Prima pagină » Știri externe » Rusia ocolește sancțiunile, mutându-și comerțul în ruble

Rusia ocolește sancțiunile, mutându-și comerțul în ruble

Pentru a evita blocajele provocate de sancțiunile occidentale, Rusia și-a redirecționat comerțul extern către plăți în ruble, reducând drastic utilizarea valutelor străine.
Rusia ocolește sancțiunile, mutându-și comerțul în ruble
Sursa foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Maria Miron
17 iul. 2025, 12:19, Economic

Rusia își reconfigurează sistemul de plăți în comerțul internațional, orientându-se tot mai mult către rublă, moneda sa națională, pentru a contracara efectele sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei în 2022. Potrivit datelor publicate recent de Banca Centrală a Rusiei, citate de Bloomberg, peste jumătate din exporturile țării sunt achitate acum în ruble, în timp ce ponderea plăților în valute „prietenoase”, precum yuanul chinezesc, a scăzut la o treime.

Comerțul în ruble protejează Rusia de plăți înghețate

„Scopul principal al trecerii comerțului pe ruble a fost evitarea plăților înghețate sau întârziate,” a explicat Stanislav Murashov, economist la Raiffeisenbank în Moscova, confirmând că „este vorba despre reducerea riscului de sancțiuni și menținerea fluxului de plăți.”

Tranziția vine într-un context economic delicat: exporturile rusești au înregistrat o scădere de aproximativ 6% în primele cinci luni ale anului, în principal din cauza diminuării prețurilor la materii prime. În același timp, volumul de valută străină vândut pe piața internă de exportatori a atins cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2023.

Comerțul în ruble vine cu costuri: veniturile Rusiei scad

Însă, odată cu extinderea sancțiunilor secundare ale SUA în 2024, chiar și băncile din țări „prietenoase” au devenit reticente în a gestiona plăți directe pentru entități rusești. În consecință, companiile au adoptat sisteme alternative. Potrivit unui raport al Centrului pentru Analiză și Strategii în Europa (CASE), cel mai eficient mecanism constă în utilizarea unor conturi „în oglindă” în ruble și yuan. Acestea permit conversia fondurilor fără transferuri directe, fiind astfel dificil de detectat de către autoritățile de reglementare internaționale.

„Această infrastructură alternativă de plăți s-a dovedit extrem de adaptabilă și devine tot mai robustă și mai puțin transparentă”, au precizat experții CASE.

Pe de altă parte, creșterea rolului rublei în tranzacții vine cu riscuri. O rublă întărită și prețurile scăzute la exporturi au dus la o diminuare semnificativă a veniturilor bugetare ale Rusiei. Totodată, cererea corporativă pentru valuta străină a scăzut la jumătate față de anul trecut, indicând o posibilă reconfigurare structurală a economiei ruse în fața izolării financiare globale.