LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 533. Ucraina a anunţat un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă blocate în porturile sale / Drone doborâte de ruşi în Crimeea şi lângă Moscova / Rus arestat de Moscova pentru spionaj

  • Zelenski solicită avioane F-16 şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a respinge orice bombardament rusesc.
  • „Diavolii de pe Nipru" au atacat un sat ocupat de inamicii ruşi, provocându-le pierderi dureroase.
  • Ucraina a anunţat joi un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă blocate în porturile sale de la izbucnirea războiului, un nou test al blocadei de facto a Rusiei.
  • Bombardamentul rusesc asupra oraşului Zaporojie omoară două persoane.
  • Canada sancţionează Belarus pentru sprijinirea războiului Rusiei în Ucraina şi opresiune pe plan intern.
  • Kyiv Post: Ucraina are 165 de tancuri Leopard. Tancurile Abrams sunt pe drum.
7012 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 533. Ucraina a anunţat  un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă blocate în porturile sale / Drone doborâte de ruşi în Crimeea şi lângă Moscova / Rus arestat de Moscova pentru spionaj

Războiul din Ucraina, ziua 533. Ucraina a anunţat un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă blocate în porturile sale / Drone doborâte de ruşi în Crimeea şi lângă Moscova / Rus arestat de Moscova pentru spionaj

UPDATE Ucraina anunţă un coridor umanitar ce va testa în esenţă blocada rusă

Ucraina a anunţat joi un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă blocate în porturile sale de la izbucnirea războiului, un nou test al blocadei de facto a Rusiei.

Cel puţin iniţial, coridorul se va aplica navelor de containere, care au fost blocate în porturile ucrainene de la invazia din 2022 şi care nu au fost acoperite de acordul care a deschis porturile pentru transporturile de cereale anul trecut.

Planul Ucrainei va fi un test major al capacităţii Ucrainei de a redeschide căile maritime într-un moment în care Rusia încearcă să îşi reimpună blocada de facto, după ce a renunţat luna trecută la acordul privind cerealele.

Într-o declaraţie, marina ucraineană a spus că rutele au fost deja propuse de Ucraina direct Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI).

Rutele ar urma "să fie folosite în principal pentru navele civile care se află în porturile ucrainene Chornomorsk, Odesa şi Pivdenny de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie 2022".

UPDATE  - Contraofensiva ucraineană continuă în zona Bahmut

Forţele ucrainene îşi continuă ofensiva în sectorul Bahmut, în timp ce, în sectorul Kupiansk, ruşii încearcă să spargă apărarea trupelor ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, Serhi Cherevati, în timpul unei transmisiuni TV în direct, susţine Ukrinform. În Bahmut, a explicat el, „trupele noastre pun presiune puternică asupra inamicului, distrugându-i personalul şi echipamentul. Inamicul încearcă cu disperare să reziste, folosind toate tipurile de artilerie”. Kupiansk, a adăugat el, „este un sector în care inamicul încearcă să ia iniţiativa”. Totuşi, a subliniat el, „măsurile luate” fac posibilă „stăpânirea situaţiei”.

UPDATE  - Represiune asupra reţelelor private virtuale care ocolesc cenzura de stat

În ultima săptămână, probabil că autorităţile ruse şi-au intensificat eforturile de a bloca accesul cetăţenilor la reţelele private virtuale (VPN), care le permit, de asemenea, să ocolească cenzura impusă de stat, a scris Ministerul Apărării pe Twitter britanic în actualizarea zilnică a informaţiilor. Multe dintre cele mai populare VPN-uri au devenit inutilizabile în unele regiuni ale Rusiei, subliniază raportul, adăugând că aceste reţele permit, de asemenea, utilizatorilor să-şi ascundă accesul la Internet şi să menţină confidenţialitatea. VPN-urile sunt extrem de populare în Rusia, în ciuda faptului că sunt ilegale din 2017. Ele permit utilizatorilor să acceseze surse de ştiri internaţionale obiective, inclusiv despre războiul din Ucraina, comentează experţii londonezi.

UPDATE  - Scurgere de vapori din reactorul 4 al centralei nucleare Zaporojie

Administraţia pro-rusă a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a anunţat că reactorul numărul 4 al centralei controlate de Moscova a fost mutat de la o oprire „la cald” la una „la rece” din cauza unei scurgeri de vapori, relatează Interfax. „Personalul uzinei a detectat o scurgere în conductele celui de-al treilea generator de abur în timpul funcţionării celei de-a patra unităţi a centralei nucleare Zaporojie”, se arată într-un comunicat. „S-a decis oprirea reactorului pe vreme rece, pentru a asigura funcţionarea fără probleme în timpul sezonului de toamnă şi iarnă şi funcţionarea echipamentului”.

UPDATE  - Pro-ruşii din Zaporojie: rachetele Kievului, doborâte 

Sistemele ruseşti de apărare aeriană doboară aproape toate rachetele Storm Shadow şi Himars. Forţele ucrainene au încercat să ţintească aşezările din regiunea Zaporojie. Guvernatorul interimar pro-rus Evgheni Baliţki a declarat la televizor în direct, afirmaţiile fiind preluate de Tass. „Apărarea antiaeriană a început să funcţioneze”, a explicat el, făcând un bilanţ al doborârii rachetelor Himars şi Storm Shadow.

UPDATE  - Explozii şi un incendiu imens la periferia Moscovei, în Domodedovo

Explozii şi un incendiu vast au zguduit oraşul rus Domodedovo, aflat la 37 km sud de Moscova, la primele ore ale zilei de astăzi: mai multe canale ruseşti de Telegram scriu, citând martori oculari, după cum relatează Ukrinform. Exploziile de astăzi urmează doborârii de către sistemele ruseşti de apărare aeriană a două drone în noaptea de marţi spre miercuri: una în zona Domodedovo şi alta în apropiere de autostrada Minskoe, anunţase ieri dimineaţă primarul capitalei, Serghei Sobianin.

UPDATE  - Moscova: cetăţean rus arestat pentru spionaj

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că a arestat un cetăţean rus cu reşedinţa în Samara, sub acuzaţia de trădare, pentru că a trimis date privind deplasarea soldaţilor ruşi către serviciile speciale ucrainene, anunţă Tass. „Activităţile ilegale ale unui cetăţean al Federaţiei Ruse, rezident al regiunii Samara, implicat în înaltă trădare, îndreptate împotriva securităţii Rusiei, au fost suprimate”, a spus FSB.

UPDATE  - Kiev: centrala nucleară de la Zaporojie, în pragul unei pene de curent

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi-a pierdut conexiunea la linia principală de înaltă tensiune aseară şi „este în pragul unei noi pane”, a scris compania de stat de energie nucleară Energoatom, din Ucraina, pe Telegram. „La 10 august, centrala nucleară Zaporojie ocupată temporar şi-a pierdut conexiunea la linia sa principală de transport extern, cu o tensiune de 750 kV. Ulterior, centrala a trebuit să treacă la singura linie de rezervă disponibilă de 330 kV, a cărei deconectare ameninţă pierderea de energie externă”, se arată într-o notă.

UPDATE - atacul rusesc asupra Zaporojie: 3 morţi

Bilanţul bombardamentului rusesc de ieri asupra Zaporojie a crescut la trei morţi şi nouă răniţi, inclusiv un copil: şeful administraţiei militare regionale, Iuri Malashko, a anunţat pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Trei morţi şi nouă răniţi, inclusiv un bebeluş de 11 luni - rezultatul unui atac asupra centrului regional. O rachetă rusă a ucis un bărbat de 43 de ani şi o femeie tinere de 19 şi 21 de ani”, a spus Malashko. 

UPDATE  - Polonia îşi întăreşte graniţele

UPDATE  - Ucraina: maxi-atac cu drone ruseşti în vest, distrugând un depozit de petrol în regiunea Rivne

Forţele ruse au lansat peste noapte o lovitură „masivă” cu drone în regiunea Rivne, din vestul Ucrainei, distrugând un depozit de petrol din districtul Dubno. Şeful administraţiei militare regionale, Vitaliy Koval, a anunţat acest lucru pe Telegram, după cum a raportat Kyiv Independent. Dubno este situat la aproximativ 125 km de graniţa cu Polonia. „În timpul nopţii, regiunea Rivne a suferit un atac masiv de drone. Din păcate, un depozit de petrol din districtul Dubno a fost distrus. Nu au fost victime”, a scris Koval. Cel puţin 45 de membri ai echipelor de salvare lucrează la faţa locului.

UPDATE  - Moscova: 13 drone ale Kievului, doborâte în Crimeea şi lângă Moscova

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât 13 drone ucrainene, scrie Tass. „Peste noapte, încercările regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu vehicule aeriene fără pilot au fost dejucate pe teritoriul regiunilor Kaluga şi Moscova, precum şi în oraşul Sevastopol”, a transmis ministerul.

Două drone care zburau în direcţia Moscovei au fost distruse de sistemele de apărare aeriană peste districtul Maloiaroslavski din regiunea Kaluga şi pe teritoriul districtului Odintsovo din regiunea Moscovei. „În apropierea oraşului Sevastopol, 2 UAV (vehicule aeriene fără pilot) au fost lovite de sistemele de apărare aeriană, alte 9 au fost suprimate prin intermediul războiului electronic şi, neatingând ţinta, s-au prăbuşit în Marea Neagră. Nu au fost raportate victime sau pagube”, se arată în comunicat.

Anterior, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că două UAV-uri de atac care zburau spre Moscova au fost doborâte de forţele de apărare aeriană în jurul orei 4 dimineaţa, ora locală.

UPDATE  - Primarul Moscovei:  Mai multe drone au fost doborâte deasupra Moscovei

Două drone de atac au fost interceptate în drum spre Moscova, la ora locală 4 dimineaţa, pe 10 august, a susţinut primarul Serghei Sobyanin prin Telegram.

UPDATE  - Washington Post: Tancurile Leopard vor fi trimise în Ucraina prin intermediul unui broker belgian

Zeci de tancuri Leopard 1 ar putea fi supuse recondiţionării şi expediate în Ucraina, în urma achiziţiei de către un cumpărător nedezvăluit de la un dealer privat belgian, potrivit Washington Post.

UPDATE  - Kyiv Post: Ucraina are 165 de tancuri Leopard

30 de tancuri donate din Belgia creşte numărul ,,leoparzilor" ucraineni la 165. Alte câteva zeci de tancuri, printre care şi M1 Abrams, sunt pe drum.

UPDATE  - Rusia prelungeşte războiul până în 2026 şi rescrie istoria 

Potrivit unui apel interceptat de serviciile ucrainene, Rusia intenţionează să prelungească războiul în Ucraina până în anul 2026.

Autorităţile de la Moscova au dezvăluit un nou manual şcolar de istorie falsă care urmăreşte să justifice războiul (,,operaţiunea militară specială") împotriva Ucrainei şi acuză Occidentul că încearcă să distrugă Rusia. Manualul mai susţine în mod fals că austriecii au creat drapelul ucrainean. 

UPDATE  - Administraţia Biden va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de câteva miliarde de dolari

Administraţia Biden va dezvălui pe 10 august un nou pachet de ajutor cu fonduri suplimentare şi armament destinate Ucrainei, transmite Politico .

UPDATE  10 AUGUST - Diavolii de pe Nipru au atacat un sat ocupat de inamicii ruşi 

Forţele speciale ucrainene au atacat un sat ocupat de ruşi. Încă nu se ştie care ar fi fost rezultatul, dar atacul, potrivit Kyiv Post, a cauzat „nişte probleme inevitabile şi extrem de dureroase” forţelor Moscovei.

UPDATE  -  Bombardamentul rusesc asupra oraşului Zaporojie omoară două persoane/ Canada sancţionează Belarus 

Două persoane au fost ucise în urma unui bombardament rusesc asupra oraşului Zaporojie, informează ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a distribuit imagini cu fumul care se ridică şi o biserică parţial distrusă în urma unui incendiu, susţine BBC.  

Potrivit Kyiv Independent, Canada a sancţionat Belarus pentru sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei.

Canada a mai sancţionat regimul dictatorial de la Minsk condus de Alexandr Lukaşenko, precum şi nouă persoane şi şapte entităţi acuzate pentru complicitate în operesiunea asupra populaţiei pe plan intern. 

Ştirea iniţială -  Zelenski solicită avioane F-16 şi sisteme de apărare antiaeriană

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a transmis pe contul său oficial de Facebook că a avut discuţii importante cu militarii săi şi cu oficiali ucraineni cheie dintr-un cerc îngust.

,,Am analizat situaţia actuală în prim plan,  în principalele direcţii ale acţiunilor noastre ofensive. Lucrurile care se rezolvă. Şi ce anume are nevoie de întăriri. Şi ce plănuim pentru viitorul apropiat (...). În afară de asta, a existat şi o comunicare specială  cu comandanţii noştri, Şeful Biroului, şi cu partenerii noştri internaţionali espre furnizarea muniţiei şi echipamentului soldaţilor noştri. 

Sarcina tuturor celor din Ucraina este de a creşte potenţialul capacităţilor noastre pe front şi de a slăbi inamicul. Slavă tuturor celor care luptă pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi! Slavă tuturor celor care salvează vieţi!
Slavă Ucrainei!", a comentat preşedintele. 

Preşedintele ucrainean a solicitat ca avioanele F-16 să fie furnizate Ucrainei mai rapid. El a mulţumit Germaniei pentru că a oferit Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antirachetă Patriot, dar a spus că forţele ruse sunt încă capabile să lanseze lovituri cu rachete asupra Zaporojie,  ucigând civili.

„În fiecare zi, în fiecare săptămână, lucrăm pentru a ne asigura că forţele care ne protejează cerul au mai multe sisteme de apărare aeriană şi rachete pentru ele (...).

Întregul nostru teritoriu are nevoie de mult mai multe sisteme de apărare aeriană decât avem acum (...). Nu am nicio îndoială că F-16 vor fi pe cerul nostru”, a concluzionat Zelenski, potrivit Pravda

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici