SpaceX, compania lui Elon Musk, a primit un contract pentru prima misiunea NASA pe satelitul Europa. "Luna" lui Jupiter este prinicipalul candidat în căutarea vieţii în sistemului solar

  • Compania privată a lui Elon Musk, SpaceX, a primit un contract de servicii de 178 milioane de dolari pentru prima misiune a NASA ce se concentrează pe satelitul planetei Jupiter numit Europa, a anunţat agenţia spaţială.
  • Europa, care este echivalentul Lunii pentru planeta Jupiter, ar putea avea condiţii potrivite pentru găzduirea unui forme de viaţă.
3390 afișări
Imaginea articolului SpaceX, compania lui Elon Musk, a primit un contract pentru prima misiunea NASA pe satelitul Europa. "Luna" lui Jupiter este prinicipalul candidat în căutarea vieţii în sistemului solar

SpaceX, compania lui Elon Musk, a primit un contract pentru prima misiunea NASA pe satelitul Europa. "Luna" lui Jupiter este prinicipalul candidat în căutarea vieţii în sistemului solar

Misiunea Europa Clipper urmează să fie lansată în octombrie 2024 pe o rachetă Falcon Heavy deţinută de compania lui Musk, Space Exploration Technologies Corp, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida, a anunţat NASA într-un comunicat postat online.

Contractul este cel mai recent vot de încredere al NASA pentru compania lui Elon Musk care a transportat recent mai multe încărcături de marfă şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională pentru NASA. În aprilie, SpaceX a primit şi un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru construirea navei spaţiale lunare pentru programul Artemis, care are ca obiectiv să readucă oamenii pe Lună pentru prima dată din 1972. Dar acest contract a fost suspendat temporar după ce două companii spaţiale rivale, Blue Origin şi Dynetics au contestat selecţiei SpaceX, relatează Reuters.

NASA nu specificat ce alte companii ar fi participat la licitaţia pentru contractul de lansare Europa Clipper.

Obiectivele misiunii Clipper pe satelitul Europa

Misiunea Europa Clipper va efectua o analiză detaliată a satelitului acoperit de gheaţă, care este puţin mai mic decât Luna şi este un candidatul principal în căutarea vieţii în sistemului solar.

O cotire a câmpului magnetic al satelitului Europa observată de nava spaţială Galileo a NASA în 1997 pare să fi fost cauzată de un gheizer care ţâşneşte prin crusta îngheţată ce adăposteşte un vast ocean subteran, au concluzionat cercetătorii în 2018.

Printre obiectivele misiunii Clipper se numără producerea de imagini de înaltă rezoluţie a suprafeţei Europa, determinarea compoziţiei, căutarea semnelor activităţii geologice, măsurarea grosimii stratului de îngheţă şi determinarea adâncimii şi salinităţii oceanului său, a spus NASA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici