LIVE UPDATE   Războiul din Ucraina, ziua 44. Un nou măcel asupra civililor. Zeci de oameni au murit în Kramatorsk. ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Ruşii continuă să bombardeze oraşele din est şi sud.

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni la Kiev cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
  • Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, invocând preocupările legate de încălcările drepturilor omului în Ucraina. Rusia a răspuns spunând că această decizie este ilegală şi motivată politic.
  • Kremlinul a recunoscut pentru prima dată că a suferit pierderi "semnificative" de trupe în Ucraina.
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat la cucerirea Kievului, după ce forţele sale au fost înfrânte de armata ucraineană.
9091 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 44. Un nou măcel asupra civililor. Zeci de oameni au murit în Kramatorsk. ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Ruşii continuă să bombardeze oraşele din est şi sud.

FOTO Fadel Senna/Twitter

UPDATE 22:30 Ziua a 44-a de război se încheie cu explozii în Kherson. Localnicii scriu pe Twitter că aud bombardamente.

UPDATE 21:20 Rusia şi-a reorganizat comandamentul militar, confirmă un oficial occidental.
 
UPDATE 20:15 132 de cadavre au fost găsite în Makarov, în regiunea Kiev. Satul a fost distrus în proporţie de 40%. 

UPDATE 19:45 Soldaţii ruşi au comis violuri în masă. Ombudswoman Liudmyla Denisova a vorbit despre atrocităţile comise împotriva minorilor.

O fată de 14 ani a fost violată de 5 bărbaţi ruşi. A rămas însărcinată (Bucha); Un băiat de 11 ani a fost violat în faţa mamei sale - aceasta a fost legată de un scaun pentru a privi (Bucha); O femeie în vârstă de 20 de ani a fost violată de trei ocupanţi în acelaşi timp (Irpin).
 
Denisova a reamintit că violul este strict interzis de articolul 27 din Convenţia de la Geneva privind protecţia persoanelor civile în timp de război din 1949 şi, prin urmare, criminalii de război ruşi trebuie pedepsiţi. 

UPDATE 19:00 Nava de pescuit Sapphire capturată de ruşi a fost readusă sub control ucrainean şi se află într-un port românesc, a declarat şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andriy Yermak. 

UPDATE 17:15 Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk a crescut la 50, a declarat şeful administraţiei regionale din Doneţk, Pavlo Kyrylenko. 

38 de persoane au murit pe loc, iar alte 12 au murit la spital. În total, 98 de persoane au fost deja transportate la spitale, inclusiv 16 copii. 
 
O evacuare de urgenţă a fost anunţată în Kramatorsk, spune primarul Oleksandr Goncharenko.

UPDATE 16:30 Aproape 700 de persoane - atât soldaţi, cât şi civili - au fost ucise la Cernihiv în timpul războiului, a declarat primarul Vladyslav Atroshenko.

Alte 70 de cadavre rămân nerecunoscute, iar 40 de persoane sunt considerate dispărute. 

UPDATE 15:30 La Buchea a început exhumarea cadavrelor îngropate într-o groapă comună. 

"După identificarea fiecăruia dintre cei decedaţi, aceştia vor fi înmormântaţi individual într-un loc de înmormântare local, într-un sector special desemnat", a declarat primarul Anatoliy Fedoruk. 

UPDATE 14:40 Preşedintele ucrainean, Volodmir Zelenski, a declarat că „răul rusesc nu are limite”, după atacul din gara din Kramatorsk unde au murit cel puţin 30 de persoane şi au fost rănite aproximativ 100.

UPDATE 14:00 Zelensky: Rusia distruge cu cinism populaţia civilă

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a condamnat atacul asupra gării din Kramatorsk, unde se crede că aproximativ 30 de persoane au fost ucise.

Scriind pe Instagram, Zelensky a declarat: „Nu este vorba de un atac de stat. Lipsiţi de puterea şi curajul de a ne ţine piept pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populaţia civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Şi dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată".

UPDATE 13:30 Ministerul rus al Apărării a sugerat că Ucraina şi-a atacat propriul popor, în timp ce a negat responsabilitatea pentru atacurile cu rachete asupra gării din Kramatorsk care s-au soldat cu peste 30 de morţi, potrivit agenţiei de stat din Rusia RIA.

UPDATE 13:00 Bombardamentele ruseşti continuă în Harkov, pe fondul luptelor grele din jurul Izium, anunţă autorităţile ucrainene.

UPDATE 12:00 Două rachete ruseşti au lovit o gară din Kramatorsk, în estul Ucrainei, provocând victime, a anunţat compania feroviară de stat.

Anterior, un atac aerian asupra unei căi ferate a blocat mai multe trenuri tot în zona de est, anunţă Sky News.

UPDATE 11:00 Oficiali ucraineni anunţă că Ucraina controlează oraşul Luhansk, în ciuda atacurilor repetate ale armatei ruse.

UPDATE 10:00 Autorităţile din Ucraina anunţă că vineri vor fi organizate 10 coridoare pentru evacuarea civililor din mai multe regiuni.

UPDATE 9:00 Trupele ruseşti s-au retras complet din nordul Ucrainei, întorcându-se în nordul Belarusului şi al Rusiei, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC News.

UPDATE 8:10 Trupele ruse au avansat mai la sud de oraşul important din punct de vedere strategic Izyum, care rămâne sub controlul lor, potrivit informaţiilor britanice.

De asemenea, ruşii continuă să bombardeze oraşele din est şi sud.

În nord, trupele ruse sunt acum retrase complet din Ucraina în Belarus şi Rusia. Cel puţin o parte din aceste forţe vor fi transferate în estul Ucrainei pentru a lupta în Donbass.

Multe dintre aceste forţe necesită o reaprovizionare semnificativă înainte de a fi gata să se desfăşoare mai la est şi orice redistribuire în masă din nord este probabil să dureze cel puţin o săptămână”, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE Şeful Pentagonului: Putin a renunţat la planul să cucerească Kievul

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat la cucerirea Kievului, după ce forţele sale au fost înfrânte de armata ucraineană.

"Putin a crezut că ar putea foarte rapid să cucerească Ucraina, să captureze foarte rapid această capitală. El s-a înşelat.Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi se concentrează acum asupra sudului şi estului ţării", a declarat Lloyd Austin în cadrul unei audieri ]n Senatului american.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Putin "a atins exact zero dintre obiectivele sale în interiorul Ucrainei. El nu a cucerit Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a eliminat Ucraina ca stat naţional".

UPDATE SUA au trimis Ucrainei peste 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene şi „sute” de drone, a anunţat administraţia Biden într-un comunicat joi seară.

Volodimir Zelenski: Situaţia din oraşul Borodianka este "mult mai înfricoşătoare" decât cea din Bucha

"Este mult mai înfricoşător acolo. Mai multe victime ale invadatorilor ruşi", a spus Zelenski. Preşedintele ucrainean a spus că atrocităţi similare au fost văzute şi în Mariupol.

"Ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ce a făcut armata rusă în Mariupol? Acolo, pe aproape fiecare stradă, este ceea ce lumea a văzut în Bucha şi în alte oraşe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruseşti. Aceeaşi cruzime. Aceleaşi crime îngrozitoare", a spus el.

Zelenski a declarat că fiecare crimă din Ucraina va fi investigată şi fiecare jefuitor, violator şi criminal va fi găsit.

Kremlinul recunoaşte pierderile semnificative de trupe

Dmitri Peskov a fost întrebat la Sky News dacă războiul a este „umilitor”, având în vedere că Rusia s-a retras din capitală, a pierdut mii de soldaţi şi că preşedintele Volodimir Zelenski este încă la putere.

Peskov a spus că aceasta a fost o "înţelegere greşită" a ceea ce s-a întâmplat.

Dar, întrebat din nou dacă Rusia a pierdut mii de soldaţi, el a spus: "Da, avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi".

El a adăugat apoi că retragerea din regiunea Kiev şi din oraşul Cernihiv din nordul ţării a fost un "act de bunăvoinţă" pentru a "ridica tensiunea" în timpul negocierilor de pace.

În interviu, Peskov a repetat motivele Rusiei pentru ceea ce descrie ca fiind o "operaţiune militară specială", spunând că Ucraina a devenit "antirusească" şi că Rusia este "foarte nervoasă" deoarece NATO "a început să se apropie de graniţele noastre".

Rusia a declarat anterior că 1.351 de soldaţi au fost ucişi. Bilanţul complet al morţilor nu este cunoscut, dar un oficial NATO a fost citat de presa americană ca fiind între 7.000 şi 15.000 de morţi, iar în SUA există estimări similare.

Situaţia actuală

  • Kremlinul a recunoscut că a suferit "pierderi semnificative" de trupe în invazia în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speră ca oraşul asediat Mariupol să fie "eliberat de batalioanele naţionaliste" cât mai curând.
  • Un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate din apropierea staţiei Barvinkove din regiunea Doneţk a blocat plecarea a trei trenuri de evacuare, potrivit unor rapoarte. Mii de pasageri care ar fi trebuit să fie evacuaţi cu trenurile sunt blocaţi în gară, potrivit postului de presă ucrainean Hromadske.
  • Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri în Borodyanka, un oraş situat la aproximativ 25 km vest de Bucha.
  • Ucraina se pregăteşte pentru o nouă ofensivă rusă pe frontul său estic, în timp ce forţele ruseşti se retrag de la periferia distrusă a Kievului pentru a se regrupa şi a-şi intensifica atacurile în regiunea Donbas.
  • Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat că mai mult de 100.000 de persoane trebuie să fie evacuate de urgenţă din oraş. Vorbind la televiziunea naţională, el a descris situaţia din oraşul-port ucrainean drept o catastrofă umanitară.
  • Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului din cauza rapoartelor privind "încălcări şi abuzuri grave şi sistematice ale drepturilor omului" de către trupele ruseşti

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici