Războiul din Ucraina, ziua 321.Ministrul german de Externe, vizită neanunţată în Ucraina / Pro-ruşii susţin că armata Moscovei şi Brigada Wagner sunt aproape să cucerească Soledar / Putin a schimbat şeful Statului Major General / UE, umăr la umăr cu NATO

  • Armata ucraineană: Rusia întocmeşte liste cu elevi de liceu pentru mobilizările viitoare
  • SUA intenţionează să livreze vehiculele blindate de luptă Stryker pentru Ucraina
  • Rusia nu va publica lista soldaţilor ucişi de Ucraina în Makiivka
16854 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 321.Ministrul german de Externe, vizită neanunţată în Ucraina / Pro-ruşii susţin că armata Moscovei şi Brigada Wagner sunt aproape să cucerească Soledar / Putin a schimbat şeful Statului Major General / UE, umăr la umăr cu NATO

Hepta -Abaca Press

UPDATE 22:50 Oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzat că a făcut propagandă „pro-Kremlin”

Serviciul de securitate ucrainean nu a dat numele acuzatului de propagandă pro-Kremlin.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că a percheziţionat locuinţa şi sediul bisericii mitropolitului uneia dintre eparhiile Bisericii din regiunea centrală Vinnytsia şi a găsit „broşuri şi literatură de propagandă pro-Kremlin”.

„Potrivit anchetei, suspectul a răspândit pliante de propagandă printre credincioşi, cerând preluarea puterii şi schimbarea graniţelor statului ucrainean”, a precizat acesta. „Pe unul dintre site-urile web ale Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul a postat publicaţii de susţinere a invadatorilor ruşi şi a crimelor lor de război”.

UPDATE 22:15 Germania vrea să ajute Ucraina în reformele în domeniul statului de drept

"Ucrainenii consideră că viitorul lor este în Uniunea Europeană. De aceea, aş vrea să vorbesc şi despre progresele înregistrate în procesul de aderare", a declarat Annalena Berbock în cursul vizitei în Ucraina.

"Guvernul german vrea să formuleze oferte concrete Ucrainei pentru a înregistra progrese în consolidarea statului de drept, pentru a avea instituţii independente şi a combate corupţia, precum şi în sensul alinierii la standardele UE", a subliniat Annalena Berbock.

UPDATE 21:30 Forţele Moscovei au capturat probabil cea mai mare parte a oraşului minier Soledar

Marea Britanie a declarat că Rusia a capturat probabil cea mai mare parte a unui oraş minier Soledar, din estul Ucrainei, unde Kievul a acuzat Moscova că a sacrificat mercenari şi soldaţi într-o bătălie oribilă şi fără sens pentru un teren viran.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că trupele ruseşti şi luptătorii de la Wagner, o companie de mercenari condusă de un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, au controlat probabil acum o mare parte din oraşul minier de sare Soledar, după patru zile de progrese.

UPDATE 20:00 Doi britanici au dispărut în timp ce se aflau în Soledar

Familia unuia dintre lucrătorii umanitari britanici dispăruţi în Ucraina a declarat că sunt „foarte îngrijoraţi şi îngrijoraţi” cu privire la starea de sănătate a acestuia şi locul unde se află.

Christopher Parry a fost văzut ultima dată vineri dimineaţă plecând din Kramatorsk spre Soledar împreună cu colegul britanic Andrew Bagshaw, apoi s-a pierdut contactul.

UPDATE 18:50 Annalena Baerbock s-a deplasat în estul Ucrainei

Annalena Baerbock a ajuns marţi dimineaţă la Kiev, printr-o călătorie cu trenul, din Polonia. După întâlniri cu oficiali ucraineni, Annalena Baerbock şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-au deplasat în cursul după-amiezii în oraşul Harkov, situat în estul Ucrainei, conform unor oficiali citaţi de cotidianul Le Monde.

Aceasta este prima vizită efectuată de un membru al Guvernului german în estul Ucrainei de la începerea invaziei militare ruse, în februarie 2022, notează postul de televiziune RTL.

UPDATE 18:00 Ucrainenii vor începe săptămâna viitoare antrenamentele din SUA cu sistemele Patriot

crainenii vor începe să se antreneze cu sistemul de rachete Patriot din SUA cel mai devreme săptămâna viitoare, au declarat doi oficiali americani. Programul de instruire va avea loc la Fort Sill din Oklahoma, unde americanii îşi desfăşoară propria pregătire privind operarea şi întreţinerea sistemului avansat de apărare aeriană.

Pregătirea ucrainenilor pentru sistemul complex ar putea dura „câteva luni", a declarat Laura Cooper, adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia.

UPDATE 17:30 UE intenţionează să impună sancţiuni suplimentare Rusiei

Uniunea Europeană intenţionează să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi aliaţilor acestei ţări, ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, a declarat marţi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Vom continua presiunile asupra Kremlinului cât timp va fi necesar, prin sancţiuni care să aibă efecte. Vom extinde aceste sancţiuni asupra celor care acordă sprijin militar Rusiei, spre exemplu Belarus şi Iran", a declarat Ursula von der Leyen, citată de cotidianul Le Monde.

"Vom anunţa noi sancţiuni împotriva Belarusului ca reacţie la rolul său în acest război rus în Ucraina", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

UPDATE 16:45 NATO şi UE condamnă invazia în Ucraina şi vor să contracareze riscurile generate de Rusia

"În momentul de faţă, ne confruntăm cu cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii din ultimele decenii. Războiul brutal al Rusiei în Ucraina încalcă legislaţia internaţională şi principiile Cartei ONU. Subminează securitatea europeană şi globală. Războiul Rusiei a amplificat crizele alimentară şi energetică, afectând miliarde de oameni în întreaga lume. Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili agresiunea Rusiei. Rusia trebuie să oprească imediat acest război şi să se retragă din Ucraina. Exprimăm solidaritatea noastră totală cu Ucraina şi reafirmăm susţinerea neclintită şi continuă pentru independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Susţinem deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare şi dreptul de a-şi alege propriul destin", arată Declaraţia comună de cooperare UE-NATO.

UPDATE 15:45 Rusia promite o armată mai puternică în timp ce războiul se prelungeşte

Ministrul rus al apărării s-a angajat să construiască un arsenal de arme mai mare, să consolideze tehnologia aviatică pentru a evita mai bine apărarea antiaeriană şi să îmbunătăţească producţia de drone după o serie de eşecuri pe câmpul de luptă din Ucraina.

De când Moscova a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022, armata rusă a fost în mod repetat depăşită şi manevrată de mica armată ucraineană, care este susţinută de Statele Unite şi de aliaţii europeni.

Conflictul s-a transformat într-un război de uzură care a ucis şi a rănit zeci de mii de soldaţi de ambele părţi, precum şi civili ucraineni, deşi nu se întrevede un sfârşit, iar ambele părţi se reînarmează cât de repede pot.

UPDATE 15:00 - Pro-ruşii din Doneţk: Soledar este pe cale să fie cucerit

Armata rusă „este aproape de eliberarea lui Soledar”. Denis Puşilin, şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a declarat pentru Channel One, potrivit Ria Novosti.

UPDATE 14:00 - Mesajul lui Iohannis după declaraţia comună UE-NATO

UPDATE 13:40 - Putin a numit şef nou la Statul Major General

UPDATE 13:30 - Moscova: Nu vom publica lista soldaţilor ucişi în Makiivka

Comisarul militar al regiunii ruse Samara, Alexei Vdovin, a anunţat că autorităţile nu vor publica o listă cu cei ucişi sau răniţi în atacul de Anul Nou asupra Makiivka, unde, potrivit Moscovei, „cel puţin 89 de soldaţi ruşi” au fost ucişi, iar conform Kievului „aproximativ 400”, relateză publicaţia online Meduza, precizând că activiştii locali au cerut publicarea numelor militarilor ucişi, iar o petiţie cu această solicitare a strâns până acum 49.000 de semnături. Potrivit diverselor surse mass-media, multe dintre victimele bombardamentelor au fost rezervişti mobilizaţi pentru războiul din Ucraina, originari din zona Samara. 63.ru, citat şi de Meduza, scrie că Vdovin a explicat refuzul de a dezvălui numele victimelor prin faptul că astfel de liste conţin date personale şi ar putea duce la „provocări” din partea agenţiilor de informaţii străine.

UPDATE 13:00 Acord privind noua cooperare UE-NATO: Mai mult ajutor pentru Kiev

„Preşedintele Putin a vrut să ne despartă, dar nu a reuşit. Regimul de la Moscova dorea o altă Europă, iar asta ar avea consecinţe asupra securităţii noastre. Prin urmare, trebuie să continuăm alianţa noastră transatlantică, cooperarea UE-NATO şi să ne consolidăm sprijinul pentru Ucraina”, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, explicând că a treia declaraţie de cooperare dintre UE şi Alianţă duce parteneriatul lor „la un nivel superior”. „Vom aprofunda cooperarea noastră excelentă şi o vom extinde la noi sectoare”, a adăugat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

UPDATE 12:30 Kremlinul nu confirmă discuţiile din Turcia dintre Medvedev şi Nuland

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a confirmat informaţiile regăsite pe Telegram conform cărora vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avut discuţii în Turcia cu fostul reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina, Kurt Volker, şi cu subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland. Întrebat dacă poate confirma existenţa unei astfel de întâlniri, acesta a răspuns: „Nu, nu pot. Nu pot decât să reiterez recomandarea mea de ieri, de a nu acorda prea multă importanţă canalelor Telegram”.

UPDATE Von der Leyen: Să ducem cooperarea UE-NATO la un nivel înalt

„De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea noastră UE-NATO a devenit mai puternică. Astăzi, odată cu noua declaraţie comună, ne ducem parteneriatul la următorul nivel. Vom aprofunda parteneriatul nostru excelent şi îl vom extinde în noi domenii”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după semnarea celei de-a treia declaraţii comune UE-NATO.

UPDATE 12:20 Kremlinul: Kievul şi Occidentul au fost cinici în privinţa armistiţiului de Crăciun

Kremlinul a definit reacţia Kievului şi a unor lideri occidentali la armistiţiul de Crăciun anunţat de Rusia în Ucraina drept „de neînţeles, inexplicabil şi cinic”. „Ne-am confruntat cu o reacţie complet de neînţeles, inexplicabilă şi destul de cinică, în primul rând din partea Kievului, precum şi din partea multor lideri occidentali”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. Răspunzând la întrebarea dacă Rusia poate declara din nou încetarea focului în viitor, Peskov a spus că aceasta depinde de deciziile preşedintelui Putin. Kievul nu a aderat la armistiţiul dorit de Kremlin pentru zilele de 6 şi de 7 ianuarie, Crăciunul pentru ortodocşi. Occidentul, pe de altă parte, a reacţionat cu prudenţă şi suspiciune la iniţiativa rusă.
 

UPDATE 12:10 Kiev: Moscova s-a angajat în 3 ofensive la Doneţk

Forţele ruse sunt angajate în operaţiuni ofensive în trei zone principale din estul Ucrainei, concentrându-şi în acelaşi timp eforturile pentru a captura întreaga regiune Doneţk, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în briefing-ul său de dimineaţă, după cum a raportat Kyiv Independent. În special, Rusia vizează zonele Bahmut, Avdiivka şi Liman, dar aceste eforturi sunt „nereuşite”, subliniază armata. Ieri a fost reînnoită încercarea de a captura oraşul Soledar, care a fost multă vreme ţinta ofensivei ruse de la Bahmut, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat opt ​​atacuri cu rachete, 31 de raiduri aeriene şi 63 de atacuri cu lansări de rachete multiple, vizând şi infrastructura civilă din oraşele Harkov, Herson, Kramatorsk din Doneţk şi Ochakiv din regiunea Mikolaiv. În oraşul Ochakiv, 15 persoane au fost rănite, inclusiv un copil de doi ani. Armata ucraineană a respins atacurile ruseşti ieri, în apropiere de 13 sate din Donbass.

UPDATE 12:00 Kiev: Regiunea Zaporojie, atacată de 600 de ori de la începutul anului

Forţele ruse au atacat regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, de peste 600 de ori de la începutul acestui an, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Staruh, pentru Ukrinform. „De la începutul anului, au avut loc peste 600 de atacuri asupra oraşelor şi oraşelor paşnice: patru morţi şi şapte răniţi”, a spus Staruh, adăugând că ieri ruşii au lansat 91 de atacuri în regiune, dintre care 70 au vizat infrastructura civilă din 19 sate. Staruh a subliniat că administraţia pro-rusă încearcă să interzică circulaţia monedei ucrainene (grivna) în teritoriile ocupate din regiune. Ruşii au introdus şi „permise” pentru locuitori, fără de care este interzisă circulaţia între satele ocupate.

UPDATE 10:30 Kiev: În ultimele 24 de ore, 4 civili morţi şi 30 răniţi

Patru civili ucraineni au fost ucişi şi 30 au fost răniţi în ultimele 24 de ore, ca urmare a raidurilor ruseşti, a anunţat şeful adjunct al biroului preşedintelui, Kirilo Timoşenko, pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Au fost 6 răniţi în regiunea Doneţk, 15 răniţi în regiunea Mikolaiv, doi morţi şi 7 răniţi în regiunea Harkov, doi morţi şi  doi răniţi în regiunea Herson”, a explicat el.

UPDATE 09:30 - Cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe front făcută de britanici 

În actualizarea sa zilnică publicată cu puţin timp în urmă, Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia şi Gruparea Wagner deţin „probabil controlul asupra celei mai mari zone din Soledar”, pe fondul luptei acerbe pentru oraşul Donbass. Rusia şi Gruparea Wagner au făcut progrese tactice în ultimele patru zile, a spus ministerul, în ceea ce a descris drept „cel mai probabil un efort de a încercui Bahmut dinspre nord şi de a întrerupe liniile de comunicaţie”.

Britanicii adaugă că, totuşi, „este puţin probabil să încercuiască oraşul pe termen scurt, deoarece forţele ucrainene menţin linii defensive stabile în profunzime şi controlează rutele de aprovizionare”.

UPDATE 08:30 - Mass-media ucraineană: SUA trimit vehicule blindate Stryker la Kiev

Statele Unite iau în considerare să trimită vehicule blindate de luptă Stryker în Ucraina, într-un viitor pachet de ajutor, pentru a ajuta Kievul să respingă o ofensivă de primăvară a Rusiei, potrivit unor surse familiare cu dosarul citat de Politico. Ştirea urmează anunţului administraţiei Biden, de săptămâna trecută, că va trimite 50 de vehicule de luptă Bradley, un puternic transportor de trupe cu şenile care transportă un tun automat, mitralieră şi rachete TOW. Potrivit unor surse din ziarul american, Strykers ar putea face parte din următoarea tranşă de ajutor militar. Administraţia americană ar putea anunţa pachetul la sfârşitul săptămânii viitoare, la o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei din Germania.

UPDATE 07:20 - Zelenski: Soldaţii noştri rezistă la Bahmut şi la Soledar

„Bătălia pentru Donbass continuă. Şi, deşi ocupanţii şi-au concentrat acum cele mai mari eforturi asupra Soledar, rezultatul acestei bătălii dificile şi prelungite va fi eliberarea întregului Donbass al nostru”, a declarat preşedintele ucrainean Zelenski, în discursul video obişnuit de seară. „În Soledar, am câştigat timp suplimentar şi forţe suplimentare pentru Ucraina”, a explicat Zelenski, adăugând că în acele zone „totul este complet distrus, aproape că nu mai există viaţă. Întregul pământ de sub Soledar este acoperit cu cadavrele invadatorilor”.

UPDATE 5:43  - Armata ucraineană: Rusia întocmeşte liste cu elevi de liceu pentru mobilizările viitoare

Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene a comunicat că armata rusă întocmeşte liste cu elevii de liceu care pot fi mobilizaţi în armată imediat după absolvire, începând cu cei care vor împlini 18 ani în 2023.


UPDATE 4:41 - SUA intenţionează să livreze Ucrainei vehiculele blindate de luptă Stryker  

SUA cântăreşte trimiterea de vehicule blindate de luptă Stryker în Ucraina într-un nou pachet de ajutor, pe fondul temerilor unei reînnoiri ofensive ruseşti în primăvară, a raportat Politico. 

UPDATE 4:05 - Rusia nu va publica lista soldaţilor ucişi de Ucraina în Makiivka

Comisarul militar al Oblastului Samara din Rusia, Oleksi Vdovin, a declarat că lista soldaţilor ruşi mobilizaţi ucişi în Makiivka, un oraş industrial din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, nu va fi făcută publică, a informat ziarul online independent rus The Insider, cu sediul la Riga.   

 

Ştirea iniţială 

Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a declarat că Alianţa nu exclude furnizarea de tancuri Abrams sau Leopard către Ucraina. În acelaşi timp, Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a transfera 10 tancuri Challenger 2 către Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici