Reţeaua teroristă Stat Islamic a industrializat martiriul - studiu asupra atacurilor sinucigaşe

Stat Islamic a lansat atacuri sinucigaşe drept tactică militară similară folosirii piloţilor kamikaze de către Japonia în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu ce a analizat aproape 1.000 de operaţiuni sinucigaşe întreprinse de Stat Islamic, pe parcursul unui singur an.

476 afișări
Imaginea articolului Reţeaua teroristă Stat Islamic a industrializat martiriul - studiu asupra atacurilor sinucigaşe

Reţeaua teroristă Stat Islamic a industrializat martiriul - studiu asupra atacurilor sinucigaşe (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Cel puţin 923 de militanţi Stat Islamic s-au sinucis în cadrul unor atacuri între decembrie 2015 şi noiembrie 2016, potrivit lui Charlie Winter, autorul studiului, Război prin sinucidere, informează The Guardian.

Colaborând cu Centrul Internaţional pentru Lupta contra Terorismului din Haga, Winter a analizat misiunile sinucigaşilor şi a descoperit că 84% din acestea, adică 776, au vizat poziţii militare, în majoritatea cazurilor ca măsură defensivă pentru a contracara avansării forţelor terestre rivale.

Winter a declarat că Stat Islamic ”a industrializat conceptul martiriului”.

”Adoptând o abordare care este, tactic vorbind, mai degrabă în linie cu piloţii kamikaze ai Imperiului Japoniei decât cu teroriştii al-Qaida, Stat Islamic a militarizat suicidul într-un mod mai sustenabil decât oricare alţi actori non-etatişti de până acum”, a afirmat cercetătorul.

”Tacticile de suicid utilizate de SI par să le fi perfecţionat arta, nu numai prin dezvoltarea explozibilelor ce sunt mai puternice şi mai de încredere decât până acum, ci creând ccea ce pare a fi un flux continuu al celor complet îndoctrinaţi ce vor deveni luptători sinucigaşi”, a mai afirmat acesta.

Numai 20% din atacatorii perioadei analizate au fost luptători străini. Majoritatea atacatorilor sinucigaşi erau sirieni sau irakieni. Retsul proveneau din Tajikistan, Arabia Saudită, Maroc, Tunisia.

Aproape două treimi din operaţiuni au avut loc în Irak.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici