LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 772. Ucraina a aflat că Rusia va declanşa o contraofensivă majoră spre sfârşitul lunii mai / Moscova reclamă controlul unui sat-cheie din Doneţk / UNICEF a donat vaccinuri pentru copii

  • Antony Blinken a declarat reporterilor că NATO este ,,intens concentrată asupra viitorului" şi a spus că se discută o cale de aderare a Ucrainei în viitor.
  • Centrala nucleară din Zaporojie se află ,,la un pas de pană de curent" după un atac cu obuze din partea Rusiei.
  • Zelenski sancţionează mai mulţi oameni de afaceri ucraineni şi mai multe companii din Ucraina.
  • Rusia susţine că ar fi găsit dovezi ale implicării Ucrainei în atacul de la Crocus City din Moscova.
  • Ucraina a efectuat un atac asupra unei baze aeriene militare din interiorul Rusiei.
2738 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 772. Ucraina a aflat că Rusia va declanşa o contraofensivă majoră spre sfârşitul lunii mai / Moscova reclamă controlul unui sat-cheie din Doneţk / UNICEF a donat vaccinuri pentru copii

Războiul din Ucraina, ziua 772. NATO caută o cale pentru aderarea Ucrainei

UPDATE Moscova recâştigă controlul asupra unui alt sat din regiunea Doneţk

Rusia pretinde controlul asupra unui alt sat din regiunea Doneţk, regiune din estul Ucrainei. Potrivit celor raportate de agenţia Tass, trupele ruse au cucerit în ultimele ore Vodiane, care se află chiar la sud-vest de Avdiivka, un oraş strategic care a fost scena unor lupte aprige şi a căzut în mâinile Rusiei în februarie.

UPDATE Kiev: Moscova pregăteşte o contraofensivă majoră pentru sfârşitul lunii mai

Rusia ar putea lansa o nouă contraofensivă majoră în Ucraina „la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie”. Aceasta este predicţia consilierului prezidenţial ucrainean Andrei Iermak, reiterând solicitarea Kievului de a avea noi „sisteme de apărare aeriană” cât mai curând posibil. „Ştim că Putin pregăteşte o nouă mobilizare şi ne aşteptăm ca noi operaţiuni pentru o contraofensivă rusă să înceapă la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie”, a spus Iermak, într-un interviu acordat ediţiei americane „Politico”. Din acest motiv, a insistat el, „avem nevoie urgent de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru că fără acestea este imposibil să ne apărăm oraşele”. 

UPDATE UNICEF ​​livrează în Ucraina peste 100.000 de doze de vaccinuri pentru copii

UNICEF, cu sprijinul Guvernului Japoniei şi al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a livrat Ucrainei 108.200 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei, întărind programul naţional de vaccinare. „Această aprovizionare de vaccinuri este suficientă pentru a oferi câte o doză la 100.000 de copii. Vaccinarea este singura protecţie împotriva rujeolei, deoarece nu există leac. Vaccinarea ajută la protejarea copilului şi la prevenirea răspândirii infecţiilor, ceea ce este deosebit de important în timp de război”, spune Munir Mammadzade, reprezentant UNICEF în Ucraina. „Două doze de vaccin ROR, administrate la 12 luni şi 6 ani, asigură o protecţie eficientă”.

UPDATE Kiev, atacuri continue asupra Chasiv Iar, ruşi la 500 de metri distanţă

„Situaţia de la Chasiv Iar, în Doneţk, este foarte grea, luptele sunt continue, dar trupele ruse nu au reuşit să treacă prin apărarea ucraineană, se află la 500 de metri de oraş”: a declarat Andri Zadubinîi, purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, negând unele afirmaţii ruseşti conform cărora locaţia a căzut deja complet în mâinile armatei Kremlinului.

UPDATE Moscova: 201 civili ucişi de bombele ucrainene în Rusia în 3 luni

201 de civili au fost ucişi de bombardamentele ucrainene pe teritoriul Rusiei în primele trei luni ale anului, în timp ce 721 au fost răniţi, a declarat Ministerul de Externe, citat de agenţia Ria Novosti. Datele au fost furnizate astăzi într-un briefing de către ambasadorul Rodion Miroshnik, însărcinat cu înregistrarea „crimelor regimului de la Kiev”. În ultimele luni, bombardamentele ucrainene asupra regiunilor ruseşti s-au intensificat, în special în zonele de graniţă Belgorod şi Kursk.

UPDATE: Kiev, 60 de explozii pe aeroportul rusesc Rostov

Potrivit unei surse din serviciile de informaţii ucrainene, 20 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în atacul nocturn asupra aeroportului Morozovski din regiunea Rostov: „Este o operaţiune foarte importantă pentru că va reduce semnificativ potenţialul de luptă”. Martorii au declarat pentru UNIAN că au numărat peste 60 de explozii. Potrivit unor surse ucrainene, 6 avioane ruseşti au fost distruse în atacul nocturn, iar alte 8 au fost grav avariate.

UPDATE Bărbaţii din Ucraina care au împlinit 25 de ani, chemaţi la control medical pentru registrul militar

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat că birourile de înrolare militară vor începe să convoace cetăţenii din registrul militar care au împlinit vârsta de 25 de ani pentru a furniza date personale, a se supune controalelor medicale şi a completa documentele relevante, scrie The Kyiv Independent.

Anunţul vine după ce preşedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care reduce vârsta minimă a serviciului militar obligatoriu de la 27 la 25 de ani.

UPDATE Rusia susţine că ar fi găsit dovezi ale implicării Ucrainei în atacul de la Crocus City din Moscova

UPDATE Propaganda rusă vine cu noi idei. Ce fals a răspândit despre Zelenski

UPDATE Zelenski sancţionează mai mulţi oameni de afaceri ucraineni şi mai multe companii din Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat la 4 aprilie un ordin de sancţionare a mai multor oameni de afaceri ucraineni şi a zeci de companii.

Sancţiunile vizează blocarea activelor, restricţii asupra operaţiunilor comerciale, împiedicarea retragerii de capital din Ucraina, interdicţia de a achiziţiona terenuri şi alte restricţii, scrie The Kyiv Independent.

În total, 86 de companii se aflau pe lista de sancţiuni, majoritatea fiind ucrainene, însă lista conţine şi numele unor companii ruseşti şi chinezeşti.

UPDATE Lituania achiziţionează 3000 de drone pentru Ucraina

Lituania va achiziţiona 3.000 de drone lituaniene pentru Kiev şi va aloca 15 milioane de euro pentru programe de reabilitare a soldaţilor ucraineni răniţi, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal pe 5 aprilie, în timpul vizitei sale la Vilnius.

Totodată, Lituania va aloca Ucrainei 5 milioane de euro pentru educaţie şi 12 milioane de euro pentru reconstrucţia grădiniţelor şi şcolilor, crearea de noi adăposturi şi ajutorarea veteranilor, potrivit unei postări de pe canalul Telegram, relevă The Kyiv Independent.

UPDATE 20 de persoane ucise sau rănite în atacul asupra aerodromul Morozovsk

Nu mai puţin de 20 de membri ai personalului au fost ucişi sau răniţi în atacul cu drone ucrainene care a vizat baza aeriană militară Morozovsk, potrivit unei surse, scrie Sky News.

Sursa anonimă a serviciilor de informaţii ucrainene, care a vorbit cu Associated Press, nu a furnizat dovezi pentru afirmaţia lor - care nu este verificată.

UPDATE Lupte grele în estul Ucrainei. Ucrainenii neagă că ruşii au ajuns în suburbiile oraşului Ceasiv Iar

UPDATE Rusia atacă 16 localităţi din regiunea Herson în cursul nopţii. Zece persoane, rănite

În regiunea Herson, trupele ruseşti au bombardat 16 aşezări în cursul zilei de ieri, zece persoane fiind rănite, potrivit unui anunţ postat pe Facebook de către şeful administraţiei regionale de stat, Oleksandr Prokudin.

10 case private au fost avariate. Au fost lovite o cooperativă, un garaj şi o companie de sistem de transport al gazelor, care au avariat o conductă de gaz, o conductă de încălzire, colectoare solare şi structuri de susţinere.

În urma atacurilor, 10 persoane au suferit răni, scrie Ukrinform

UPDATE Ucraina este în negocieri cu Lituania privind un acord bilateral de securitate

Oficialii ucraineni şi lituanieni au avut o reuniune la 4 aprilie, în cadrul căreia au decis asupra punctelor-cheie şi a unui calendar pentru pregătirea unui acord bilateral de securitate, a anunţat Biroul prezidenţial al Ucrainei, scrie The Kyiv Independent

Biroul prezidenţial nu a dezvăluit alte detalii cu privire la rezultatele discuţiilor.

UPDATE Ucraina a efectuat un atac asupra unei baze aeriene militare din interiorul Rusiei

Ucraina a efectuat ,,lovituri coordonate" peste noapte împotriva unei baze aeriene militare din interiorul Rusiei, ţinta fiind avioanele de luptă ruseşti, a declarat o sursă ucraineană, sub anonimat, pentru Sky News.

Operaţiunea a inclus atacuri împotriva bombardierelor de vânătoare SU-34, care au fost folosite de armata rusă pentru a lovi forţele Kievului în interiorul Ucrainei.

UPDATE 13 drone Shahed lansate de Rusia asupra Ucrainei în cursul nopţii

Forţele ruseşti au lansat două rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400, trei rachete balistice Iskander-M şi 13 drone Shahed asupra Ucrainei în cursul nopţii, a raportat Forţele Aeriene în dimineaţa zilei de 5 aprilie.

Unităţile de apărare aeriană ucrainene au interceptat cu succes toate cele 13 drone Shahed, potrivit The Kyiv Independent.

Grupuri mobile de tragere au doborât dronele deasupra oblasturilor Zaporoijie, Odesa şi Dnipropetrovsk.

UPDATE Blinken: Aliaţii trebuie să ,,dubleze" ajutorul pentru Ucraina pentru apărare

Partenerii internaţionali ai Ucrainei, printre care şi SUA, trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a furniza Kievului resursele necesare de apărare, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina de la Bruxelles din 4 aprilie.

Blinken a mai spus că Statele Unite lucrează la propriul acord bilateral de securitate cu Ucraina. Kievul a semnat acorduri de securitate cu şapte ţări aliate în 2024 şi negociază în prezent alte 10 acorduri, notează The Kyiv Independent

UPDATE Centrala nucleară din Zaporojie, ,,la un pas de pană de curent"

O linie aeriană externă care alimentează centrala din regiunea Zaporojie de la reţeaua energetică ucraineană a fost deconectată în urma unui atac cu obuze ruseşti, a declarat Energoatom pe 4 aprilie, potrivit Sky News.

Situaţia ,,ameninţă să provoace o situaţie de urgenţă", a precizat aceasta într-un comunicat.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

,,Am reafirmat că viitorul Ucrainei este în NATO [şi] obiectivul nostru acum este de a crea o punte către aderarea deplină a Ucrainei, oferind sprijin suplimentar şi o mai mare cooperare pe măsură ce Ucraina face reformele necesare pentru a adera la alianţă.", potrivit Sky News.

El a scos în evidenţă progresele făcute de Ucraina în respingerea Flotei ruseşti din Marea Neagră, şi a punctat importanţa esenţială a unui sprijin mai mare Kievului.

El a adăugat că doreşte ca Ucraina să aibă o armată care să descurajeze agresiunile şi să se poată apăra în mod corespunzător şi că sunt în curs de desfăşurare discuţii cu privire la modul în care se poate realiza acest lucru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici