Statele UE adoptă o poziţie comună privind relaţiile cu Rusia

Statele europene, împărţite în ultimii ani în ţări foste comuniste şi occidentale, în ceea ce priveşte relaţia cu Moscova, par să fi ajuns vineri la o abordare comună prin decizia de a nu mai permite Rusiei "să exploateze" aceste disensiuni interne.

11 afișări
Imaginea articolului Statele UE adoptă o poziţie comună privind relaţiile cu Rusia

Statele UE adoptă o poziţie comună privind relaţiile cu Rusia

Miniştrii de Externe din statele comunitare occidentale, dar şi din cele est-europene, printre care Polonia şi Lituania, tradiţional opuse Rusiei, s-au declarat mulţumiţi vineri de discuţiile pe care le-au avut la Brdo, în apropiere de capitala slovenă.

Preşedinţia slovenă a UE speră ca cele 27 de state UE să convină în aprilie asupra obiectivelor pe care Comisia Europeană va trebui să le atingă în cursul negocierilor pentru semnarea unui nou acord de parteneriat cu Moscova, a declarat ministrul sloven de Externe, Dimitrij Rupel. Un astfel de consens ar permite demararea de negocieri cu ocazia viitorului summit UE-Rusia prevăzut pentru 26-27 iunie în Siberia.

Acest acord de parteneriat trebuie să reglementeze aspectele energetice pentru europeni, din ce în ce mai preocupaţi de dependenţa de petrolul şi gazele ruse.

Consensul din rândul statelor UE se datorează parţial unei scrisori prezentate vineri omologilor lor de către miniştrii francez şi britanic de Externe, Bernard Kouchner şi David Miliband.

În respectiva scrisoare, cei doi miniştri subliniază că UE trebuie să "găsească un răspuns colectiv" la faptul că Rusia a devenit un partener "mai revendicativ" şi "mai dificil" în ultimii ani.

Salutând recentele declaraţii în favoarea statului de drept făcute de preşedintele rus desemnat Dmitri Medvedev, care îi va succeda lui Vladimir Putin la 7 mai, Kouchner şi Miliband consideră că UE trebuie să îl aprecieze pe noul lider de la Moscova "după faptele sale, nu după vorbe".

Kouchner şi Miliband susţin, de asemenea, că UE trebuie să amelioreze "securitatea aprovizionării sale energetice", un punct foarte important pentru ţările baltice au Polonia, neliniştite de utilizarea de către Moscova a resurselor sale energetice drept armă geopolitică în raporturile cu fostele state satelit.

Cei doi recunosc că Rusia a reuşit până în prezent "să exploateze diviziunile dintre statele membre" şi că UE trebuie să îşi stabilească drept prioritate trimiterea de "mesaje ferme şi coerente în direcţia rusă privind problemele care ne afectează interesele".

Kouchner şi Miliband propun derularea de discuţii mult mai sistematice cu Rusia în cursul reuniunilor ministeriale şi solicitarea de recomandări din partea institutelor independente înainte de summiturile bianuale cu Moscova.

"Această scrisoare s-a bucurat de mult sprijin", a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, Polonia blocând mult timp deschiderea negocierilor cu Moscova din cauza embargoului rus impus produselor agricole poloneze.

"Există elemente bune în acest mesaj", a subliniat, la rândul său, un diplomat lituanian. Moscova a sistat anul trecut livrările de petrol către singura rafinărie din Lituania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici