Scholz şi Li Qiang vor intensificarea cooperării politice şi comerciale, inclusiv în probleme globale

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi premierul Chinei, Li Qiang, au pledat marţi, cu ocazia reuniunii interguvernamentale de la Berlin, pentru depăşirea disensiunilor şi pentru avansarea colaborării, inclusiv prin intermediul Uniunii Europene, pentru gestionarea problemelor mondiale.

150 afișări
Imaginea articolului Scholz şi Li Qiang vor intensificarea cooperării politice şi comerciale, inclusiv în probleme globale

Scholz şi Li Qiang vor intensificarea cooperării politice şi comerciale, inclusiv în probleme globale

"Dialogul direct, discuţiile personale, comunicarea autentică - toate acestea sunt mai importante ca niciodată în aceste vremuri extraordinare, pline de provocări şi crize globale", a afirmat Olaf Scholz, potrivit declaraţiilor postate pe site-ul Guvernului german şi vizualizate de agenţia MEDIAFAX.

"Trebuie să continuăm dialogul, pentru a ne înţelege mai bine şi pentru a putea contracara mai bine, împreună, provocările mondiale", a subliniat cancelarul Germaniei, insistând pentru acţiuni de combatere a efectelor modificărilor climatice. "În calitatea de naţiuni care au emisii masive de dioxid de carbon, Germania şi China au responsabilităţi speciale în combaterea schimbărilor climatice. Vom asuma împreună aceste responsabilităţi", a continuat Olaf Scholz, pledând pentru avansarea consultărilor în sensul dezvoltării tehnologiilor care utilizează energia solară, energia eoliană şi alte tipuri de sisteme regenerabile.

Cancelarul german a reiterat apelul adresat Administraţiei de la Beijing de a exercita influenţă asupra Moscovei pentru oprirea războiului din Ucraina. "Am cerut din nou Administraţiei Chinei să exercite influenţă din ce în ce mai mare asupra Rusiei în problema războiului", a insistat Scholz, notând responsabilitatea specială a Chinei, în calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Scholz a subliniat că orice soluţie de pace trebuie să implice respectarea suveranităţii Ucrainei.

Printre temele abordate la reuniunea interguvernamentală germano-chineză s-au numărat siguranţa alimentară şi datoriile suverane ale statelor sărace. Olaf Scholz a cerut soluţii internaţionale pentru combaterea foametei şi a hiperinflaţiei, avertizând că datoriile mari ale naţiunilor aflate în dezvoltare generează instabilitate, conflicte şi refugiaţi. "China este un creditor internaţional major şi are o responsabilitate specială în aceste probleme", a subliniat Scholz.

Cancelarul Germaniei a lăudat dinamica relaţiilor economice dintre Germania şi China. "Noi nu avem niciun interes să se producă o deconectare economică de China. Am subliniat acest lucru şi cu ocazia summitului Grupului G7 din Hiroshima. Nu vrem să ne închidem în faţa unui partener, ci mai degrabă să creăm şi să dezvoltăm parteneriatele în întreaga Asie şi în alte zone", a precizat Scholz.

La rândul său, premierul Chinei, Li Qiang, a pledat, conform site-ului Tagesschau.de, pentru avansarea relaţiilor comerciale cu Germania şi cu Uniunea Europeană. "Dacă intensificăm colaborarea în domeniul ştiinţei, în industrie şi pe plan economic, contribuim la stabilitatea economiei mondiale", a subliniat premierul Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici