Rusia încearcă să blocheze proiectul Nabucco

Rusia şi Turkmenistan au semnat un contract de vânzare de armament, care ar avea ca scop blocarea proiectului Nabucco, potrivit unor analişti citaţi de Kommersant, transmite RIA Novosti în pagina electronică.

13 afișări
Imaginea articolului Rusia încearcă să blocheze proiectul Nabucco

Rusia încearcă să blocheze proiectul Nabucco (Imagine: Mediafax/AFP)

Contractul privind vânzarea a şase lansatoare de rachetă de tip BM-30 Smerci (Tornado), provenind de la producătorul rus de arme Motoviliha, către Aşgabat, ar putea fi legat de negocierile pe tema proiectului unei conducte caspice, potrivit analiştilor citaţi.

Conform unei surse din cadrul Motoviliha, două lansatoare de tip Smerci cu o rază de acţiune de 90 de kilometri vor fi livrate anul acesta, iar restul vor ajunge în Turkmenistan în 2009. Toată afacerea s-ar putea ridica la o sumă de până la 70 de milioane de dolari.

Acesta este primul contract major de colaborare tehnico-militară ruso-turkmen şi cel mai valoros contract al statului din Asia Centrală din ultimii zece ani.

Moscova şi Aşgabat nu au implementat nici un proiect major de cooperare tehnico-militară din 1998, deoarece Turkmenistanul a încercat să coopereze cu NATO şi a achiziţionat câteva nave de patrulare de la Iran.

În primăvară, preşedintele rus (de la acea vreme) Vladimir Putin a negociat o cooperare tehnico-militară, odată cu acorduri energetice, cu noul preşedinte turkmen Gurbanguli Berdimuhammedov, convingând Aşgabat şi Astana să construiască o conductă de gaz Caspic către Rusia prin Kazahstan.

Declaraţia a fost semnată la 12 mai 2007, iar construcţia este programată să înceapă în perioada iulie-decembrie 2008.

Deşi Moscova mizează puternic pe proiectul care îi va permite să controleze exporturile de hidrocarburi către Europa, aceasta se confruntă în continuare cu o puternică competiţie din partea Washingtonului şi Bruxelles-ului. Din februarie 2007 când Berdimuhammedov a fost ales preşedinte, atât SUA cât şi UE s-au oferit să plătească mai mult pentru gazul Turkmenistanului care va fi pompat prin conducta Nabucco.

Mihail Korşemkin, fondatorul şi directorul companiei East European Gas Analysis, specializată în analize de eficienţă ale proiectelor referitoare la exploatarea gazului în fosta URSS, a declarat că naţiunile din Asia Centrală consideră mai profitabil proiectul Nabucco, întrucât, spre deosebire de proiectul rus, vor obţine gratuit construirea conductei.

Acordul Smerci ar putea fi un alt stimulent din partea Moscovei pentru a convinge Turkmenistanul să renunţe la orice angajament pe termen lung privind construirea conductei Nabucco sponsorizată de UE, menită să ocolească Rusia, şi să opteze pentru Conducta Caspică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici