LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 742. 38 de drone ale ruşilor au fost doborâte de armata ucraineană / Casa Albă afirmă că Zelenski nu a cerut niciodată trupe străine / Liderul Argentinei intenţionează să viziteze Kievul în iunie / Trupele NATO se apropie de Rusia / Rusia nu recunoaşte mandatele emise de Curtea Penală Internaţională

  • Armata ucraineană a doborât 38 din cele 42 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au precizat reprezentanţii Forţelor Aeriene.
  • Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina şi nici preşedintele Volodimir Zelenski nu a cerut o astfel de asistenţă, transmite Casa Albă.
  • Liderul Argentinei, Javier Milei, intenţionează să viziteze Kievul în luna iunie.
  • Trupele NATO se apropie de Rusia, în cadrul exerciţiului Steadfast Defender 24, informează Monitorul Apărării şi Securităţii.
  • Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională.
2094 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 742. 38 de drone ale ruşilor au fost doborâte de armata ucraineană / Casa Albă afirmă că Zelenski nu a cerut niciodată trupe străine / Liderul Argentinei intenţionează să viziteze Kievul în iunie / Trupele NATO se apropie de Rusia / Rusia nu recunoaşte mandatele emise de Curtea Penală Internaţională

Războiul din Ucraina, ziua 742. 38 de drone ale ruşilor au fost doborâte de armata ucraineană

UPDATE Atacul cu rachete al Rusiei asupra Odesa nu are legătură cu vizita lui Zelenski şi a premierului grec

Vizita preşedintelui Volodimir Zelenski la Odesa pe 6 martie nu a fost motivul care a stat la baza atacului cu rachete al Rusiei asupra oraşului în aceeaşi zi, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei.

UPDATE Cameron: Londra este gata să împrumute Ucrainei toate activele ruseşti îngheţate în Marea Britanie

Activele vor fi folosite ca o garanţie pentru plata reparaţiilor, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

UPDATE Atac cu drone la Odesa, lângă locul în care se aflau preşedintele Ucrainei şi premierul Greciei

UPDATE Atac cu rachete al Rusiei în Ucraina, un mort şi şapte răniţi

UPDATE Republica Moldova avertizează asupra interferenţelor ruseşti în alegeri şi în aderarea ţării la UE

Agenţia de informaţii a Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze ţara în timp ce aceasta se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale şi pentru un referendum privind aderarea la UE, a relatat Radio Europa Liberă, citat de Kyiv Independent.

,,Detaliile indică strategii pentru 2024 şi 2025 care implică susţinerea actorilor politici pro-ruşi cu legături cu serviciile de informaţii, grupurile de crimă organizată şi conducerea Kremlinului", a declarat Musteaţă într-o conferinţă de presă la 5 martie, potrivit sursei citate.

UPDATE Dmitri Peskov: Democraţia rusă este cea mai bună şi va fi dezvoltată în continuare

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a afirmat, în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului, că ,,democraţia" rusă este cea mai bună şi va fi dezvoltată în continuare, scrie agenţia rusă RIA Novosti. 

 ,,Nu vom mai tolera criticile la adresa democraţiei noastre şi afirmaţiile potrivit cărora aceasta nu este ceea ce ar trebui să fie. Democraţia noastră este cea mai bună şi vom continua să o construim", a declarat oficialul. 

UPDATE WSJ: Comandourile ucrainene luptă împotriva influenţei ruseşti în Sudan

Mici echipe ale armatei ucrainene au luat parte la ostilităţile din Sudan, ajutându-l pe liderul ţării să respingă forţele rebele susţinute de Grupul Wagner, a relatat Wall Street Journal pe 6 martie, citând oficiali militari ucraineni şi sudanezi.

UPDATE Zelenski se va întâlni cu premierul Greciei la Odesa

Întâlnirea celor doi lideri va avea loc înainte de călătoria premierului grec în România, a relatat postul de presă Kathimerini, citat de Kyiv Independent.

UPDATE Atacul asupra navei ruseşti Serghei Kotov a provocat cel puţin 27 de răniţi

Cu o zi înainte, trupele ucrainene au raportat că şapte marinari ruşi au fost ucişi, şase răniţi şi 52 de membri ai echipajului care se aflau la bordul navei au putut fi evacuaţi, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Franţa şi Republica Moldova vor semna joi un pact de apărare pe fondul temerilor de destabilizare rusească

Republica Moldova şi Franţa vor semna joi un acord de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a consolida capacităţile fostului stat sovietic, informează Reuters.

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze, acordurile de apărare şi cooperare economică vor fi semnate în cadrul întâlnirii dintre Emmanuel Macron şi Maia Sandu, programată la Paris.

UPDATE Iulia Navalnaia îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva lui Putin în ziua alegerilor

UPDATE Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională

CPI a declarat marţi că a emis mandate de arestare pentru comandanţii ruşi de rang înalt Serghei Kobylash şi Viktor Sokolov pentru lovituri cu rachete împotriva infrastructurii electrice ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma, care a înfiinţat CPI, Moscova nu recunoaşte mandatele, scrie Reuters.

UPDATE Trupele NATO se apropie de Rusia, în cadrul exerciţiului Steadfast Defender 24

NATO a lansat luna aceasta cel mai mare exerciţiu din ultimii aproape 40 de ani, simulând un conflict cu un adversar egal. Exerciţiul Steadfast Defender va implica aproximativ 90.000 de militari din ţările NATO şi Suedia, proaspăt aliată. România participă cu trupele dislocate în Polonia şi ofiţeri de stat major, informează Monitorul Apărării şi Securităţii

UPDATE Europa face eforturi pentru a face rost de muniţie pentru Ucraina

Sute de cehi şi câţiva ucraineni lucrează non-stop în estul Cehiei pentru a transforma câteva clădiri care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un centru de aprovizionare cu arme şi muniţii pentru Ucraina, relatează Reuters.

Iniţiativa face parte din eforturile Europei de a furniza Kievului arme pentru a respinge forţele ruseşti, după blocarea ajutorului militar american, care a fost coloana vertebrală a sprijinului internaţional.

Vizitând instalaţia Sternberk, deţinută de producătorul privat ceh de arme Excalibur Army, generalul Onno Eichelsheim, şeful armatei olandeze, a descris urgenţa situaţiei, pe măsură ce pierderile Kievului cresc în estul şi sudul Ucrainei.

UPDATE Ucraina este dispusă să accepte restricţii în schimburile sale comerciale cu Uniunea Europeană

Taras Kachka a declarat într-un interviu pentru Financial Times că administraţia de la Kiev este în favoarea unor noi restricţii asupra importurilor agricole ucrainene, deşi Uniunea Europeană trebuie să interzică şi exporturile agricole ruseşti care ajung în continuare în ţările UE prin Belarus şi ţările baltice.

"Poate că, pentru o perioadă de tranziţie, acest tip de ... abordare gestionată a fluxurilor comerciale dintre Ucraina şi UE este ceva de care avem nevoie cu toţii", a spus Kachka. Dar el a adăugat: "În ceea ce priveşte grâul, nu Ucraina cauzează probleme agricultorilor polonezi, ci Rusia.", relevă sursa citată.

UPDATE Preşedintele Argentinei intenţionează să viziteze Kievul în luna iunie

Preşedintele Argentinei, Javier Milei, ar putea vizita Kievul în luna iunie a acestui an, în cadrul unui turneu european mai amplu, în semn de susţinere pentru Ucraina, a relatat portalul de ştiri Infobae la 5 martie, potrivit Kyiv Independent.

Comparat cu fostul preşedinte american Donald Trump în privinţa caracterului excentric, Milei şi-a exprimat în mod repetat un sprijin ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii ruseşti.

Aceasta ar fi prima vizită a unui lider sud-american în Ucraina de la izbucnirea războiului de amploare şi una dintre puţinele călătorii efectuate în ţara asediată de către un lider latino-american. Preşedintele de atunci al Guatemalei, Alejandro Giammattei, a vizitat Kievul în calitate de prim şef de stat latino-american în 2022.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 420.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 420.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 1.250 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.678 de tancuri, 12.728 de vehicule blindate de luptă, 13.479 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.308 sisteme de artilerie, 1.008 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 701 sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.921 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Casa Albă: Zelenski nu a cerut trupe americane în Ucraina

,,Nu vor fi trupe americane pe teren luptând în interiorul Ucrainei", a declarat Kirby reporterilor, vorbind în numele preşedintelui american Joe Biden, notează Kyiv Independent.

"Şi ştiţi ce? Preşedintele Zelenski nu cere aşa ceva. El cere doar instrumentele şi capacităţile. El nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru ţara sa", a completat Kirby.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Forţele ruse au atacat cu cinci rachete S-300 din părţile ocupate ale regiunii Doneţk, în timp ce dronele au fost lansate din Crimeea ocupată, precum şi din regiunea Kursk şi din oraşul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din sudul Krasnodar Krai.

Rusia a folosit drone Shahed furnizate de Iran asupra unor ţinte din interiorul Ucrainei.

Grupurile mobile de foc şi unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ucrainene au respins atacul deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Odesa, Herson, Khmelnytskyi, Cherkasy, Harkov, Vinniţa şi Sumî.

Mai devreme în cursul nopţii, forţele ruse au lansat un val de drone de atac asupra oraşului ucrainean Sumî din nord-estul Ucrainei, lovind mai multe zone ale oraşului, potrivit administraţiei militare regionale. Administraţia a precizat că toate persoanele rănite primesc îngrijiri medicale, dar nu a oferit detalii privind numărul victimelor sau amploarea pagubelor.

De asemenea, mai multe explozii au fost raportate în cursul nopţii în Odesa şi Khmelnytskyi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici