Statele Unite au luat în calcul un atac nuclear asupra Coreei de Nord în 1969

Statele Unite au luat în calcul posibilitatea unui atac nuclear asupra Coreei de Nord în 1969, dar consilierii preşedintelui din acea perioadă, Richard Nixon, au apreciat că nu trebuia să se recurgă la această variantă, potrivit documentelor declasificate date publicităţii miercuri.

27 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au luat în calcul un atac nuclear asupra Coreei de Nord în 1969

Statele Unite au luat în calcul un atac nuclear asupra Coreei de Nord în 1969 (Imagine: Mediafax Foo/AFP)

În 1969, Coreea de Nord a doborât un avion de spionaj american, care survola Marea Japoniei, provocând moartea celor 31 de persoane aflate la bordul aparatului. Administraţia Nixon a decis atunci să nu recurgă la represalii, ci să efectueze în continuare zboruri de recunoaştere şi manevre navale.

Documentele declasificate, obţinute de departamentul Arhivelor privind securitatea naţională din cadrul Universităţii George Washington, arată că administraţia luase în calcul numeroase posibile reacţii, inclusiv atacuri convenţionale şi nucleare.

Potrivit unuia din aceste planuri, al cărui nume de cod era "Freedom drop", Statele Unite ar fi folosit arme nucleare tactice pentru a distruge centrele comandamentelor militare, dar şi bazele aeriene şi navale nord-coreene.

Pierderile civile ar fi fost "între circa 100 şi câteva mii", potrivit unei note confidenţiale, în acea perioadă, adresată consilierului pentru Securitate naţională a lui Richard Nixon, Henry Kissinger, de către secretarul Apărării, Melvin Laird.

Nu există documente care să arate că administraţia americană ar fi avut în vedere în mod serios un atac nuclear. Autorii documentului recomandau să nu se intervină decât dacă Phenianul desfăşoară un atac aerian asupra Coreei de Sud.

Un alt document include declaraţii făcute de Kissinger cu ocazia unei reuniuni de la Casa Albă. În privinţa Coreei de Nord, "trebuie să părem hotărâţi şi, dacă scopul este de a împiedica o reacţie (militară), acţiunea ar trebui să constea într-un atac de mare amploare", a spus el.

"Dacă aceeaşi situaţie ar fi în prezent, (Nixon) fie nu ar face probabil nimic, fie ar alege o opţiune situată la extrema unei multitudini de posibilităţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici