Războiul din Ucraina, ziua 120. Lupte intense în estul ţării. Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de viol / Zelenski cere arme grele Occidentului / Britanicii cred că ofensiva Rusiei va încetini pe măsură ce armata epuizează resursele / Au sosit lansatoarele americane de rachete Himars / Nike pleacă definitiv din Rusia / Zelenski: Moment unic şi istoric

  • Volodimir Zelenski, a declarat că luptele intense din estul Ucrainei reprezintă "cel mai greu punct" al conflictului, forţele ruseşti "presând puternic" în regiune.
  • Boris Johnson crede că avansul Rusiei în Ucraina va încetini din lipsă de resurse.
  • Zelenski cere arme grele din partea Occidentului în condiţiile în care Rusia intensifică atacurile în Donbas.
22088 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 120. Lupte intense în estul ţării. Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de viol / Zelenski cere arme grele Occidentului / Britanicii cred că ofensiva Rusiei va încetini pe măsură ce armata epuizează resursele / Au sosit lansatoarele americane de rachete Himars / Nike pleacă definitiv din Rusia / Zelenski: Moment unic şi istoric

UPDATE 22:30 Orban: Nu noilor sancţiuni, pacea este un antidot împotriva inflaţiei

„Spunem da aderării Ucrainei la UE, spunem da păcii şi spunem nu altor sancţiuni”, a comentat premierul Ungariei, Viktor Orban, într-un videoclip pe Facebook. „Europa suferă” de „inflaţia de război, criza economică a războiului”, a adăugat Orban. „Acum, nu este nevoie de noi sancţiuni, ci de pace” pentru că aceasta este „singurul antidot împotriva inflaţiei de război”.

UPDATE 22:00 Zelenski: Moment unic şi istoric, viitorul Ucrainei este în UE

„Este un moment unic şi istoric”, scrie preşedintele Zelenski pe Twitter, după ce Consiliul UE a dat „undă verde” statutului de candidat la aderare pentru ţara sa, mulţumind „Charles Michel, Ursula von der Leyen şi liderilor UE pentru sprijinul acordat”. „Viitorul Ucrainei se află în UE”, a adăugat el.

UPDATE 21:20 Guvernatorul Sumi: Satul Yunakivska a fost lovit cu muniţie cu fosfor

Armata rusă a bombardat aşezarea Yunakivska din regiunea Sumi, lângă graniţa cu Rusia, cu „muniţie cu fosfor interzisă”, a declarat guvernatorul local, Dmitri Jivitski, citat de Kiev Independent. Încă nu există informaţii despre victime sau despre răniţi.

UPDATE 21:10 Ambasador în Turcia: „Peste 500.000 de tone de grâu furate de la ruşi”

„Ruşii au furat deja peste 500.000 de tone de cereale din porturile ucrainene folosind nave ruseşti şi siriene”, este mesajul lui Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, anunţând că Ucraina lucrează la crearea unui mecanism de stopare a acestui trafic ilegal, care, pe lângă monitorizarea traficului navelor şi măsurile ce urmează a fi implementate în porturi, include şi o analiză a cerealelor către stabiliţi regiunea de origine.

UPDATE 21:00 Pro-ruşii din Lugansk: întreaga regiune va fi eliberată în curând

Întreg teritoriu al autoproclamatei Republici Populare Lugansk va fi eliberat „în viitorul apropiat”, susţine reprezentantul oficial al miliţiei populare pro-ruse din Lugansk, Ivan Filiponenko, citat de Tass.

Filiponenko a adăugat că „unităţile Republicii Populare Lugansk controlează spaţiul aerian deasupra Lişicansk şi Severodoneţk şi ar putea întrerupe liniile de aprovizionare ale armatei ucrainene. Ambele oraşe se află într-un fel de încercuire operaţională”, a conchis el.

UPDATE 20:00 Ruşii au ucis un erou ucrainean

UPDATE 19:30 Putin s-a pus rău şi cu Macron

UPDATE 18:30 Borrell anunţă noi linii directoare pentru evitarea blocajelor din Kaliningrad

„Comisia Europeană va clarifica liniile directoare pentru că nu vrem blocarea sau interzicerea traficului între Rusia şi Kaliningrad. Obiectivele sunt două: prevenirea sustragerii de la sancţiuni şi nu blocarea traficului. Şi lucrăm la asta”. Aşa a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la sosirea sa la summitul UE, după ce tensiunea a crescut vertiginos în ultimele zile din cauza limitărilor şi controalelor introduse de Lituania asupra mărfurilor care intră în ţară.enclava rusă.

UPDATE 17:00 Ministrul rus Şoigu, din nou la rampă

Gruparea regională de trupe şi sistemul de apărare aeriană al Statului Uniunii Rusiei şi Belarusului au nevoie de măsuri urgente pentru creşterea pregătirii pentru luptă, a declarat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu. „Circumstanţele impun necesitatea de a lua măsuri comune urgente pentru a întări capacitatea de apărare a statului Uniunii, a creşte gradul de pregătire pentru luptă a grupării regionale de trupe şi a sistemului regional unificat de apărare aeriană”, a trasat linia Shoigu, într-o întâlnire cu omologul său de la Minsk. , Viktor Khrenin, la Moscova.

Şoigu a adăugat că problema devine din ce în ce mai urgentă, iar Rusia este pregătită să ofere „orice sprijin prietenilor belaruşi” în acest sens. Pe 19 mai, preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a anunţat achiziţionarea sistemelor de apărare aeriană S-400 şi a sistemelor de rachete Iskander din Rusia.

UPDATE 16:30 Putin: Provocările şi ameninţările tranzacţionale necesită răspunsuri comune”

Provocările şi ameninţările transnaţionale necesită „răspunsuri comune” pentru a răspunde „împreună şi pe baza unei cooperări oneste”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin la BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Statele occidentale „îşi descarcă erorile macroeconomice în restul lumii prin mecanisme financiare”, a mai declarat de preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la summitul ţărilor BRICS, după cum a raportat TASS.

UPDATE 16:00 La Lvov începe procesul oligarhului pro-rus Medvedchuk

O audiere cu uşile închise este în desfăşurare la Tribunalul Districtual Lychakiv din Lviv, pentru a-l judeca pe oligarhul pro-rus Viktor Medvedchuk, acuzat de trădare şi tentativă de jefuire a proprietăţilor naţionale, scrie Interfax-Ucraina, citând surse din cadrul Procuraturii Generale.

UPDATE 15:40  Apărarea Rusă susţine uciderea a 650 de soldaţi în 24 de ore

Forţele armate ruse au ucis peste 650 de soldaţi ucraineni, în ultimele 24 de ore, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax. „Au fost distruse 17 tancuri şi alte tipuri de vehicule blindate, trei vehicule de luptă şi 17 vehicule specializate”, a adăugat el.

UPDATE 15:30 Nike părăseşte pentru totdeauna piaţa rusă

Firma de echipament sportiv Nike părăseşte definitiv piaţa rusă şi nu îşi va redeschide magazinele. Gigantul american de îmbrăcăminte sport a făcut anunţul oficial.

UPDATE 15:20 Comandantul Azov: doi soldaţi ruşi luaţi ostatici la Zaporizhzhia

„În regiunea Zaporojie, unităţi de forţe speciale din batalionul Azov au luat ostatici doi soldaţi ruşi”. Comandantul unei unităţi Azov din Zaporizhzhia Maksym Zhorin relatează acest lucru pe canalul său de Telegram.

UPDATE 15:00 Au sosit la Kiev, lansatoarele americane de rachete Himars

Lansatoarele americane de rachete Himars au sosit în Ucraina. Acest lucru a fost oficializat pe twitter de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, care i-a mulţumit „colegului şi prietenului secretarului american al Apărării Lloyd J.Austin” pentru aceste „instrumente puternice”. „Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi”, adaugă Reznikov. Termenul Himars este acronimul „High 'Mobility Artillery Rocket System”, adică un sistem de lansare de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată. Raza de acţiune este semnificativ mai mare decât cea a obuzierelor M177 de 155 mm, cea mai puternică armă livrată până acum la Kiev.

UPDATE 12:50 Şeful forţelor armate finlandeze are un mesaj clar pentru Putin: Finlanda se pregăteşte de zeci de ani pentru un atac rusesc şi va opune o rezistenţă dură

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniţă de 1.300 de kilometri.
 
Cândva o ţară neutră militar, ea solicită acum să se alăture NATO, din cauza îngrijorărilor că Rusia ar putea invada aşa cum a făcut în Ucraina la 24 februarie. De la cel de-al Doilea Război Mondial, Helsinkiul a menţinut un nivel ridicat de pregătire militară.
 
"Ne-am dezvoltat în mod sistematic apărarea militară tocmai pentru acest tip de război care se desfăşoară acolo [în Ucraina], cu o utilizare masivă a puterii de foc, a forţelor blindate şi, de asemenea, a forţelor aeriene", a declarat Kivine, potrivit The Guardian. 
 

UPDATE 11:30 Violul ca armă de război. Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de agresiune sexuală

UPDATE 10:00 Liderii UE discută la Bruxelles cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

La reuniuni participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
 
Reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei. 

UPDATE 7:40 Ruşii au demontat şi vandalizat cea mai mare centrală solară din Ucraina - CEC Tokmak Solar Energy din regiunea Zaporizhia

UPDATE 05:00 Zelenski cere arme grele

Atacurile masive de artilerie şi aeriene ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas, a declarat Zelenski, care i-a îndemnat pe aliaţii Ucrainei să accelereze expedierea de arme grele pentru a face faţă Rusiei pe câmpul de luptă.

"În Donbas au loc atacuri masive aeriene şi de artilerie. Obiectivul ocupanţilor în această direcţie rămâne acelaşi - vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas. Lysychansk, Sloviansk, Kramatorsk - ei urmăresc să transforme orice oraş în Mariupol. Complet ruinat", a declarat Zelenski.

"Acesta este motivul pentru care subliniem din nou şi din nou accelerarea livrărilor de armament către Ucraina. Ceea ce este rapid necesar este paritatea pe câmpul de luptă pentru a opri această armată diabolică şi a o împinge dincolo de graniţele Ucrainei", a adăugat el.

UPDATE 04:00 Forţele ruseşti au încercuit trupele ucrainene la sud de Lysychansk, a anunţat miliţia susţinută de Moscova a autoproclamatei Republici Populare Luhansk (RPL), potrivit agenţiei de presă ruse de stat TASS.

LPR a declarat miercuri că aproximativ 1.300 de soldaţi ucraineni şi "mercenari străini" au căzut într-un "cerc strâns" al forţelor ruseşti în zona Hirske şi Zolote, situată la sud de Lysychansk, relatează TASS.

TASS a citat, de asemenea, o sursă din RPL care a declarat că forţele sale au cucerit satul Volcheyarovka, la aproximativ 12 km sud-vest de Lysychansk.

Dacă acest lucru este adevărat, Lysychansk ar risca şi mai mult să fie izolat.

UPDATE 02:00 Zelenski va vorbi la summitul G7 din Germania

Liderii din statele G7 vor anunţa la summitul din Germania noi măsuri menite să exercite presiuni asupra Rusiei în legătură cu invazia sa în Ucraina, precum şi noi angajamente pentru consolidarea securităţii europene, a declarat un oficial american de rang înalt.

Oficialul a confirmat, de asemenea, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa ambelor summituri prin legătură video.

UPDATE 01:00 Reporteri Fără Frontiere: Un fotograf ucrainean a fost "executat cu sânge rece" de către forţele ruseşti

Fotograful ucrainean Maksim Levin a fost "executat cu sânge rece", alături de prietenul său Oleksiy Chernyshov, de către forţele ruse la nord de Kiev, pe 13 martie, a anunţat miercuri Reporteri fără frontiere (RSF) într-un raport de 16 pagini.

"Dovezile împotriva forţelor ruseşti sunt copleşitoare", a declarat grupul pentru libertatea presei într-o introducere a raportului pe site-ul său, potrivit Reuters.

Născut în 1981, Levin era jurnalist şi fotograf de război. El a dispărut pe 13 martie, ziua în care RSF spune că a fost executat.

Ştirea iniţială: Volodimir Zelenski, a declarat că luptele intense din estul Ucrainei reprezintă "cel mai greu punct" al conflictului, forţele ruseşti "presând puternic" în regiune.

Mai multe oraşe, localităţi şi sate din regiunea Luhansk sunt în centrul unor lupte severe de câteva săptămâni, forţele ruse şi ucrainene fiind angajate în lupte de stradă, în timp ce tirurile de artilerie ruseşti distrug infrastructura şi casele din regiune.

Serviciul britanic de informaţii al apărării consideră că dinamica Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni, pe măsură ce armata sa îşi va epuiza resursele, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

În comentariile publicate miercuri de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, Johnson a declarat că forţele preşedintelui Vladimir Putin avansează în regiunea Donbas din estul ţării, provocând distrugeri, dar cu un cost ridicat în soldaţi şi arme, conform Reuters.

"Serviciul nostru de informaţii în domeniul apărării crede, totuşi, că în următoarele câteva luni, Rusia ar putea ajunge la un punct în care nu mai există niciun impuls de înaintare, deoarece şi-a epuizat resursele", a declarat Johnson în interviu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici