Războiul din Ucraina, ziua 130. Bombardamente masive. Lupte intense pentru ultimul bastion de rezistenţă ucrainiană din provincia strategică Luhansk, din estul ţării / Lisiceansk ar putea fi cucerit de invadatori. De pe 24 februarie, 2.610 dintre oraşe şi sate au căzut în mâinile ruşilor / Criza apei la Mariupol / Aeroportul din Melitopol, bombardat / 344, totalul copiilor ucişi

Luptele s-au intensificat în Lisiciansk, ultimul bastion al Ucrainei în provincia strategică Luhansk din estul ţării. Luptătorii ucraineni au petrecut săptămâni întregi încercând să apere oraşul şi să împiedice ca acesta să cadă în mâinile Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu o săptămână în oraşul vecin Sievierodonetsk.

9698 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 130. Bombardamente masive. Lupte intense pentru ultimul bastion de rezistenţă ucrainiană din provincia strategică Luhansk, din estul ţării / Lisiceansk ar putea fi cucerit de invadatori. De pe 24 februarie, 2.610 dintre oraşe şi sate au căzut în mâinile ruşilor / Criza apei la Mariupol / Aeroportul din Melitopol, bombardat / 344, totalul copiilor ucişi

Războiul din Ucraina. Lupte intense pentru ultimul bastion de rezistenţă ucrainiană din provincia strategică Luhansk din estul ţării

UPDATE 22:15 Australia va interzice importurile de aur rusesc şi va oferi Ucrainei mai multe vehicule blindate 

UPDATE 20:20 Omul de bază al lui Putin spune că Occidentul vrea continuarea războiului în Ucraina

 Peskov: „Washingtonul nu permite ucrainenilor să vorbească despre pace”

UPDATE 19:00 Forţele ruse spun că au preluat controlul oraşului Lysychansk, ucrainenii neagă 

UPDATE 17:00 Bombardamentele ruseşti au ucis şase persoane în oraşul Sloviansk din estul Ucrainei

Şase persoane au fost ucise duminică în Sloviansk, după ce oraşul din estul Ucrainei a fost lovit de un bombardament puternic de la lansatoare multiple de rachete ruseşti, au declarat oficialii locali, citaţi de Reuters.
 
Atacul a fost cel mai grav bombardament care a lovit localitatea în ultima vreme şi a provocat aproape 15 incendii în oraşul de pe linia frontului din regiunea industrială Donbas, pe care Rusia încearcă să o captureze, a scris primarul Vadym Lyakh pe Telegram.
 

UPDATE 15:00 Gaze: Gazprom, fluxuri regulate către Europa prin Ucraina

Compania rusă Gazprom a declarat că aprovizionarea cu gaz către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a fost astăzi de 42,1 milioane de metri cubi, în linie cu 42,15 milioane de metri cubi distribuiti ieri. O cerere de furnizare de gaz prin punctul de intrare Sokhranovka a fost din nou respinsă de Ucraina, a spus Gazprom.

UPDATE 14:00 Consilierul lui Zelenski: controlul asupra Lisiceansk va fi decis până luni

Ruşii nu au ajuns în centrul oraşului Lisiceansk, dar controlul oraşului va fi decis până luni. Acest lucru a fost spus într-un interviu online de către un consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, Oleksi Arestovich, potrivit căruia forţele ruse au reuşit astăzi să treacă pentru prima dată râul care separă Lisiceansk de Sievierodonetsk de nord, creând o situaţie „de ameninţare”. .

UPDATE 13:30 Moscova acuză utilizarea muniţiilor cu dispersie în zonele rezidenţiale Belgorod şi Kursk

Ministerul rus al Apărării a acuzat armata ucraineană că a lovit rachetele balistice Tochka-U cu muniţii cu dispersie şi drone, în zonele rezidenţiale din Belgorod şi Kursk, pe teritoriul Rusiei, scrie Interfax. „În această seară, între 3 şi 3 ore şi jumătate, la Moscova, regimul de la Kiev a efectuat un atac deliberat cu rachete balistice Tochka-U cu muniţii cu dispersie şi drone împotriva zonelor rezidenţiale Belgorod şi Kursk, unde nu există facilităţi militare”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

UPDATE 13:00 Moscova: baza de mercenari străini din Nikolaev a fost lovită, 120 de morţi

Divizia Aerospaţială a Forţelor Armate Ruse (VKS) a lovit o bază de mercenari străini la periferia oraşului Nikolaev. Ar fi 120 de morţi. Potrivit informaţiilor agenţiei de presă ruse Tass, acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, generalul locotenent Igor Konaşenkov. „Atacul forţelor aerospaţiale ruse asupra bazei de mercenari străini din periferia de nord a oraşului Mykolaiv. Până la 120 de mercenari au fost ucişi”, a spus el.

UPDATE 12:30 Ucrainenii distrug un depozit de muniţie rusesc lângă Herson

Nouă contraofensivă ucraineană în teritoriile ocupate de ruşi. În Chornobaivka, un oraş de lângă Herson, din sud-estul Ucrainei, forţele armate ucrainene au aruncat în aer un depozit de muniţii ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de administratorul militar regional din Odessa, Serhi Bratchuk, pe Telegram, după cum a informat UNIAN.

UPDATE 12:00 Kiev: 344 de copii morţi şi 642 răniţi de la începutul conflictului

Numărul minorilor răniţi de la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei creşte la cel puţin 642. Acest lucru a fost confirmat de biroul procurorului general al Ucrainei. Bilanţul, întotdeauna provizoriu, al copiilor ucişi a rămas neschimbat, cel puţin 344. Majoritatea copiilor au fost ucişi sau răniţi în regiunile Doneţk (342), Harkov (185), Kiev (116), Cernihiv (68), Lugansk (61), Mykolaiv (53), Herson (52) şi Zaporizhzhia (31). În plus, potrivit Kievului, un total de 2.102 de unităţi de învăţământ sunt avariate de atacurile aeriene şi artileria ruse. Dintre acestea, 215 au fost complet distruse, conform datelor raportate de Ukrinform.

UPDATE 11:20 Kiev: Lisiceansk ar putea cădea în mâinile Rusiei

Consilierul preşedintelui ucrainean, Oleksi Arestovich, a recunoscut că oraşul Lisiceansk ar putea cădea în mâinile Rusiei, pe măsură ce luptele se intensifică în ultimul bastion al Ucrainei din provincia estică Luhansk, scrie The Guardian.

UPDATE 11:00 Moscova admite pentru prima dată scufundarea navei Saratov

Rusia susţine că a recuperat o navă mare de debarcare. Se pare că a fost scufundată de echipajul ei, pentru a preveni detonarea muniţiei de la bord din cauza incendiului care a izbucnit, după ce o rachetă ucraineană a lovit-o în portul Berdiansk, pe 24 martie. Este pentru prima dată când Moscova admite scufundarea navei Saratov, informează BBC. O postare pe Telegram a unui oficial numit de ruşi în sudul Ucrainei, Vladimir Rogov, susţine că rachetele balistice Tochka-U au vizat portul controlat de ruşi. Nava va fi remorcată până la Kerci, Crimeea.

UPDATE 10:30 Aeroportul din Melitopol, ocupat de trupele ruse, bombardat

Explozii puternice în jurul orei 3 dimineaţa în perimetrul aeroportului Melitopol, oraş din sud-estul Ucrainei ocupat de armata rusă, unde staţionează trupele Federaţiei. O coloană uriaşă de fum s-a ridicat peste zona aeroportului. Consecinţele atacului sunt vizibile şi la zeci de kilometri de Melitopol. Civilii nu au reuşit să acceseze adăposturile antiaeriene, deoarece forţele ruse le-au închis pe toate - relatează presa ucraineană - şi mulţi rezidenţi încearcă să părăsească oraşul.

UPDATE 10:00 Kiev: bombardament rusesc în regiunea Doneţk, 4 civili morţi şi 5 răniţi

Un bombardament rusesc în regiunea Doneţk a ucis 4 civili. 3 adulţi şi doi copii au fost răniţi. Şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko, a dezvăluit pe Telegram. De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia în regiunea Doneţk, subliniază el, cel puţin 554 de civili au fost ucişi, alţi 1.442 au fost răniţi. Kirilenko a subliniat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact al victimelor din Mariupol şi din Volnovakha.

UPDATE 09:30 Doar 5% dintre oamenii din Mariupol au acces la apa

Alimentarea reţelei de apă este o urgenţă. Doar 5% dintre locuitorii din Mariupol au acces la apă, potrivit autorităţilor locale citate de Kyiv Independent. Consilierul municipal Petro Andriuşcenko spune că accesul la aprovizionare este în prezent „problema numărul unu” a oraşului din sud-estul Ucrainei.

UPDATE 09:00 Zelenski: De la începutul conflictului, 2.610 dintre oraşe şi sate au fost în mâinile Rusiei

UPDATE 08:00 Hocheistul rus Ivan Fedotov a fost arestat. Dorea să se transfere în SUA

UPDATE 07:30 Ucraina luptă cu toţi oamenii pe care-i are la dispoziţie: povestea unui fost ministru ajuns pe front

UPDATE 07:00 Ruşii au rămas fără arme şi îşi mobilizează industria

"În ultima zi, ocupanţii au deschis focul cu toate tipurile de arme disponibile", a declarat Haidai pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Luhansk şi Doneţk sunt cele două provincii care alcătuiesc regiunea Donbas, unde Rusia şi-a concentrat ofensiva de când s-a retras din nordul Ucrainei şi din capitala Kiev, în primăvară.

Andrei Marochko, un ofiţer al Miliţiei populare pro-ruse Luhansk a declarat că steagul roşu cu secera şi ciocanul al miliţiei flutură acum deasupra clădirii administrative din Lisiciansk, deşi armata ucraineană a respins afirmaţiile potrivit cărora oraşul ar fi fost încercuit.

Presa rusă a prezentat înregistrări video cu miliţiile din Luhansk defilând pe străzile din Lisiciansk fluturând steaguri şi aplaudând, însă purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale ucrainene, Ruslan Muzychuk, a declarat pentru televiziunea naţională ucraineană că oraşul este încă în mâinile ucrainenilor.

"Acum au loc lupte crâncene în apropiere de Lisiciansk, însă, din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene", a declarat Muzychuk.

El a precizat că situaţiile din zonele Lisicianskşi Bakhmut, precum şi din regiunea Kharkiv, sunt cele mai dificile de pe întreaga linie a frontului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici