Războiul din Ucraina, ziua 470. The Washington Post: Armata ucraineană a lansat contraofensiva împotriva Rusiei / Trupele ucrainene antrenate de NATO vor fi în centrul operaţiunilor

  • Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.
  • Contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei va fi condusă de brigăzi înarmate nu numai cu arme occidentale, ci şi cu know-how occidental, obţinut în urma lunilor de pregătire menite să transforme armata ucraineană într-o forţă modernă capabilă să execute cele mai avansate tactici de război ale NATO.
  • Efectele distrugerii barajului Kakhovka sunt încă imposibil de evaluat. Rezervaţiile naturale întinse şi parcurile naţionale au fost "complet distruse"
  • Inundaţiile pot transporta cu uşurinţă în Marea Neagră substanţe chimice periculoase aduse din zona centralei nucleare
11618 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 470. The Washington Post: Armata ucraineană a lansat contraofensiva împotriva Rusiei  / Trupele ucrainene antrenate de NATO vor fi în centrul operaţiunilor

General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Facebook

UPDATE - Trupele ruse au lovit regiunea Uman 

Au fost vizate o instalaţie industrială şi o spălătorie auto. Opt persoane au fost rănite, iar două dintre ele se află în stare gravă, a informat  Taburets Cherkasy.

 

UPDATE Trupele antrenate în Vest vor fi în centrul contraofensivei

Contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei va fi condusă de brigăzi înarmate nu numai cu arme occidentale, ci şi cu know-how occidental, obţinut în urma lunilor de pregătire menite să transforme armata ucraineană într-o forţă modernă capabilă să execute cele mai avansate tactici de război ale NATO.

Unul dintre obiectivele antrenamentelor este acela de a-i învăţa pe soldaţii ucraineni cum să treacă la atac. Timp de ani de zile, armata ucraineană s-a concentrat în principal pe tactici defensive - cum să îşi protejeze teritoriul de atac. Chiar şi soldaţii care au luptat împotriva reprezentanţilor ruşi în estul Ucrainei timp de opt ani, înainte de invazia la scară largă a Moscovei, au avut puţină experienţă în ceea ce priveşte atacurile planificate.

UPDATE - Ca urmare a bombardării de astăzi a regiunii Herson, o persoană a fost ucisă, iar 18 au fost rănite, a anunţat guvernatorul regiunii. 

Canalele de Telegram raportează că au avut loc explozii în regiunea Cerkasi.

Publicul de monitorizare anterior a scris despre începutul atacului rusesc cu rachete.

NEWS ALERT - Avertisment de raid aerian emis în toată Ucraina, spun autorităţile

UPDATE 20:05 - CNN: Oficialii americani spun că ucrainenii avansează lângă Bakhmut, dar suferă pierderi 

Forţele ucrainene au obţinut un oarecare succes în jurul lui Bakhmut, dar au suferit pierderi „semnificative” de personal şi echipamente grele, a scris CNN pe 8 iunie, citând oficiali americani. Deşi trupele de la Kiev au reuşit să-i depăşească pe ruşi în unele zone, ei au întâmpinat o rezistenţă mai mare decât se aştepta, potrivit raportului. 

UPDATE 19:26 - Oficial: Exporturile ucrainene prin fluviul Nipru nu vor fi posibile „mult timp”

Ca urmare a distrugerii barajului Kakhovka, râul Nipro nu va mai fi navigabil în aval de oraşul Zaporizhzhia „pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat şeful administraţiei maritime, Yevhenii Ihnatenko, pe 8 iunie. Acest lucru va bloca efectiv exporturile ucrainene prin fluviul Nipru. 

UPDATE 18:00 - Tancurile germane Leopard-2 participă la luptă pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina 

Potrivit observatorului militar BILD, Julian Röpke, acest lucru s-a întâmplat astăzi în timpul operaţiunilor ofensive ale Forţelor Armate ale Ucrainei la sud de Orekhov . Potrivit expertului, acest fapt în sine dovedeşte că atacul de astăzi nu este recunoaşterea în forţă, ci începutul unei contraofensive la scară largă. Röpke notează că Leopard-2 sunt în fruntea coloanei care avansează, urmate de vehiculele blindate britanice şi americane.

UPDATE 16:00 - Ministrul Apărării din Rusia confirmă declanşarea contraofensivei ucraiene

Serghei Şoigu: "Astăzi la ora 1.30 în direcţia Zaporojie, inamicul a încercat să ne străpungă apărarea cu  1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate din brigăzile mecanizate. Inamicul a fost depistat în timp util, iar o lovitură preventivă a fost lansată de artilerie, aviaţie şi arme antitanc Pierderile ucrainene în urma unei bătălii de două ore s-au ridicat la 30 de tancuri , 11 vehicule de luptă de infanterie, până la 350 de persoane. În ultima zi, pierderile ucrainene s-au ridicat la 945 de persoane, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă de infanterie, 38 de vehicule de luptă blindate, 3 tunuri autopropulsate Krab".

Între timp, Zelenski a ajuns în regiunea Mykolaiv, unde a vizitat o staţie de pompare care a fost inundată din cauza distrugerii hidrocentralei Kakhovskaya.

Potrivit acestuia, în comunitatea Snigirevsky a fost înfiinţat un sediu pentru lichidarea efectelor catastrofei, care lucrează non-stop.

Voluntarii din zona portului care au evacuat oamenii pe bărci, jurnaliştii ucraineni şi rabinul-şef al Ucrainei au fost atacaţi în Herson în urmă cu o oră. Se raportează că în urma bombardamentelor sunt morţi şi răniţi. 
Numărul răniţilor a crescut la 8 persoane, potrivit ultimelor rapoarte. 
 
 
 

 

UPDATE 15:40 - Forţele ruseşti bombardează în prezent locurile şi rutele de evacuare din oraşul Herson, care a fost inundat

Zelensky a fost văzut la un punct de evacuare din oraş în cursul zilei de astăzi, vorbind cu persoanele evacuate şi salvatorii; au fost raportate mai multe cazuri de victime civile ca urmare a bombardamentelor, deoarece locuitorii nu au unde să se ducă; pentru a preveni acest lucru, evacuările au fost oprite până la noi ordine. 

UPDATE 15:30 - Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs în Ucraina, cu epicentrul la 26 km sud-est de oraşul Poltava 

 

UPDATE 15:00 - Rusia bombardează Herson ca reacţie la contraofensiva ucraineană. Un mort şi doi răniţi în Herson în urma bombardamentelor 

 

Ruşii bombardează Herson în timpul evacuării: sunt victime! 

 

Între timp, Zelenski coordonează evacuarea oamenilor din zonele inundate ale oraşului.

Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare regionale Herson, a raportat pe  Telegram „Ruşii bombardează Herson”.

Şeful OVA a menţionat că invadatorii ruşi atacă zonele de coastă şi zona centrală a oraşului. 

La rândul său, şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a menţionat că ruşii bombardează Hersonul în momentul în care evacuarea oamenilor din zona inundată a oraşului continuă după ce invadatorii au aruncat în aer CHE Kakhovskaya.

Zeci de aşezări, inclusiv Herson, au fost avariate ca urmare a aruncării în aer de către ocupanţii ruşi a CHE Kakhovskaya. Oamenii şi animalele sunt evacuate din aceste aşezări.

Gorlovka a luat. Trei civili au fost răniţi în centrul oraşului.

„Rusii au tras în clădirea şcolii, unde se adunau oameni din casele inundate”, spune primarul din Oleshok, Yevhen Ryschuk

"Acum ştim despre cel puţin trei victime în regiunea Herson: o femeie civilă, un ofiţer de poliţie şi un salvator. Toate li se oferă asistenţa necesară", a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Se observă că bombardamentele au început tocmai în timpul evacuării cetăţenilor ale căror locuinţe au fost inundate.

 

Ucraina şi ONU au convenit asupra evacuării din malul stâng ocupat. Rusia trebuie să ofere garanţii de acces şi securitate - Ministerul Afacerilor Externe .

 

UPDATE 14:30 Washtington Post: Ucraina lansează contraofensiva

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult aşteptat împotriva forţelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei şi să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei. Trupele ucrainene şi-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul ţării, potrivit mai multor indivizi din forţele armate ale ţării, într-un impuls semnificativ către teritoriul ocupat de ruşi. Patru membri ai armatei, inclusiv ofiţeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public despre evoluţia câmpului de luptă.

UPDATE 14:00 Rusia acuză Kievul că a bombardat echipele de salvare

Kremlinul acuză Ucraina că a bombardat salvatorii ruşi de la barajul fisurat de la Kahovka, în regiunea ucraineană Herson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că salvatorii muncesc din greu, dar că armata ucraineană le-a făcut munca mai periculoasă.

"Dificultatea este că, în multe locuri, salvatorii sunt forţaţi să lucreze în condiţii de bombardament continuu din partea Ucrainei, iar acest lucru le complică munca", a declarat Peskov reporterilor.

Comentariile lui Peskov vin la o zi după ce oficialii ucraineni au acuzat forţele ruse că au bombardat salvatorii de pe malul vestic al râului Nipru, aflat sub controlul Kievului.

UPDATE 13:00 Kremlinul dă vina pe "anglo-saxoni" pentru exploziile de la Nord Stream

Kremlinul spune că a vorbit deja despre posibila implicare a "anglo-saxonilor" în exploziile de la gazoductul Nord Stream.

Marţi, The Washington Post a relatat că CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane din cadrul forţelor ucrainene de operaţiuni speciale intenţiona să arunce în aer gazoductele.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia a vorbit deja despre posibila implicare a "anglo-saxonilor", aşa cum se referă Kremlinul la Statele Unite şi Marea Britanie, în ceea ce el a descris ca fiind un "atac terorist". 

Peskov a reiterat că Rusia doreşte să vadă o anchetă adecvată asupra exploziilor.

 

UPDATE 12:00 Zelenski, în vizită în regiunea inundată din Herson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, puternic afectată de inundaţii, în timp ce evacuările continuă. Aproximativ 600 de kilometri pătraţi din regiune sunt sub ape după ce barajul a fost distrus.

Conform AP, Zelenski a mers în zonă pentru a evalua răspunsul la pagubele provocate de distrugerea barajului. Liderul ucrainean a scris pe contul său Telegram că a ajutat la evaluarea eforturilor de evacuare a civililor, de furnizare a apei potabile şi a altor tipuri de sprijin, precum şi la încercarea de a opri daunele uriaşe provocate mediului.

UPDATE 10:30 "Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl"

Efectele distrugerii barajului Kakhovka sunt încă imposibil de evaluat. Rezervaţiile naturale întinse şi parcurile naţionale au fost "complet distruse", a declarat Julia Markhel, şefa organizaţiei neguvernamentale de mediu Let's Do It Ukraine.

"Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl", a spus, citat de FT, Maksym Soroka, expert în siguranţa mediului la ONG-ul Dovkola Network

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, joi, că Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 730 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.891 de tancuri, 7.576 de vehicule blindate de luptă, 6.384 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.668 de sisteme de artilerie, 595 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 355 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 299 de elicoptere, 3.234 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 07:00 Oficial: Va dura cel puţin 5 ani şi va costa un miliard de dolari pentru a construi o nouă centrală electrică după distrugerea barajului Kakhovka

Construirea unui nou baraj şi a unei staţii hidroelectrice pe locul actualei hidrocentrale distruse din Kakhovka va dura cel puţin cinci ani şi va necesita cel puţin 1 miliard de dolari, a declarat şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Ukrhydroenergo, Ihor Syrota.

UPDATE 06:00 Unii membri NATO ar putea lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, avertizează fostul lider al alianţei

Unele ţări NATO ar putea decide să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele sale membre nu reuşesc să ofere Kievului garanţii de securitate semnificative la summitul alianţei de la Vilnius, a declarat fostul general de securitate NATO, Anders Rasmussen.

UPDATE 05:00 Muzeul şi casa faimosului pictor ucrainean Raiko au fost inundate

Casa celebrei pictoriţe ucrainene Polina Raiko este sub apă ca urmare a distrugerii barajului Kakhovka, a raportat pe Facebook managerul de proiect al Fundaţiei caritabile Polina Raiko Kherson Oblast, Semen Khramtsov.

UPDATE 04:00 Zelenski: Organizaţiile internaţionale trebuie să se alăture eforturilor de salvare în părţile ocupate ale regiunii Herson

Organizaţiile internaţionale, cum ar fi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, trebuie să înceapă eforturile de salvare în părţile ocupate din regiunea Herson, susţine preşedintele ucrainean.

UPDATE 03:00 Departamentul de Stat al SUA: 20.000 de persoane trebuie relocate din cauza distrugerii barajului Kakhovka

Aproximativ 20.000 de persoane vor fi relocate din cauza inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kakhovka, a declarat oficialul Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

UPDATE 02:20 Ucraina vrea să producă obuze de 155 mm standard NATO

Întreprinderea militară de stat a Ucrainei Ukroboronprom încearcă să înceapă producţia de obuze de artilerie de 155 mm, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Natalia Sad.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici