Rusia şi Belarus critică sistemul antirachetă NATO, cerând evitarea "liniilor de confruntare" în Europa

Rusia şi Belarus au exprimat preocupare în legătură cu instalarea elementelor antibalistice NATO în România şi Polonia, denunţând apariţia "liniilor de confruntare" în Europa, informează site-ul agenţiei Tass.

1294 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Belarus critică sistemul antirachetă NATO, cerând evitarea "liniilor de confruntare" în Europa

Rusia şi Belarus critică sistemul antirachetă NATO, cerând evitarea "liniilor de confruntare" în Europa (Imagine Cosmin Deaconescu / Mediafax Foto)

"Avem aceleaşi preocupări în privinţa securităţii europene, în contextul în care colegii noştri din ţări NATO încearcă să stimuleze confruntările şi să avanseze infrastructura militară spre est, în apropierea frontierelor noastre", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul său belarus, Vladimir Makei.

"Nici Rusia, nici Belarus nu susţin crearea unor linii de confruntare în Europa", a subliniat Lavrov.

"Am discutat despre situaţia generală a securităţii în Europa. Avem interese comune în relaţiile cu NATO şi cu Uniunea Europeană; în Europa nu trebuie să existe linii de separaţie", a subliniat Lavrov, referindu-se la instalarea unor elemente antibalistice NATO în România şi Polonia.

"Eforturile noastre eşuează atât timp cât partenerii noştri occidentali acţionează din interese proprii", a subliniat Lavrov.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. "Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România - n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a spus Peskov.

Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). "Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei", a transmis Ministerul rus de Externe. "Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic", a subliniat diplomaţia rusă. "În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziţia Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. "Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa", a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. "Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România - n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei", a subliniat Bell.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici