Soţul infirmierei spaniole infectate cu Ebola cere sancţiuni pentru oficialii din sănătate

Soţul infirmierei spaniole infectate cu virusul Ebola a denunţat, luni, deficienţele din modalitatea de tratare a bolii şi a cerut, într-o scrisoare deschisă transmisă presei, demisia directorului pentru Sănătate publică din regiunea Madrid, relatează AFP.

93 afișări
Imaginea articolului Soţul infirmierei spaniole infectate cu Ebola cere sancţiuni pentru oficialii din sănătate

Soţul infirmierei spaniole infectate cu Ebola cere sancţiuni pentru oficialii din sănătate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Teresa Romero, infirmieră la spitalul Carlos al III-lea din Madrid unde au fost trataţi doi misionari repatriaţi din Liberia şi Sierra Leone, care au decedat în august şi, respectiv în septembrie, a petrecut luni cea de-a opta zi în spital, iar starea sa de sănătate este considerată în continuare "gravă". Infirmiera este prima persoană care a contractat virusul Ebola în afara Africii.

De asemenea, 15 persoane care s-au aflat în contact cu cei doi misionari sau cu Teresa Romero de când aceasta s-a simţit rău, la 29 septembrie şi până când a fost diagnosticată pozitiv la 6 octombrie, au fost internate în spital, deşi nu prezintă niciun simptom al bolii.

La rândul lor, sindicatele asistentelor medicale au denunţat pregătirea insuficientă pentru respectarea protocolului de securitate şi în special modul în care trebuie purtat echipamentul de protecţie. De altfel, potrivit unui medic, Teresa Romero s-a infectat cu virusul Ebola după ce s-a frecat pe faţă cu mănuşa înainte de a o scoate de pe mână.

Un reprezentat al serviciului de sănătate din Madrid a explicat, însă ironic, că, "pentru a explica cuiva cum trebuie să-şi pună sau sa-şi scoată echipamentul de protecţie nu sunt necesare studii de specialitate, însă unii oameni învaţă mai repede decât alţii acest tip de pregătire".

De asemenea, el a acuzat faptul că, după ce a început să se simtă rău, Teresa Romero, care se afla în concediu, şi-a continuat programul normal deoarece i s-a spus că la o valoare mai mică de 38,6 grade, febra nu arată o infecţie.

"Protocolul de securitate nu spune ce nu trebuie făcut", a acuzat soţul infirmierei în scrisoarea deschisă transmisă presei. "În alte ţări, personalul medical care a intrat în contact cu persoane infectate cu virusul Ebola sunt plasate în carantină", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici