Spania a emis noi mandate europene de arestare pe numele a trei lideri separatişti catalani

Curtea Supremă a Spaniei a emis marţi noi mandate de arestare pe numele a trei lideri separatişti catalani care au părăsit Spania după referendumul din 2017 privind independenţa Cataloniei, informează Reuters.

204 afișări
Imaginea articolului Spania a emis noi mandate europene de arestare pe numele a trei lideri separatişti catalani

Spania a emis noi mandate europene de arestare pe numele a trei lideri separatişti catalani

Mandatele au fost emise pe numele lui Lluis Puig şi Toni Comin, care se află în Belgia şi pe numele Clarei Ponsati, care trăieşte în Scoţia.

Comin şi Ponsati sunt acuzaţi de rebeliune, acuzaţie similară cu cea pentru care au fost condamnaţi în octombrie alţi nouă lideri catalani. De asemenea, Comin şi Puig sunt acuzaţi şi de deturnare de fonduri publice.

Potrivit instanţei, condamnarea celor nouă lideri catalani la pedepse de până la 13 ani de închisoare este încă un argument pentru emiterea mandatelor pe numele celor trei.

Şeful Guvernului regional catalan, Quim Torra, a declarat că decizia instanţei este „o tendinţă autoritaristă provenită din dorinţa de răzbunare”.

Aamer Anwar, avocatul Clarei Ponsati, a declarat că clienta sa va contesta decizia, însă se va prezenta la Poliţia din Edinburgh joi, unde se aşteaptă să fie arestată.

„Vom argumenta că nu există o garanţie privind un proces corect în Spania, unde cei mai mulţi membri ai Guvernului catalan sunt în închisoare sau în exil”, a informat avocatul, prin intermediul unui comunicat de presă.

Catalonia este o regiune semi-autonomă cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, cu propria limbă, Parlament şi drapel. Este cea mai bogată regiune din Spania.

Într-un sondaj în iulie susţinerea pentru secesiune în regiune ajunsese la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, 48,3% dintre respondenţi declarându-se împotrivă şi 44% în favoarea independendenţei.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 80 de persoane.

Taguri:
spania,
catalonia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici