Secretarul american al Apărării: Coreea de Nord îşi construişte un arsenal nuclear pentru a recurge la ameninţări

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat, vineri, că regimul de la Phenian şi-a construit un arsenal nuclear pentru a putea ameninţa alte state, adăugând că Administraţia de la Washington îţi menţine obiectivul de a determina Coreea de Nord să accepte dezarmarea completă, potrivit AP.

940 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Apărării: Coreea de Nord îşi construişte un arsenal nuclear pentru a recurge la ameninţări

Secretarul american al Apărării: Coreea de Nord îşi construişte un arsenal nuclear pentru a recurge la ameninţări

Mattis, care a vizitat zona demilitarizată de desparte Coreea de Nord şi Coreea de Sud, a precizat că Seulul poate conta pe susţinerea Washingtonului, în contextul în care Phenianul reprezintă o ameninţare la adresa ordinii globale, relatează The Associated Press.

”Stăm umăr la umăr cu voi şi cu poporul coreean pentru a răspunde ameninţărilor lansate de regimul Kim Jong-un”, i-a transmis Mattis ministrului sud-coreean al Apărării, Song Young-moo.

”Regimul nord-coreean este represiv şi îşi ţine oamenii în lanţuri, negându-le libertatea, bunăstarea şi demnitatea umană. Phenianul urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare pentru a-i putea ameninţa pe alţii cu catastrofe.Coreea de Nord continuă să ameninţe securitatea regională şi globală, în pofida măsurilor luate de Consiliul de Securitate al ONU”, a mai spus secretarul american al Apărării.

Oficialul american efectuează o vizită în Coreea de Sud şi a subliniat că Administraţia Donald Trump îşi doreşte o rezolvare diplomatică a crizei. Cu toate acestea, Mattis a precizat că SUA sunt pregătite pentru adoptarea opţiunii militare, dacă regimul de la Phenian continuă să-şi dezvolte capabilităţile balistice şi nucleare.

Sâmbătă, ministrul Apărării de la Seul şi Mattis vor organiza cea de-a 49-a Reuniune Consultativă de Securitate (SCM), discuţiile anuale între liderii Apărării din cele două state. Sesiunea va fi prima în cadrul administraţiilor Moon Jae-In şi Donald Trump. Potrivit unui oficial al ministrului Apărării de la Seul, cei doi înalţi oficiali vor citi o declaraţie comună prin care îndeamnă regimul stalinist să înceteze provocările în regiune.

Pe agenda întrunirii se află şi extinderea "detaşării rotative" a aşa-numitelor resurse strategice americane în Peninsula Coreeană, precum portavioane, bombardiere şi submarine cu energie nucleară, a precizat un oficial al ministerului sud-coreean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici