Snowden nu este unul "care trage semnalul de alarmă", apreciază directorul FBI James Comey

Edward Snowden nu poate să fie considerat unul dintre cei "care trag semnalul de alarmă" (whistleblower), în urma "furtunii" pe care a provocat-o, a declarat directorul FBI James Comey, care se opune reformei în curs a programelor americane de supraveghere.

350 afișări
Imaginea articolului Snowden nu este unul "care trage semnalul de alarmă", apreciază directorul FBI James Comey

Directorul FBI James Comey (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul FBI a respins joi apelurile la clemenţă lansate recent în favoarea fostului consultant informatic Edward Snowden, care a dezvăluit porţiuni întregi din programele de ascultare ale Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA).

"Nu înţeleg cum se poate atribui titlul de erou care trage semnalul de alarmă în cazul acestui tip de informaţii", a declarat James Comey, în cursul unei mese rotunde la care a participat un număr limitat de jurnalişti.

"Cei care trag semnalul de alarmă sunt foarte importanţi", a pledat el, "dar când privesc acest program văd Guvernul acţionând în conformitate cu ceea ce voiau părinţii fondatori (...) şi îmi este dificil să aplic termenul de cel care trage semnalul de alarmă cuiva (...) care nu este de acord cu modul în care Guvernul nostru este structurat şi acţionează", a adăugat Comey.

Congresmeni americani au apreciat că acţiunile lui Edward Snowden ar putea să aibă "consecinţe mortale" şi să pună "în pericol" militari americani.

"O procedură penală este în curs, acuzaţii sunt formulate împotriva domnului Snowden", a declarat şeful poliţiei federale care a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, cu privire la decizia unei comisii a Parlamentului European (PE) de a autoriza audierea lui Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Reprezentantul Mike Rogers a avertizat cu privire la "consecinţele negative" ale unei audieri a lui Snowden asupra relaţiilor americano-americane.

- "Frustrare în furtună"

Comey a preferat să insiste asupra "frustrării (sale) în furtuna care a cuprins întreaga noastră viaţă publică pe tema puterii (serviciilor de) informaţii".

El a fost primit miercuri la Casa Albă, în cadrul vastului proces de analiză lansat de către Barack Obama, împreună cu actori-cheie în domeniul informaţiilor. Directorul FBI a profitat de vizită pentru a-şi exprima "dezacordul" faţă de propuneri de reformare avansate de un grup de experţi mandataţi de către preşedintele american.

Comey şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că raportul prezentat pe 18 decembrie nu stipulează "cel mai important (lucru, şi anume) comunitatea de informaţii acţionează în interiorul unor frontiere legale".

El şi-a exprimat în mod expres nemulţumirea faţă de o recomandare de revizuire a funcţionării mandatelor, nişte "scrisori de securitate naţională' (NSL) emise de către un tribunal secret cu scopul ca firme din domeniul Internetului şi telefoniei să livreze informaţii autorităţilor.

"Nu văd nimic defectuos" în această procedură, una dintre "cele mai uzitate" la FBI, şi-a exprimat Comey revolta. "Nu văd de ce am opera schimbări (...) şi de ce am face anchetele în domeniul securităţii naţionale mai complicate decât anchetele penale", a subliniat el.

"Dacă vedem pe cineva scriind pe Internet un lucru care ni se pare periculos, cu scopul de a găsi această persoană, abonatul contului de Internet, este necesar să obţinem o «scrisoare de securitate naţională» şi este necesar să o obţinem într-un mod rezonabil de rapid", a pledat el. "Una dintre îngrijorările mele cu privire la propunerea comitetului de experţi este că ea va provoca întârzieri".

Între recomandările privind reforma în domeniul spionajului se află şi un îndemn la o mai bună cooperare cu "aliaţi apropiaţi" ai Statelor Unite. Dezvăluirea interceptării telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel a provocat o adevărată furtună diplomatică, în afară de cele provocate de dezvăluiri cu privire la ţări ca Franţa, Spania, Mexic şi Brazilia.

În această privinţă, şeful poliţiei federale a promis "asistenţa" şi "cooperarea" forţelor de securitate americane la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, în Rusia. Aproximativ 12 membri ai acestor servicii se află deja la faţa locului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici