Regimul sirian a "masacrat civili" la Treimsa, susţine Washington

Departamentul de Stat american a reafirmat luni că forţele regimului sirian au "masacrat civili" cu armament greu joi în satul Treimsa din centrul Siriei.

416 afișări
Imaginea articolului Regimul sirian a "masacrat civili" la Treimsa, susţine Washington

Regimul sirian a "masacrat civili" la Treimsa, susţine Washington (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

În timp ce Rusia blochează un proiect de declaraţie al Consiliului de Securitate al ONU ce condamnă utilizarea de către Siria a armamentului greu la Treimsa, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Patrick Ventrell, a asigurat că există "primele dovezi evidente conform cărora regimul a folosit armament greu pentru a masacra civili, pentru a masacra oamenii din acest sat".

Conform Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, bombardamentele şi luptele s-au soldat cu peste 150 de morţi la 12 iulie, printre care zeci de rebeli, la Treimsa, o localitate sunnită din centrul Siriei.

Opoziţia şi o parte a comunităţii internaţionale au denunţat un "masacru". Secretarul de Stat Hillary Clinton a acuzat direct "regimul sirian" că a "masacrat peste 200 de bărbaţi, femei şi copii" la Treimsa.

Însă pentru Rusia, ceea ce se petrece "nu este clar", a declarat luni un diplomat la ONU. Înainte de a se pronunţa asupra proiectului de declaraţie, Moscova solicită ca generalul Robert Mood, liderul Misiunii ONU în Siria (Misnus), să prezinte în faţa Consiliului constatările făcute la faţa locului de observatorii ONU.

După ce a trimis patrule la Treimsa în week-end, Misnus a declarat că "peste 50 de case erau arse şi/sau distruse", constatând prezenţa unor "bălţi de sânge şi rămăşiţe de creier" uman, fără a da însă un bilanţ precis. Conform misiunii, "artilerie, obuze şi arme uşoare" au fost folosite.

"Aşteptăm raportul final al ONU", a declarat Ventrell.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici