Şeful Pentagonului acuză Rusia că pune în pericol ordinea mondială

Şeful Pentagonului Ashton Carter a acuzat Rusia că pune în pericol ordinea mondială, evocând în acest sens incursiuni în Ucraina şi unele afirmaţii despre armamentul nuclear, în cadrul unui Forum pe probleme de Apărare la Biblioteca prezidenţială Ronald Reagan, la Simi Valley, în California.

2296 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului acuză Rusia că pune în pericol ordinea mondială

Şeful Pentagonului acuză Rusia că pune în pericol ordinea mondială (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Însă Washingtonul îşi adaptează "postura operaţională" pentru a contracara orice "agresiune" rusească, a avertizat Carter.

"Cel mai tulburător lucru este că zăngănitul armelor nucleare al Moscovei ridică întrebări cu privire la angajamentul liderilor ruşi faţă de stabilitatea strategică, cu privire la respectul lor faţă de folosirea armamentului nuclear şi dacă ei respectă prudenţa de care au dat dovadă liderii în perioada nucleară în ceea ce priveşte agitarea (ameninţării) armelor nucleare", a subliniat secretarul american, citat de postul RFE-RL.

Carter a făcut aceste declaraţii la Librăria prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, în California, sâmbătă, după un turneu de opt zile în regiunea Asia-Pacific, în cadrul căruia s-a întâlnit cu o serie de omologi.

Statele Unite sunt "profund îngrijorate" de riscul unui "conflict în Marea Chinei de Est, din cauza revendicărilor teritoriale ale mai multor state, în frunte cu China, a subliniat secretarul american, potrivit AFP.

El a exprimat "îngrijorarea profundă" a Statelor Unite faţă de "ritmul şi amploarea revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Sud", care este amplu împărtăşită în regiune.

Oficialul american de rang înalt s-a declarat preocupat de "perspectivele unei militarizări sporite şi de potenţialul acestor activităţi de a spori riscul unor calcule greşite sau unui conflict între statele care au revendicări".

China îşi proclamă suveranitatea aproape asupra întregii Mări a Chinei de Sud, în care unele zone sunt revendicate de către Vietnam, Malaysia, Filipine şi sultanatul Brunei.

Statele Unite au provocat nemulţumirea Chinei, trimiţând pe 28 octombrie un distrugător american să navigheze în apropiere de insuliţe artificiale ridicate de Beijing în arhipelagul Spratleys.

Forumul Reagan pentru Apărare Naţională reuneşte anual zeci de personalităţi din Apărarea americană, inclusiv reprezenanţi politici ai celor două tabere, care discută despre politicile americane în acest domeniu.

Carter a folosit această platformă pentru a ataca dur manevrele militare ale Rusiei.

"Pe mare, în aer, în spaţiul cibernetic, actorii ruşi s-au angajat în activităţi provocatoare", a denunţat el.

"Şi, cel mai tulburător, zăngănitul de arme rus în domeniul nuclear ridică probleme", a subliniat Carter.

"Noi ne actualizăm şi ne perfecţionăm planurile de disuasiune şi de apărare, având în vedere schimbarea comportamentului Rusiei", a continuat şeful Pentagonului.

"Ne adaptăm postura operaţională şi planurile de urgenţă în efortul pe care-l depunem - noi înşine, împreună cu aliaţii noştri - pentru a descuraja Rusia de la o agresiune şi pentru a contribui la reducerea vulnerabilităţii aliaţilor şi partenerilor noştri", a insistat el.

Carter a precizat că Washingtonul îşi modernizează arsenalul nuclear şi investeşte în mijloace din domeniul înaltei tehnologii - precum avioane fără pilot, bombardiere cu rază lungă de acţiune, lasere, tunuri electromagnetice -, dar şi din domeniul apărării cibernetice.

El a făcut aluzie la nişte noi mijloace militare "surprinzătoare", pe care a spus că nu le poate descrie "acum".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici