Harkov. UPDATE: Incendiu masiv în apropriere de Capitală

UPDATE 23:00 Primarul Kievului a declarat că rapoartele potrivit cărora capitala este înconjurată de forţele ruseşti sunt false, potrivit The Guardian. „În cursul serii, publicaţii online ruseşti au răspândit informaţii cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat şi evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă", a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat. „Şi este ciudat că şi canalele ucrainene de telegramă au început să o răspândească... Nu credeţi minciunile! Aveţi încredere doar în informaţiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniţi. Ucraina va învinge!".

UPDATE 21:55 Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev, relatează Reuters.

UPDATE 21:40 Negocierile dintre Federaţia Rusă şi Ucraina vor începe luni dimineaţă, spun surse.

UPDATE 21:00 Primarul Kievului susţine că oraşul este înconjurat de forţele Rusiei, iar evacuarea civililor este un proces imposibil de făcut în acest moment.

UPDATE 19:30 Supuse sancţiunilor externe, băncile ruseşti dau semne de slăbiciune. O bancă a anunţat deja că, de luni, va creşte dobânzile la creditele ipotecare.

UPDATE 18:40 Uniunea Europeană închide complet spaţiul aerian al uniunii pentru Rusia, a spus şeful Comisiei Europene.

UPDATE 18:31 UE a anunţat, în această seară, că a închis spaţiul aerian pentru Rusia. Inclusiv avioanele private ale oligarhilor. Plus Sputnik şi Russia Today, organe de presă ale Kremlinului.

De asemenea, UE va cumpăra arme, pentru a întări rezistenţa Ucrainei. Pe lista ţărilor sancţionate de Uniunea Europeană intră Belarus, un aliat al Rusiei.

UPDATE 18:22 Zelensky a spus într-un video publicat pe o reţea de socializare că nu crede în reuşita negocierilor  între delegaţiile Federaţiei Ruse şi Ucrainei, dar „lasă-i să încerce”.

Mii de protestatari arestaţi în Rusia

UPDATE 17:30 Statele Unite accelerează livrarea de arme şi de ajutoare Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de un oficial al Pentagonului, citat de presa americană.

Peste 4.000 de persoane au fost reţinute în Rusia de la începutul protestelor împotriva războiului. Acest lucru a fost anunţat de grupul independent de monitorizare Ovd-Info, citat de CNN. Mai exact, autorităţile ruse au arestat 4.124 de persoane pentru că au participat la proteste neautorizate în toată ţara, de când Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei. 

UPDATE 16:50 Au început negocierile între Ucraina şi Rusia. Kuleba: Ucraina nu va renunţa şi nu va capitula în urma negocierilor cu Federaţia Rusă, ci vrea să asculte şi să-şi exprime opinia.

UPDATE 16:27 Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Tass, acuză armata ucraineană că foloseşte în mod masiv muniţia încărcată cu fosfor la periferia Kievului.

UPDATE 16:20 Prima condiţie a Ucrainei în negocieri ar fi încetarea focului şi retragerea trupelor, spun surse din presa ucraineană.

UPDATE 15:46 Delegaţia ucraineană se va întâlni cu cea rusă la graniţa cu Belarus. „Am convenit ca delegaţia ucraineană să se întâlnească cu delegaţia rusă fără condiţii prealabile la graniţa ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat”, a declarat Zelensky. 

UPDATE 15:15 Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului militar să pună forţele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă după declaraţiile agresive ale ţărilor NATO, relatează Reuters.

UE închide spaţiul aerian pentru Rusia

„Ţările vestice nu numai că iau acţiuni economice neprietenoase împotriva ţării noastre, dar liderii marilor ţări NATO fac declaraţii agresive despre ţara noastră”, a reclamat Putin, ordonând o stare de alertă maximă pentru forţele de descurajare nucleară.

Delegaţia ucraineană care va merge la Gomel va negocia cu guvernul de la Minsk, iar nu cu cel al Moscovei, scrie Pravda Ucraina. Scopul, au spus sursele, este de a „preveni participarea Belarusului la război”.

Între timp, Rusia ar putea fi eliminată din barajul de calificare la Cupa Mondială din Qatar 2022. Iniţiativa îi aparţine tot unei ţări vestice, Franţa, care de curând a închis spaţiul aerian pentru Rusia, ca şi alte ţări de pe continent (Italia a anunţat azi decizia, România luând o decizie asemănătoare).

Ucraina a lansat un site în care publică detalii despre ruşii ucişi.

UPDATE 15:00 O nouă explozie puternică la Kiev. „Vom rezista cât de mult putem. Luptăm pentru ţara noastră. Prioritatea noastră este să apărăm Ucraina. Fiecare cetăţean, bărbat sau femeie, luptă pentru ţară. Restul de oprire rămâne. Nimeni nu poate ieşi din casă”, a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko. La Dnipro, femeile adună sticle de bere, pentru a face cocktailuri Molotov, în aşteptarea armatei ruse.

UPDATE 14:47 Rusia şi Ucraina sunt pregătite să negocieze pentru a ajunge la pace, anunţă Kremlinul. Reprezentanţii celor două ţări se vor întâlni la Gomel, în Belarus.

UPDATE 14:19 Putin acuză Ucraina că şi-a pierdut „oportunitatea” de a discuta.

Ruşii dau semne că vor negocieri

UPDATE 14:15 Kievul înfiinţează un cartier general umanitar pentru a-i ajuta pe cei din oraş aflaţi în nevoie. „Sunt recunoscător tuturor oamenilor, afacerilor care doresc sau s-au oferit deja să ajute în această situaţie, astfel încât Kievul să poată supravieţui. Împreună vom reuşi! Înţelegem: va fi o victorie, dar va fi doar în luptă!” a declarat primarul Vladimir Klitschko.

UPDATE 14:10 S-a dat alarma aeriană în Cernihiv.

UPDATE 13:34 Forţele armate ucrainiene „controlează în totalitate” zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime din ţară.

UPDATE 13:15 Rusia le-a dat oficialilor ucraineni un termen limită până la ora 15:00 duminică (14:00, ora României), pentru a decide dacă se vor întâlni pentru discuţii în oraşul belarus Gomel.

UPDATE 13:05 Ucraina estimează că pierderile militare ruseşti de până acum includ: 4.300 de morţi, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri, 706 vehicule blindate de luptă, 49 de tunuri, 1 sistem de apărare antiaeriană Buk, 4 sisteme de lansare de rachete multiple Grad, 30 de vehicule, 60 de cisterne, 2 drone, 2 ambarcaţiuni.

UPDATE 12:52 Preşedintele Zelensky a anunţat că Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU de la Haga. „Cerem ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru denaturarea conceptului de genocid în a-şi justifica agresiunea”, a declarat preşedintele.

UPDATE 12:31 Ucraina a declarat că a doborât o rachetă de croazieră lansată duminică la Kiev din Belarus.

"Forţele aeriene ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată în capitala Ucrainei, Kiev, de către un bombardier TU-22 de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este o altă crimă de război comisă împotriva Ucrainei şi a poporului acesteia", a declarat pe Twitter Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

UPDATE 12:26 S-a dat alarma în Irpin. Toată lumea trebuie să stea la adăpost.

UPDATE 12:10 Ministrul adjunct al Apărării, rusul Alexander Fomin, se află la Minsk, ca parte a delegaţiei ruse pentru discuţii cu Ucraina.

UPDATE 12:05 Autorităţile ucrainene au hotărât să elibereze prizonieri („foşti militari care şi-au exprimat dorinţa de a apăra ţara”) pentru a participa la ostilităţi, a declarat Procuratura Generală. 

UPDATE 12:03 Armata Ucraineană informează că aproximativ 4.300 de militari ruşi au fost omorâţi în urma confruntărilor din ultimele zile. 

UPDATE 11:58 Delegaţia Rusiei îi aşteaptă pe reprezentanţii Ucrainiei, pentru negocieri. 

UPDATE 11:20 Kremlinul anunţă că Putin va avea o declaraţie publică cât de curând.

UPDATE 10:53 Ucraina a ales Gomel ca loc al negocierilor. În mod neaşteptat, delegaţia rusă este condusă de către asistentul Preşedintelui Federaţiei Ruse, fostul ministru al Culturii Vladimir Medinsky.

Moscova a avertizat Kievul că de data aceasta operaţiunea militară nu va fi suspendată. 

UPDATE 10:20 O explozie a avut loc în curtea unei clădiri de 16 etaje de pe strada Lavrukhin. Potrivit datelor preliminare, nu au fost găsite deocamdată victime. 7 maşini private au fost distruse şi incendiate. Explozia a deteriorat ferestrele şi balcoanele de la etajul 1 până la etajul 15.

UPDATE 10:04: Zelenski a făcut o nouă declaraţie: „Noaptea trecută a fost crunt. Împuşcături, bombardamente ale zonelor civile. În acest moment, nu există niciun punct pe teritoriul Ucrainei care să nu fie luat în calcul ca ţintă de atac. Armata rusă luptă contra oricui: civili, grădiniţe, împotriva oricui sau orice este viu şi faţă de care poate lupta. Armata rusă foloseşte rachete pentru a bombarda chiar şi regiuni unde nu a existat niciodată forţă militară sau armament. În acest război, Belarus nu este de partea Ucrainei. Ucraina respinge oferta rusă de negocieri în Belarus.

UPDATE 9:15 Sunt raportate explozii în Kiev. 

O delegaţie rusă a sosit în Belarus pentru discuţii cu ucrainenii, spune un purtător de cuvânt de la Kremlin.

UPDATE 8:35 Oraşul Nova Kakhovka este sub controlul invadatorilor. Ruşii intră în Harkov.

UPDATE 8:15 Este Alertă de raid aerian la Kiev. 

UPDATE 8:00 Şeful administraţiei regionale de stat din Harkov, Oleh Sinehubov, a declarat că trupele ruseşti au deschis o breşă în apărarea Harkovului. Mai multe vehicule ruseşti circulă pe străzile din Harkov.Locuitorii sunt rugaţi să se pună la adăpost. Oraşul Mykolaiv este complet sub controlul ucrainian.

UPDATE 7:37 Bilanţ negru în oraşul Ohtîrka: Şase morţi în rândul civililor (inclusiv o fetiţă în vârstă de şapte ani).

O nouă noapte grea a trecut, iar principalele oraşe din Ucraina sunt în continuare în controlul forţelor ucrainiene

  • Două explozii mari au luminat cerul nopţii la sud-vest de Kiev duminică dimineaţa. Acestea au avut loc în apropiere de Vasylkiv, la aproximativ 30 de kilometri sud de Kiev - un oraş cu un mare aerodrom militar şi mai multe rezervoare de combustibil. La scurt timp după un incendiu a izbucinit la un depozit de petrolul.
  • Biroul preşedintelui ucrainean a declarat că forţele ruseşti au aruncat în aer o conductă de gaz în Harkov, al doilea oraş ca mărime din ţară.
  • Rusia se confruntă cu o rezistenţă "mai dură decât se aştepta" din partea armatei ucrainene, precum şi cu dificultăţi neaşteptate în aprovizionarea forţelor sale, au declarat pentru CNN doi oficiali americani de rang înalt cu cunoştinţe directe.
  • Rusia suferă pierderi mai mari decât se aştepta, atât în personal, cât şi în blindate şi avioane, şi nu a reuşit încă să stabilească supremaţia aeriană asupra Ucrainei, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării.
  • Zelenski a făcut apel la ucraineni să reziste invaziei şi a cerut celor care trăiesc în străinătate să se întoarcă şi să apere ţara. De asemenea, el a salutat voluntarii din străinătate, spunând: "vă vom da arme".
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE, alături de Statele Unite şi de alţi parteneri occidentali, intenţionează să impună noi sancţiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv tăierea unui număr de bănci ruseşti din sistemul de plăţi interbancare SWIFT.
  • Amnesty International afirmă că Rusia a efectuat "atacuri asupra zonelor locuite de civili", cu lovituri asupra unor zone protejate de dreptul umanitar internaţional.

UPDATE 6:00 O clădire rezidenţială cu nouă etaje din oraşul Kharkiv a fost lovită

Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei a declarat că o clădire rezidenţială cu nouă etaje din oraşul Kharkiv, estul ţării, a fost lovită de "artileria inamică", provocând moartea unei femei.

Serviciul de urgenţă a precizat că imobilul a fost grav avariat şi că aproximativ 80 de persoane au fost salvate. Majoritatea se adăpostiseră la subsol. 

UPDATE 4:10 O conductă de gaz ar fi fost lovită în Harkov

Biroul preşedintelui ucrainean a declarat că forţele ruseşti au aruncat în aer o conductă de gaz în Harkov, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor a avertizat că explozia, despre care a spus că arată ca un nor ciupercă, ar putea provoca o "catastrofă ecologică" şi a sfătuit locuitorii să îşi acopere ferestrele cu o cârpă umedă sau tifon şi să bea multe lichide.

Procurorul suprem al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că forţele ruseşti nu au reuşit să cucerească Harkovul, unde se desfăşoară o bătălie aprigă.

Oraşul de 1,5 milioane de locuitori este situat la 40 de kilometri de graniţa cu Rusia.

UPDATE 3:00 Cel puţin 64 de civili au fost ucişi în Ucraina, potrivit ONU

Cel puţin 240 de civili au fost răniţi şi 64 ucişi în Ucraina, a confirmat Organizaţia Naţiunilor Unite. ONU a spus că probabil „cifrele reale sunt considerabil mai mari”, deoarece multe rapoarte privind victimele rămân de confirmat.

UPDATE 2:30 Explozii majore la o bază militară situată la sud de Kiev

Exploziile s-au produs în localitatea Vasilkov, situată la circa 30 de kilometri sud de Kiev. În această zonă există un aeroport militar şi depozite de carburant, informează CNN.

Anton Gherascenko, un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, potrivit agenţiei Ukrinform, că armata rusă probabil a atacat cu rachete de croazieră sau balistice Baza aeriană de la Vasilkov.

Surse locale citate de cotidianul The Kyiv Post au confirmat că armata rusă a atacat rezervoarele de carburant din Vasilkov. "Este o catastrofă ecologică", a comentat cotidianul The Kyiv Post, prezentând, prin Twitter, imagini ale incendiului de amploare de la depozitele de carburant.

La periferia Kievului continuă confruntările militare între trupele ruse şi serviciile de securitate ucrainene. "Noaptea va fi din nou dificilă. Militarii ruşi încearcă din nou să pătrundă în Kiev", a declarat primarul Vitaly Klitschko, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia a anunţat sâmbătă seară că va intensifica operaţiunile militare în numeroase zone din Ucraina, în principal la periferia Kievului.

UPDATE 1:00 Bombardamente în zona Kiev. Intensitatea lor face ca cerul să fie luminat în ciuda faptului că este trecut de miezul nopţii.

Două explozii de mari dimensiuni au luminat cerul nopţii la sud-vest de Kiev duminică dimineaţa, una dintre explodând la aproximativ 20 de kilometri de centrul oraşului.

Cea de-a doua explozie a zguduit oraşul cu puţin înainte de ora locală 1:00. Cea de-a doua explozie a venit, de asemenea, din partea de sud-vest a oraşului, în direcţia celui de-al doilea mare aeroport al oraşului.

Sunt rapoarte privind un incediu de mari demensiuni.

UPDATE 00:50 Bombardamente intense în al doilea oraş ca marime, Harkov.

UPDATE Comisia Europeană a anunţat, sâmbătă seară, că, în coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, va propune excluderea unui anumit număr de bănci ruse din sistemul de tranzacţii interbancare "Swift".

UPDATE 23:50 Forţele liderului cecen Ramzan Ahmatovici Kadîrov, ce luptă în sprijinul Rusiei, ar fi suferit pierderi considerabile, se precizează într-un comunicat al serviciul de securitate ucrainean.

UPDATE. Presa din Ucraina spune că o serie de paraşutişti ar fi aterizat în Borshchagovka. Borshchahivka este un cartier situat sud-vestul Kievului.

UPDATE 23:10 Metroul Kiev va fi folosit acum doar ca adăpost. Nu va exista transport, a declarat primarul Klitschko.

UPDATE Site-ul web al serviciilor publice din Rusia nu funcţionează. Rusia a fost puternic lovită de atacuri cibernetice în ultimele 24 de ore. Mai multe site-uri ruseşti au fost hackuite şi au difuzat conţinut pro-Ucraina.

UPDATE 23:00 Misiunea OSCE în Ucraina a raportat că din 24 februarie înregistrează bombardamente, inclusiv de la sisteme de rachete şi artilerie grea, în apropiere de Herson, Doneţk, Harkov şi Kiev

Ce s-a întâmplat sămbătă în Ucraina

În Kiev au fost raportat explozii ocazionale şi focuri de armă în oraş sâmbătă seara, dar nu era clar de unde veneau exact. Capitala şi alte oraşe au fost lovite de artileria rusă şi de rachete.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat că forţele ucrainene opun o "rezistenţă foarte hotărâtă" avansului rusesc în trei direcţii.

Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că aproximativ 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi şi că trupele ruseşti nu au obţinut câştiguri serioase în cea de-a treia zi de lupte. Oficialii occidentali au declarat, de asemenea, că serviciile de informaţii au arătat că Rusia a suferit pierderi mai mari decât se aştepta şi că avansul său a încetinit.

"Am rezistat şi respingem cu succes atacurile inamice. Lupta continuă", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video de pe străzile Kievului, postat pe reţelele sale de socializare.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că nu există o prezenţă militară rusă majoră în capitală, dar că grupurile de sabotori sunt active şi că el a impus starea de asediu începând de sâmbătă seara.

Ministrul ucrainean al Sănătăţii a raportat sâmbătă că 198 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise şi peste 1.000 au fost rănite. Nu a fost clar dacă aceste cifre includ atât victimele militare, cât şi cele civile.

Situaţia la finalul zilei 3

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce a numit o operaţiune militară specială în zorii zilei de joi, ignorând avertismentele occidentale şi spunând că "neonaziştii" care conduc Ucraina ameninţă securitatea Rusiei. Kremlinul a declarat că trupele sale avansează din nou "în toate direcţiile" după ce Putin a ordonat o pauză vineri.

Asaltul Rusiei este cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial şi ameninţă să răstoarne ordinea continentului de după Războiul Rece.

Criza a unit NATO, care a anunţat o serie de acţiuni pentru a-şi întări flancul estic. În timp ce NATO a declarat că nu va desfăşura trupe în Ucraina, o serie de ţări trimit ajutor militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici