LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 580. X-ul lui Elon Musk este un cuibuşor de putinişti, avertizează Comisia Europeană/ Un nou atac cu drone asupra portului Ismail, la graniţa cu România / Suedia va adera la NATO dacă Turcia primeşte avioane F-35 /Viktor Sokolov este în viaţă

  • Platforma X a lui Elon Musk este un cuibuşor de putinişti şi dezinformare, susţine Comisia Europeană.
  • Turcia va ratifica aderarea Suediei la NATO dacă SUA aprobă vânzările de F-16 către Ankara
  • Ministerul rus al Apărării a publicat pe 26 septembrie un videoclip al unei întâlniri între conducerea militară cu amiralul Viktor Sokolov, raportat anterior de Ucraina ca fiind ucis
4066 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 580. X-ul lui Elon Musk este un cuibuşor de putinişti, avertizează Comisia Europeană/ Un nou atac cu drone asupra portului Ismail, la graniţa cu România / Suedia va adera la NATO dacă Turcia primeşte avioane F-35 /Viktor Sokolov este în viaţă

Володимир Зеленський, Facebook

 

UPDATE - Platforma X a lui Elon Musk - cuibuşor de putinişti 


Comisia UE numeşte platforma socială X principală sursă de dezinformare. Vicepreşedintele Comisiei UE, Vera Jourova, a menţionat că, în comparaţie cu alţi jucători importanţi, cum ar fi Facebook, Google, YouTube, TikTok sau LinkedIn, platforma X are cel mai mare grad de dezinformare.  


UPDATE -  Turcia va ratifica aderarea Suediei la NATO dacă SUA aprobă vânzările de F-16 către Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că parlamentul turc va ratifica aderarea Suediei la NATO dacă SUA aprobă vânzarea avioanelor sale de luptă F-16 către Ankara, a informat Reuters pe 26 septembrie.

UPDATE -  Amiralul rus trăieşte! 

Ministerul rus al Apărării a publicat pe 26 septembrie un videoclip al unei întâlniri între conducerea militară cu amiralul Viktor Sokolov, raportat anterior de Ucraina ca fiind ucis, alăturându-se la întâlnire printr-un apel video. The Kyiv Independent nu a putut verifica imediat data la care a avut loc întâlnirea.

UPDATE - Ucraina loveşte postul de comandă rusesc din regiunea Herson ocupată cu lansatoare HIMARS  

UPDATE Ucrainenii au distrus staţia care alimentează cu electricitate o bază din Mariupol

Partizanii ucraineni au perturbat alimentarea cu energia electrică a bazei militare, a anunţat consilierul ucrainean al primarul oraşului Mariupol.

„În Mariupol, rezistenţa a neutralizat staţiile de transformare între districtul Mariupol şi satul Stariy Krym, care a furnizat ocupanţilor electricitate", a anunţat consilierul Petro Andriuşchenko, pe Telegram.

Consilierul a plecat din Mariupol după ce acesta a fost ocupat de ruşi. El utilizează informaţii provenite de la persoane care au rămas în zonele ocupate. 

UPDATE Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, fotografiat de "la lucru"

Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse a Mării Negre şi unul dintre cei mai înalţi ofiţeri de marină ai Rusiei, a fost fotografiat participând la o videoconferinţă marţi, la o zi după ce forţele speciale ucrainene au declarat că l-au ucis.

UPDATE ISW: Putin vrea să îşi facă "trupe de asalt", dar pare că nu are oameni

Oficialii militari ruşi continuă să îşi consolideze forţele armate, în ciuda "multitudinii de probleme endemice de mobilizare" cu care se confruntă ţara, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Moscova vrea să revină în Consiliul ONU pentru drepturile omului

Chiar săptămâna trecută, un raport al Naţiunilor Unite a afirmat că situaţia drepturilor omului în Rusia s-a "deteriorat semnificativ" de la invazia sa în Ucraina.

La şase săptămâni după invadarea Ucrainei, Adunarea Generală a ONU a suspendat locul Rusiei în Consiliul pentru drepturile omului din Geneva, format din 47 de ţări membre.

În prezent, se pare că Rusia încearcă să fie revină în acest organism, într-un vot care va fi considerat un test decisiv în ceea ce priveşte nivelul de susţinere pe care naţiunea îl are la nivel internaţional.

BBC spune că a obţinut o copie a documentului de poziţie pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU, cerându-le sprijinul la votul de luna viitoare.

UPDATE Un atac aerian rusesc avariază portul ucrainean Ismail

Un atac aerian al Rusiei, în cursul nopţii, asupra portului ucrainean cheie de export de cereale Ismail a rănit două persoane şi a avariat infrastructura, a declarat marţi guvernatorul regiunii Odesa.

O clădire a portului, instalaţii de depozitare şi peste 30 de camioane şi maşini au fost avariate în atacul care a durat mai mult de două ore, a declarat Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Armata ucraineană a raportat că a doborât 26 dintre cele 38 de drone de atac de fabricaţie iraniană despre care a spus că au fost lansate de Rusia.

Moscova şi-a intensificat atacurile aeriene asupra porturilor ucrainene de Dunăre, inclusiv Izmail şi Reni. Acestea se află la graniţa cu România.

UPDATE Rusia a pierdut 276.670 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 276.670 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 400 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.672 de tancuri, 8.496 de vehicule blindate de luptă, 8.763 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.299 de sisteme de artilerie, 792 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 533 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.924 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE Baerbock: Poporul german continuă să susţină Ucraina

Într-un interviu acordat CNN la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că societatea germană continuă să sprijine Ucraina.

Întrebată dacă sprijinul german pentru Ucraina este în scădere din cauza problemelor economice, Baerbock a răspuns cu un "nu" categoric.

"În astfel de vremuri, trebuie să iei decizia corectă de a sprijini Ucraina", a spus Baerbock, adăugând că este responsabilitatea conducerii politice să găsească soluţii şi să creeze programe sociale pentru a compensa dezavantajele economice.

Germania este cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite.

UPDATE Zelenski mulţumeşte SUA după ce tancurile Abrams au ajuns în Ucraina

Tancurile americane Abrams au sosit în Ucraina şi "se pregătesc pentru a întări brigăzile noastre", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Sunt recunoscător aliaţilor noştri pentru îndeplinirea acordurilor! Căutăm noi contracte şi extindem geografia aprovizionării", a spus Zelenski într-o declaraţie pe Telegram.

Pentagonul a confirmat că primul lot, care include 31 de tancuri Abrams, a ajuns în Ucraina. Capacitatea blindată adaugă o componentă terestră puternică trupelor ucrainene.

UPDATE Rusia afirmă că respinge atacurile ucrainene asupra regiunilor de frontieră şi Crimeei

Forţele ruse au zădărnicit luni atacurile ucrainene cu rachete şi drone asupra Crimeei şi a regiunilor de la graniţa cu Ucraina, au declarat oficiali.

Apărarea aeriană a doborât patru drone ucrainene deasupra regiunii vestice Kursk şi şapte drone deasupra regiunii vecine Belgorod, au raportat Ministerul rus al Apărării şi oficiali regionali.

De asemenea, forţele ruse au oprit luni un atac cu rachete deasupra celui mai mare oraş din Crimeea, Sevastopol, a declarat ministerul apărării.

Mihail Razvozhaev, guvernatorul numit de Rusia în Sevastopol, a declarat că apărarea aeriană a doborât racheta în apropierea aerodromului militar Belbek din regiune, fără a oferi alte detalii. 

Nu au fost raportate pagube semnificative sau victime.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns când i-a fost solicitat de către Reuters să confirme sau să infirme că amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Mării Negre şi unul dintre cei mai înalţi ofiţeri de marină ai Rusiei, a fost ucis.

Cu toate acestea, autorităţile instalate de Moscova la Sevastopol luau măsuri suplimentare pentru a face faţă atacurilor sporite ale Ucrainei asupra Crimeei, o regiune critică ce oferă o platformă de unde Rusia a lansat multe dintre atacurile sale aeriene asupra Ucrainei în războiul care durează de 19 luni.

Dacă se confirmă, uciderea lui Sokolov ar fi una dintre cele mai semnificative lovituri ale Kievului asupra Crimeei, pe care Rusia a confiscat-o şi anexat-o de la Ucraina în 2014.

„După lovitura asupra sediului Flotei ruse a Mării Negre, 34 de ofiţeri au murit, inclusiv comandantul Flotei ruse a Mării Negre. Alţi 105 ocupanţi au fost răniţi. Clădirea sediului nu poate fi restaurată”, au declarat forţele speciale ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Nu a fost clar cum au numărat forţele speciale ucrainene morţii şi răniţii în urma atacului.

Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul. Fiecare parte a exagerat uneori pierderile inamicului în război şi spune puţine lucruri despre propriile pierderi.

Într-o declaraţie după atac, Ministerul rus al Apărării a declarat că un militar a fost dat dispărut, revizuind o declaraţie anterioară potrivit căreia bărbatul a fost ucis. Apărarea aeriană a doborât cinci rachete, a precizat ministerul.

Ucraina şi-a intensificat atacurile în Marea Neagră şi în Peninsula Crimeea şi a început să folosească rachete pe lângă dronele de asalt. Kievul a declarat că distrugerea flotei ruseşti din Marea Neagră ar accelera semnificativ sfârşitul războiului.

La începutul acestei luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat un şantier naval din Marea Neagră cu 10 rachete de croazieră.

Ca un posibil indiciu al gravităţii recentelor atacuri ucrainene asupra Sevastopolului, guvernatorul oraşului, instalat de Rusia, a organizat luni o întâlnire pentru a elabora sisteme mai bune de apărare şi de avertizare a atacurilor pentru oraş.

„Înţelegem că am trecut într-o nouă situaţie care necesită un răspuns sistemic”, au citat agenţiile ruseşti că guvernatorul Mihail Razvozhayev a declarat guvernului său.

„Anterior, noi şi armata noastră ne-am confruntat cu atacuri din partea unor vehicule fără pilot ... Acum totul s-a schimbat şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest tip de ameninţare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici