MONITORUL APĂRĂRII | SCANDAL la Roma după răpirea unei adolescente din Italia de către agenţi secreţi din Coreea de Nord

Autorităţile italiene au iniţiat o anchetă după apariţia unor informaţii privind dispariţia fiicei unui diplomat nord-coreean, existând suspiciuni că adolescenta a fost transferată forţat în Coreea de Nord de agenţi ai serviciilor secrete din această ţară.

6754 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | SCANDAL la Roma după răpirea unei adolescente din Italia de către agenţi secreţi din Coreea de Nord

Răpirea unei adolescente din Italia de către agenţi secreţi din Coreea de Nord, investigată de Roma

Adolescenta dispărută este fiica lui Jo Song-Gil, fost ambasador nord-coreean în exerciţiu la Roma, dispărut în noiembrie 2018, împreună cu soţia, după ce au vrut să dezerteze. Fiica lor, în vârstă de 17 ani, este dispărută tot din noiembrie 2018, existând suspiciuni că a fost răpită şi repatriată de serviciile nord-coreene, informează agenţia ANSA şi postul RAI News.

Surse din cadrul serviciilor secrete sud-coreeene, citate de agenţia de presă Yonhap, au declarat că adolescenta a fost transferată forţat în Coreea de Nord.

Ambasada Coreei de Nord la Roma a informat Ministerul italian de Externe pe 5 decembrie 2018 că Jo Song-Gil şi soţia acestuia au părăsit Ambasada pe 10 noiembrie, iar fiica a cerut repatrierea pentru a locui cu bunicii şi a fost transferată pe 14 noiembrie 2018, însoţită de personalul misiunii diplomatice.

Cazul a generat polemici ample în Italia, în contextul în care informaţiile despre acest caz au devenit publice joi. "Serviciile secrete nord-coreene au răpit-o de pe teritoriul Italiei pe fiica ambasadorului Jo Song-Gil? Este un incident extrem de grav. Matteo Salvini trebuie să vină în Parlament pentru a oferi explicaţii", a reacţionat Maria Edera Spadoni, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi membră a formaţiunii Mişcarea Cinci Stele (M5S).

Însă Matteo Salvini, vicepremier, ministru de Interne şi lider al partidului Liga Nordului, a transmis că nu a avut cunoştinţă despre cazul adolescentei nord-coreene, subliniind că el nu are nicio responsabilitate. "Întrebaţi la Ministerul de Externe, este o problemă între ambasade! Eu nu ştiam nimic, nu am nicio treabă cu acest caz", a declarat Salvini la Rai Radio1.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici